Μαχαίρι στην Εθνική Λυρική και στα ελλείμματά της σκοπεύει να βάλει ο νεόκοπος πρόεδρός της, οικονομολόγος Νίκος Μουρκογιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής σκηνής.

Ετσι, εξήγγειλε σειρά μέτρων και περικοπών που, όπως αναφέρεται, προβλέπονται άμεσα: η μη ανανέωση της σύμβασης με το θέατρο «Ακροπόλ», από την οποία θα εξοικονομηθούν 533.000 ευρώ (οι παραστάσεις οπερέτας και όπερας για παιδιά θα παρουσιάζονται εφεξής στο θέατρο «Ολύμπια»). Η μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών σε ακίνητο στην Καλλιθέα, που έχει παραχωρηθεί στην ΕΛΣ δωρεάν. Η διακοπή μίσθωσης του ακινήτου στην οδό Πειραιώς 199, η μεταφορά του μπαλέτου επίσης στην Καλλιθέα και η μεταφορά των εργαστηρίων στο Μενίδι.

Επίσης θα σταματήσουν να πληρώνονται υπερωρίες, επιμίσθια και διπλές δοκιμές, ενώ δεν θα ανανεωθούν- σύμφωνα με την ανακοίνωση- οι συμβάσεις 337 εργαζομένων που είναι ορισμένου χρόνου (από τους 773 υπαλλήλους της ΕΛΣ), με εξαίρεση μόνον τους απαραίτητους για τη λειτουργία του θεάτρου. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ακυρωθούν οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής, περιοδεία της ΕΛΣ στη Γερμανία, συμμετοχή του μπαλέτου της σε φεστιβάλ στην Τουρκία και θα περιοριστεί κατά 65% το κόστος της παραγωγής «Νόρμα» για το Ηρώδειο (τον Ιούνιο). Ακόμη θα καταργηθούν οι προσκλήσεις.

Παράλληλα, διερευνάται από τον σκηνογράφο-σκηνοθέτη Νίκο Πετρόπουλο (μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της ΕΛΣ) τρόπος συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώστε να απαλλαγεί η ΕΛΣ και από το ενοίκιο (450.000

ευρώ) του «Ολύμπια», όπου στεγάζεται από το 1958.

Και ενώ θα συντάσσεται «έκθεση για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης» θα αξιολογείται το προσωπικό (αορίστου χρόνου), θα ελέγχονται οι διπλές συμβάσεις και θα συνεχίζονται διαβουλεύσεις με τράπεζες, προμηθευτές και συμπαραγωγούς .

Στόχος είναι να εξοικονομήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή 9,2 εκατ. ευρώ από τα ανελαστικά έξοδά της που σήμερα είναι 25 εκατ.- η τακτική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 17,2- πέρα από την τρύπα των 14 εκατ. που σωρεύτηκαν την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αποφάσεις έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΕΛΣ και βρίσκουν τη στήριξη των εργαζομένων, που συνεισέφεραν με προτάσεις», ενώ ήδη η ορχήστρα της Λυρικής παραιτήθηκε «από κάθε πρόσθετη αμοιβή που δικαιούται και η οποία θα προκύψει στο διάστημα από 1/5/10 έως και το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου 2010-11».