Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ..

ΣΑΒΒΑΤΟ

Η διάβαση του Διαβόλου ΧΧΧ

(The far country)

ΝΕΡΙΤ 13.15

Ο Τζεφ Γουέμπεστερ βλέπει τον «πυρετό του χρυσού» που επικρατεί στο Κλοντάικ ως μια ευκαιρία για να κάνει περιουσία. Ένας εξόχως εμμονοληπτικός ήρωας, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του κορυφαίου Άντονι Μαν – για τους φίλους των γουέστερν αλλά και του Τζέιμς Στιούαρτ που είναι υπέροχος εδώ, σε έναν «κόντρα» ρόλο. Παραγωγής 1954, επίσης με Γουόλτερ Μπρέναν. (Διάρκεια: 98′)

Εύκολο χρήμα ΖΑΠ

(Mad money)

Star 13.30

Μια μεσήλικη υπάλληλος τράπεζας προσπαθεί να σπάσει το σύστημα ασφαλείας της και να την «αδειάσει» παρέα με δυο νεότερες της. Φαρσοκωμωδία με Ντάιαν Κίτον, Κουίν Λατίφα και Κέιτι Χολμς – από αυτές τις βλέπεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 95′)

Ο Ηλίας του 16ου ΧΧΧ

Alpha 15.00

Τρεις φουκαράδες φίλοι αποφασίζουν να κλέψουν τον κυρ-Λάμπρο, ιδιοκτήτη μπαρ, ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο. Του 1959 με τους υπέροχους Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο, μια κωμωδία που αντέχει στο χρόνο. (Διάρκεια: 85′)

Η εποχή των παγετώνων 2: η απόψυξη Χ

(Ice age 2 – the meltdown)

Star 21.10

Η εποχή των παγετώνων φτάνει στο τέλος της, οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν και οι φίλοι μας τρέχουν για να σωθούν. Ψηφιακό καρτούν, που θα άξιζε τρία αστέρια αν το κανάλι δεν επέλεγε την ντουμπλαρισμένη βερσιόν. Του 2006. (Διάρκεια: 81′)

Thor XXX

Ant1 21.15

Ο Θεός της Άσγκαρντ κατεβαίνει στη Γη… εξόριστος, αλλά αναλαμβάνει να τη σώσει σε μια άκρως θεαματική μεταφορά κόμικ σκηνοθετημένη από τον Κένεθ Μπράνα! Δεν του το χες του βρετανού, αλλά εδώ έχει κάνει υπέροχη δουλειά. Με Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν και Κρις Χέμσγουορθ (ο οποίος είναι πλέον μεγάλη φίρμα). Έχει τις κιτς στιγμές του, αλλά κι αυτές ακόμα είναι «μέσα» σε κόμικ επίπεδο. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 115′)

Οι περιπέτειες του Τεν Τεν ΧΧΧ

(Adventures of Tin Tin)

Mega 21.15

Ο διαβολικός Σακχαρίν βάζει στο μάτι τον ανυποψίαστο, όπως πάντα, Τεν Τεν, και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, αξιοποιώντας με έμπνευση την τεχνική του τρισδιάστατου εδώ performance capture συνθέτει μια μεγαλειώδη περιπέτεια που αποτίνει φόρο τιμής στη σχολή του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμικ. Παραγωγής 2011, με Τζέιμι Μπελ, Σίμον Πέγκ, Ντάνιελ Κρεγκ και ‘Αντι Σέρκις, καλύτερο από τον τελευταίο Ιντιάνα Τζόουνς! (Διάρκεια: 107’)

Potiche X

NEΡIT 22.00

Μεγαλοαστή αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου του συζύγου της, όταν οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία – όλα αυτά στη Γαλλία του 1977. Οι σημάνσεις ξεκινούν από την γαλλική κόμικ κουλτούρα της post-1968 περιόδου και φτάνουν μέχρι τον Τζον Γουότερς, αλλά η μόνη χαρά μας, εντοπίζεται στις συναντήσεις Ντενέβ – Ντεπαρτιέ. Του Φρανσουά Οζόν, παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 103′)

Ο ψευταράς ΧΧ

(Liar liar)

Star 23.00

Εξαιτίας της ευχής του γιού του, ένας δικηγόρος παθαίνει μεγάλη νίλα: δεν μπορεί να πει ούτε ένα ψέμα! Αφορμή για να επιδοθεί ο Τζιμ Κάρεϊ στις γνωστές του λαστιχένιες γκριμάτσες – τι να κάνουμε όμως, έχει πολύ πλάκα αυτός ο γνήσιος απόγονος του Τζέρι Λιούις. Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 90′)

L X

NEPIT 24.00

Ένας άνθρωπος που ζει στο αυτοκίνητο του και διαθέτει ελάχιστες προσωπικές σχέσεις (με την εξαίρεση ενός φαντάσματος) είναι ο ήρωας μιας ελληνικής ταινίας που αφουγκράζεται πλήρως τον αυτισμό του. Τόσο, που καταντά αυτιστικό το μέσο. Του 2012 σε σκηνοθεσία Μπάμπη Μακρίδη, με Άρη Σερβετάλη και Λευτέρη Ματθαίου. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.  (Διάρκεια: 87′)

Οι αρειανοί επιτίθενται ΧΧΧ

(Mars attacks!)

