Δεν πάει στο Μουντιάλ ο Γερμανός δημοσιογράφος που αποκάλυψε το ντόπινγκ στη Ρωσία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2018 12:58 |
Δεν πάει στο Μουντιάλ ο Γερμανός δημοσιογράφος που αποκάλυψε το ντόπινγκ στη Ρωσία

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, Χάγιο Ζέπελτ, του οποίου τα ερευνητικά ρεπορτάζ έφεραν στο φως τις καταγγελίες περί κρατικά υποκινούμενου συστήματος ντόπινγκ στη Ρωσία, δεν θα ταξιδέψει στη Ρωσία για το Μουντιάλ για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό δίκτυο ARD. Οι ρωσικές αρχές είχαν αρχικά αρνηθεί να εκδώσουν βίζα στον Ζέπελτ, ωστόσο αργότερα υποχώρησαν, μετά τις μαζικές διεθνείς πιέσεις, με τη FIFA να υπογραμμίζει στην κυβέρνηση τη σημασία της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Όμως, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας αξιολόγησαν από τότε την κατάσταση και διαπίστωσαν ότι ήταν επικίνδυνο για τον δημοσιογράφο να ταξιδέψει στη Ρωσία, όπως αναφέρει το ARD σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ. Εκπρόσωποι του γερμανικού δικτύου είχαν επίσης συνομοιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, για το ζήτημα της ασφάλειας, και ο τελευταίος μοιράστηκε τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανίσχυρη Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να εξετάσει τον Ζέπελτ άμα τη αφίξει του στη Ρωσία, επειδή ήταν μάρτυρας-«κλειδί» στη δική της έρευνα για το σκάνδαλο ντόπινγκ. Τα ντοκιμαντέρ του Γερμανού για το ντόπινγκ μεταξύ των Ρώσων αθλητών είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η χώρα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.