Με εντυπωσιακές εκδηλώσεις σε επτά διαφορετικά σημεία της πόλης η Κωνσταντινούπολη έλαβε τη σκυτάλητης «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το χθες το βράδυ στο νέο Συνεδριακό Κέντρο του Κεράτιου Κόλπου, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής σε «όλους, όσους – από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Πορθητή, τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν μέχρι τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – συνέβαλαν, στον εξωραϊσμό της Πόλης και στην ομορφιά της».

Περίπου 4.000 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων υπουργοί Πολιτισμού από 20 χώρες, παρακολούθησαν στην άκρη του Κερατίου τον Τούρκο πρωθυπουργό να απευθύνει έναν δοξαστικό λόγο στην Κωνσταντινούπολη και την πολιτιστική κληρονομιά της.

Oι κάτοικοι της Πόλης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρά το κρύο και τη βροχή που επικρατούσε χθες.

Τα μουσεία της πόλης έμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών εργάστηκαν σκληρά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες περισσότερα από 8.000 άτομα.

Στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης», πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του 2010, 170 πολιτισμικές εκδηλώσεις, που αφορούν κάθε μορφή τέχνης και περιλαμβάνουν μεγάλες πρωτοβουλίες ανάπλασης και αναστήλωσης μεγάλων ιστορικών μνημείων της πόλης.

Mεταξύ των φιλόδοξων αυτών σχεδίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία Βυζαντινού αρχαιολογικού πάρκου στην ασιατική πλευρά της πόλης γύρω από την ανασκαφή Kiucuk Yali, το οποίο επιμελείται η καθηγήτρια Alessandra Ritsi.