«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο. Με το νόμισμα όμως των 14,5 γραμμαρίων που κληρονόμησε από τον πατέρα του, κι ήταν ελαφρύτερο από το αντίστοιχο αθηναϊκό των 17,5 γραμμαρίων, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Έτσι, άλλαξε το νομισματικό σύστημα, με αποτέλεσμα το αλεξάνδρειο νόμισμα να εντοπίζεται ακόμα και σήμερα και στην Ινδία και την Αίγυπτο».

Τη μικρή ιστορία διηγήθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αlpha Βank Γιάννης Κωστόπουλος δίκην απλού μαθήματος διαχείρισης οικονομικών κρίσεων, με αφορμή τη μεγάλη έκθεση μακεδονικών νομισμάτων από τη συλλογή της Αlpha Βank που παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ως «ευτυχή συγκυρία και παράλληλα σατανική σύμπτωση» σε σχέση με τη σύγχρονη οικονομική κρίση χαρακτήρισε την έκθεση «Μακεδονίας νόμισμα» η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένη Βελένη. Η έκθεση παρουσιάζει 270 αργυρά και χρυσά μακεδονικά νομίσματα που χρονολογούνται στον 6ο έως τον 1ο π.Χ. αιώνα και αποτελεί μέρος της συλλογής 4.000 και πλέον μακεδονικών και 10.000

συνολικά νομισμάτων που αριθμεί η πολύτιμη συλλογή της Αlpha Βank.

Χαρακτηριστικότερα των εκτιθέμενων νομισμάτων είναι τα περίφημα μακεδονικά αλεξάνδρεια τετράδραχμα, που χαρακτηρίζονται ως τα διεθνή νομίσματα της αρχαιότητας, ενώ ένα από τα πλέον σπάνια (ένα από τα τρία που έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί διεθνώς) είναι το οκτάδραχμο του Αλέξανδρου Α΄ (498- 454 π.Χ.) που κοσμεί και το εξώφυλλο του καταλόγου τον οποίο εξέδωσε με αφορμή την έκθεση το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Αlpha Βank. Τα «μαθήματα» όχι μόνο διαχείρισης οικονομικών κρίσεων αλλά και απλής νομισματοκοπίας με τις μεθόδους της αρχαιότητας θα επεκταθούν στο πλαίσιο της έκθεσης. Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, μετά το Πάσχα θα εγκατασταθεί ένα αντίγραφο αρχαίου νομισματοκοπείου στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα κόβουν τα δικά τους λαμπερά νομίσματα από «χρυσό» πηλό.

ΙΝFΟ

Έκθεση «Μακεδονίας νόμισμα» από τη συλλογή της Αlpha Βank στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Καθημερινά έως 8 Ιουνίου.