Το 2015 ήταν γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Και πολλά συναισθήματα. Δύο εστιατόρια με έκαναν να αισθανθώ πραγματικά ευτυχισμένος επειτα από ένα δείπνο.

Το πρώτο εστιατόριο που µπήκε στην καρδιά µου είναι το Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5222.633). Η πρώτη επαφή µου έγινε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ µε ένα τηλεφώνηµα που είχα κάνει στον ιδιοκτήτη Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη. Με συγκίνησε τόσο ο ζεστός και γλυκός τρόπος που µιλούσε για το όνειρό του και πώς το µετουσιώνει σε πραγµατικότητα, το όραµά του για το τι επιθυµεί να προσφέρει στον κόσµο. Και όχι µόνο σε σχέση µε το µενού, αλλά για το πώς φαντάζεται πιο όµορφη κάθε σπιθαµή του εστιατορίου του. Δεν συναντάς εύκολα τόσο υπέροχους ανθρώπους. Κατάλαβα ότι το επίπεδο θα είναι εξαιρετικό.

Σεφ στο εστιατόριο είναι ο Γκίκας Ξενάκης. Οι περισσότεροι τον χαρακτηρίζουν ταλαντούχο. Εγώ θα τον πω χαρισµατικό και σεµνό. Με τόση αγάπη και φαντασία για τα πιάτα του, που ακόµη και οι πιο σύνθετες παρασκευές διατηρούν ανέπαφες και έντονες τις αρχικές τους γεύσεις. Και όλα τα υλικά στο πιάτο σε απίθανες ισορροπίες. Εχει δηµιουργήσει µια νέα ελληνική κουζίνα στην οποία φέρνει τις πρώτες ύλες στα όριά τους, χωρίς όµως ποτέ να τα ξεπερνάει. Καταπληκτικός! Οπως συγκλονιστικά είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία που µπορούν να συνθέσουν ένα τέλειο δείπνο, δηλαδή το σέρβις, η κάβα, η διακόσµηση, η µουσική. Επίσης, κατά καιρούς δηµιουργεί ειδικά σπέσιαλ µενού, όπως το πρόσφατο project Olympus Terra & Mare, µε προϊόντα αποκλειστικά από την περιοχή του Ολύµπου. Αν έχω να πω ένα «αρνητικό» γι’ αυτό το εστιατόριο είναι πως το επόµενο διάστηµα ό,τι και αν έτρωγα, δεν µου άρεσε. Είχα µείνει εκεί.

Κατόπιν µαγικού δείπνου, το δεύτερο εστιατόριο στο οποίο βρέθηκα σε κατάσταση ζεν είναι το Oozora (Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, τηλ. 210-8018.515). Επιτέλους, εξαιρετικά ασιατικά πιάτα στην Ελλάδα. Ενα εστιατόριο µε µοναδική σύγχρονη κινεζική διακόσµηση, η οποία κραυγάζει ως οφείλει αλλά δεν είναι καθόλου κιτς. Τουναντίον. Ακόµη και τα µαρµάρινα µαύρα τραπέζια είναι εξαιρετικά και ζεστά.

Ο Νεκτάριος Ντάλας, υπεύθυνος θαλπωρής, σε κάνει να αισθάνεσαι επίσηµος προσκεκληµένος στο σπίτι του. Συντονίζει τα πάντα µε ένα γλυκό βλέµµα, ακόµη και τη µουσική, και προτείνει τα κοκτέιλ που ταιριάζουν πριν και κατά τη διάρκεια του δείπνου. Ο σεφ Γιώργος Βενιέρης παρουσιάζει ένα µενού εµπνευσµένο από άκρη σε άκρη της Ασίας, το οποίο όµως «µιλάει» και ελληνικά. Δηλαδή οι γεύσεις δεν είναι extreme ασιατικές. Από γιαπωνέζικο σούσι και ινδικό κάρι µέχρι νουντλ και καντονέζικα ντάµπλινγκ περιλαµβάνει το σπέσιαλ µενού. Το Oozora είναι ένα εστιατόριο που αγάπησα µε την πρώτη µπουκιά και θα επισκέπτοµαι όσο πιο συχνά µπορώ και τον νέο χρόνο!