Star 02.30

Ιπτάμενοι δίσκοι κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από όλες τις πρωτεύουσες του πλανήτη σε μια καταστροφική (στην κυριολεξία) σάτιρα. Πρόκειται για μια από τις πιο ιασκεδαστικές δουλειές του Μπάρτον που δυστυχώς απέτυχε εμπορικά και έβαλε φρένο στην αχαλίνωτη φαντασία του. Παραγωγής 1996, με τρελό καστ: Τζακ Νίκολσον, Γκλεν Κλόουζ, Ανέτ Μπένινγκ, Πιρς Μπρόσναν, Ροντ Στάιγκερ, Ντάνι Ντε Βίτο, Μάικλ Φοξ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. (Διάρκεια: 120)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Φονικό όπλο 4 ΧΧ

(Lethal weapon 4)

Star 13.15

Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ πάλι μαζί, αυτή τη φορά εναντίον της κινέζικης μαφίας. Επίσης με Τζετ Λι, παραγωγής 1998. Ό,τι περιμένετε να δείτε – αν και η τελευταία μονομαχία έχει μπόλικο σασπένς. (Διάρκεια: 101′)      

Ράκος νο.14 και ο πρώτος μπουνάκιας ΖΑΠ

Alpha 14.00

Ένας κοκκαλιάρης και απένταρος, φουκαράς, ανακαλύπτει ότι έχει τρομερή δύναμη στα χέρια και γίνεται αστέρι της πυγμαχίας. Από τις λιγότερο αστείες κωμωδίες που γυρίστηκαν ποτέ. Του 1986, με Στάθη Ψάλτη και Σοφία Αλιμπέρτη. (Διάρκεια: 91′)

Τρελές σφαίρες 2 ½ ΧΧ

(Naked gun 2 ½ – the smell of fear)

ΑΝΤ1 14.00

Ο ντετέκτιβ Φρανκ Ντρέμπιν τα βάζει με μια ομάδα πολυεθνικών που εναντιώνονται στην νέα οικολογική ενεργειακή πολιτική του Τζορτζ Μπους! Η ιδέα από μόνη της, ξεκαρδιστική. Η υλοποίηση της όχι και τόσο πετυχημένη όσο του προηγούμενου φιλμ. Γελάς πολύ πάντως. Του 1991, φυσικά με Λέσλι Νίλσεν και Πρισίλα Πρίσλεϊ. (Διάρκεια: 80′)

Συλλαβίζοντας το όνειρο Χ

(Akeelah and the bee)

Mega 14.50

11χρονη αφροαμερικανίδα ξεπερνά τους περιορισμούς της κοινωνικής της τάξης και θριαμβεύει στον Εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας. Συμπαθές αλλά και τυποποιημένα γλυκερό. Του 2006, με Λόρενς Φίσμπερν και Άντζελα Μπάσετ. (Διάρκεια: 109′)

Ο αδελφός μου ο τρελάρας ΖΑΠ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Ένας γκαραζιέρης τρώει όλα του τα χρήματα στους ράφτες καθώς θέλει να παρουσιάζεται ως «λόρδος». Σαχλαμάρα παραγωγής 1966, με Κώστα Καρρά, Γιώργο Πάντζα και Γιάννη Γκιωνάκη. (Διάρκεια: 80′)

Γοργόνες και μάγκες ΧΧ

Alpha 20.00

Ένας μανιώδης ραλίστας και γιος εργολάβου οικοδομών, μαθαίνει ότι σε κάποιο νησί πρόκειται να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα, κι αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί. Από τα πιο εμβληματικά μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου, κιτς και ρυθμικό όπως όριζε η εποχή. Με Μαίρη Χρονοπούλου, Νόρα Βαλσάμη, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτση σε σκηνοθεσία Δαλιανίδη, παραγωγής 1968. (Διάρκεια: 90′)

Men in black 3 III XX

Mega 21.15

Ένας σατανικός εξωγήινος καταφέρνει να δραπετεύσει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας με έδρα τη Σελήνη, προκειμένου να εκδικηθεί για τη σύλληψή του αλλά και να αφανίσει τη Γη. Γουίλ Σμιθ, Τζος Μπρόλιν και Τόμι Λι Τζόουνς, επιστρέφουν σε ένα δεύτερο σίκουελ. Οι εμφανίσεις των ηθοποιών προσθέτουν πόντους, η ρουτινιάρικη σκηνοθεσία τους αφαιρεί. Του 2012. (Διάρκεια: 105′)

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: η συντροφιά του δαχτυλιδιού ΧΧΧ

(The lord of the rings: the fellowship of the ring)

