Κάτω από τον Ιερό Βράχο επιστρέφει ύστερα από 2.500 χρόνια ο πολιτικός που οδήγησε στο απόγειο την Αθηναϊκή Δημοκρατία και εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Παρθενώνα. Ο Περικλής- διά της μαρμάρινης κεφαλής του που βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο- ετοιμάζεται να εγκατασταθεί για έξι μήνες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης για να «συστηθεί» στους επισκέπτες όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το οικοδομικό πρόγραμμα το οποίο άλλαξε την εικόνα της κλασικής Αθήνας. «Πρόκειται για ένα νέο είδος μονοθεματικών εκθέσεων που καθιερώνει το μουσείο σχετικά με τα εκθέματά του και θα φιλοξενούνται στο ισόγειο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής για την έκθεση «Περικλής Ξανθίππου». «Η συγκεκριμένη έκθεση, που θα πλαισιωθεί με εποπτικό υλικό και πιθανόν άλλα εκθέματα του μουσείου, θα έχει ως πυρήνα της την κεφαλή του Περικλή. Και βασικός της στόχος θα είναι να εξηγήσει στους επισκέπτες τον ρόλο του εκτός των άλλων στη διαμόρφωση ενός οικοδομικού προγράμματος που είχε ως αποκορύφωμα τον Παρθενώνα, αξιοποιώντας παράλληλα οικοδομικές επιγραφές, λογαριασμούς για το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς κ.ά.».

Και ενώ το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σχε διάζει τα πρώτα του βήματα σε επίπεδο περιοδικών εκθέσεων, οι ουρές έξω από την είσοδο του μουσείου είναι καθημερινό φαινόμενο. Έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο οι επισκέπτες κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του. Για την ακρίβεια, από τις 20 Ιουνίου και έως τις 26 Αυγούστου το κατώφλι του μουσείου έχουν περάσει 523.540 άτομα, εκ των οποίων το 60% προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι ημέρες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα εξακολουθούν να είναι το Σαββατοκύριακο και η Τρίτη, ενώ τα περισσότερα διαδικτυακά εισιτήρια αγοράζονται από την Ελλάδα και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς και Αυστραλία. Προσφάτως δε υπήρξε ζήτηση από τη Μαλαισία και το Κουβέιτ.

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει ήδη γιατρό για το προσωπικό και τους επισκέπτες του, ενώ δημιουργείται ιατρείο στον πρώτο όροφο και δωμάτιο φροντίδας βρεφών. Όσο για τα παιδιά, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές ξεναγήσεις.

409.000 από 180 χώρες στο Ίντερνετ

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η επισκεψιμότητα και στην ιστοσελίδα του μουσείου (http:// theacropolismuseum.

gr), καθώς στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας της την έχουν επισκεφθεί 409.000

μοναδικοί χρήστες από 180 χώρες.