Γλυκά, αλµυρά, γλυκόξινα και γλυκοκαυτερά. Γεύσεις καινούργιες, περίεργες, τελικά όµορφες που ήρθαν να λειάνουν και τα πιο αιχµηρά συναισθήµατα της χρονιάς. Από τα πολλά που δοκίµασα φέτος, υπήρξαν κάποια νέα προϊόντα που µε έκαναν να κλείσω τα µάτια και να τα απολαύσω. Και θα τα επιλέξω για να τα κάνω δώρα στα αγαπηµένα µου πρόσωπα.

Το Festive Jelly Jam by Blond (con)fusion (20 ευρώ, 220 ml από το www.blondconfusion.com). Το οποίο µπορεί οπτικά να είναι girly, γευστικά όµως είναι unisex. Κάτι σαν ζελέ, κάτι σαν µαρµελάδα µε λιωµένα τα φρούτα, το Jelly Jam µε το φωτεινό ροζ χρώµα και τη λαµπρότητα από το βρώσιµο ασήµι περιέχει ροζέ σαµπάνια, ροδοπέταλα, ιβίσκο, chili και πιπέρι. Ενα προϊόν σε περιορισµένη έκδοση, καθώς κυκλοφορούν µόνο 1.000 µαγικά, χριστουγεννιάτικα βαζάκια. Το προϊόν έχει εµπνευστεί η Εύη Φέτση (blond (con)fusion) και η συνταγή έχει δηµιουργηθεί στο εργαστήριο Πυλιακή Γη.
Μια άλλη νέα άφιξη που µε ενθουσίασε ήταν το µέλι καστανιάς me-Li E-LA-WON: σκουρόχρωµο, ιδιαίτερο µέλι µε ελαφρώς πικρή επίγευση κατάλληλο για να συνοδεύσει τυριά, από φέτα έως και γαλλικά. Επίσης, κάνει την τέλεια βινεγκρέτ σε συνδυασµό µε ντιζόν και ξίδι βαλσαµικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το µέλι καστανιάς έκανε θραύση στη Γαλλία και έγινε το αγαπηµένο αρκετών σεφ. Το προϊόν του παραγωγού Γιάννη Καµπούρη βρίσκω στο εδωδιµοπωλείο του Yolenis (Σόλωνος 9, Αθήνα) και στο www.wisegreece.com µε 5,5 ευρώ το βαζάκι των 280 ml.
Βέβαια η πιο δύσκολη κατηγορία στο βάζο είναι τα αλµυρά. Την καλύτερη γευστική και δηµιουργική εντύπωση µου έκαναν τα προϊόντα τρούφας Δασόκηπος (www.dasokipos.gr, τηλ. 23710-24.742). Ο Νίκος Αθανασιάδης έχει δικό του εργαστήριο στην πιο ψηλή κορυφή του Χολοµώντα στη Χαλκιδική και κάνει έρευνα για µοναδικούς γευστικούς συνδυασµούς µε ελληνική τρούφα. Στο ηλεκτρονικό του κατάστηµα διατίθεται το απόλυτο άλειµµα για ζεστό χωριάτικο ψωµί, το αιγοπρόβειο βούτυρο τρούφας (7,70 ευρώ τα 30 γρ.), το οποίο κάνει και το σπαγκέτι κόλαση! Επίσης, κρέµα τρούφας και µανιταριών µε εξαιρετικά δυνατή γεύση και άρωµα (7,60 ευρώ τα 130 γρ.), ανθό αλατιού µε τρούφα, ελαιόλαδο µε λευκή ή µαύρη τρούφα και άλλα πολλά.
Πολύ καλή ήταν και η σάλτσα ντοµάτας µε γκότζι µπέρι της Berryland (berryland.gr). Ενας φυσικός χυµός ντοµάτας µεγκότζι µπέρισυνθέτει την πιο γευστική σάλτσα για ζυµαρικά και κρέας.

Ακόµη και σε επιχειρηµατικό επίπεδο υπάρχουν γευστικά δώρα που µπορεί να προσφέρει κάποιος σε αγαπηµένους συνεργάτες. Στο www.yayanoo.com βρήκα τα πιο φίνα γκουρµέ προϊόντα όπως καπνιστά σαλιγκάρια σε βάζο (9 ευρώ τα 200 γρ.), ψητές ελιές, αµυγδαλωτά από τη Μύκονο, τσάι και πολλά άλλα. Το online shop απευθύνεται σε εταιρικούς χρήστες, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν µε εξυπηρέτησε.