Alpha 22.00

Το δαχτυλίδι πρέπει να καταστραφεί, και το ταξίδι για το ιερό σημείο του χαμού του ξεκινά. Ξεκινώντας από το πρωτότυπο έπος του Τόλκιν, ο Τζάκσον στήνει μια επική φαντασμαγορία, δίχως όμως να αφήνει ποτέ τα εφέ να «σκεπάσουν» τους χαρακτήρες του. Οι ταινίες που ακολούθησαν ήταν ακόμη καλύτερες. Του 2001, με Ελάιζα Γουντ, Βίγκο Μόρτενσεν, Λιβ Τάιλερ, Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ορλάντο Μπλουμ, Ίαν Χολμ, Σον Μπιν. (Διάρκεια: 165′)

Ένοχο αίμα ΧΧΧ

(Blood work)

Star 01.30

Γερασμένος επιθεωρητής κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και ανακαλύπτει πως η προηγούμενη ιδιοκτήτρια της δολοφονήθηκε από serial killer τον οποίο και αποφασίζει να αναζητήσει. Αν με το Unforgiven ο Κλιντ έκλεισε το κεφάλαιο «γουέστερν», με αυτό εδώ είπε και την τελευταία του λέξη στο αστυνομικό θρίλερ. Με τον ίδιο και την Αντζέλικα Χιούστον. Λέει πολλά περισσότερα απ’ότι έπιασαν οι κριτικοί τότε. Του 2002. (Διάρκεια: 130′)

The number 23 X

Alpha 02.15

Νεαρός «κολλάει» με νουβέλα αστυνομικού μυστηρίου όπου ντετέκτιβ ανακαλύπτει πως όλες οι κινήσεις του καθορίζονται από τον αινιγματικό αριθμό 23. Η ιδέα ήταν καλή – έπρεπε όμως να τη γυρίσει άλλος σκηνοθέτης από τον Τζόελ Σουμάχερ. Κρίμα για τον Τζιμ Κάρεϊ. Του 2007 επίσης με Βιρτζίνια Μάντσεν και Ντάνι Χιούστον. (Διάρκεια: 90′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Κέφι γλέντι και φιγούρα ΖΑΠ

ΝΕΡΙΤ 16.20

Δύο μονίμως άνεργοι και άφραγκοι τύποι, προσπαθούν από τη μια να χορτάσουν την πείνα τους και από την άλλη να παντρευτούν τα κορίτσια που αγαπούν. Νίκος Σταυρίδης και Κούλης Στολίγκας σε κωμωδιούλα του 1958. (Διάρκεια: 93′)

Colombiana Χ

Star 21.10

Αφού έζησε τη δολοφονία των γονιών του, ένα μικρό κορίτσι διαφεύγει από την Κολομβία, εκπαιδεύεται ως επαγγελματίας δολοφόνος και έπειτα από χρόνια βάζει μπροστά ένα σχέδιο εκδίκησης. Βαθιά νεωτεριστικό και πρωτότυπο ψυχοδράμα χαρακτήρων που θα σας μείνει αξέχαστο! Ο σκηνοθέτης λέγεται Ολιβιέ Μέγκατον. Του 2011 με Ζοί Σαλτάνα. (Διάρκεια: 96′)

Η καφετζού ΧΧΧ

Star 02.15

Η κυρά-Καλλιόπη από πλύστρα της γειτονιάς, μετατρέπεται σε καφετζού, μετά από προτροπή του Σπύρου, τελειόφοιτου της οδοντιατρικής, που όμως για οικονομικούς λόγους διατηρεί το καφενείο του πατέρα του. Ένα εξαίρετο φινάλε πιστοποιεί τη δύναμη της συνεργασίας Σακελλάριου – Ασημακόπουλου. Κεντούν οι Γεωργία Βασιλειάδου, Μίμης Φωτόπουλος και Βασίλης Αυλωνίτης. Παραγωγής 1956. (Διάρκεια: 90′)

ΤΡΙΤΗ

Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ Χ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Στα τέλη του 19ου αιώνα, σ’ ένα ορεινό χωριό, ένας χήρος άρχοντας, ο Νικήτας Ψυχόπαιδας, συναντά στη βρύση μια όμορφη χωριατοπούλα, τη Βαγγελιώ (Κάκια Αναλυτή), και εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της. Φουστανέλα και μελόδραμα, από τον Ερρίκο Θαλασσινό. Του 1959, με Κάκια Αναλυτή και Θάνο Κωτσόπουλο. (Διάρκεια: 84′)

V for Vendetta XX

Star 22.10

«Πολιτική περιπέτεια» λέει, μόνο που δεν αντιλαμβάνομαι σε ποια πολιτική δράση ωθεί μια ταινία τον εθατή, όταν επιλέγει να επιτελέσει κάθε «επαναστατική πράξη» γι’αυτόν, στο φινάλε, χρησιμοποιώντας την ως τίποτα παραπάνω από ένα δραματουργικό τέχνασμα. Πέραν τούτου, η Νάταλι Πόρτμαν είναι σέξι ακόμα και κουρεμένη γουλί, προσπαθώντας να ανατρέψει ένα βάρβαρο καθεστώς σε μια μελλοντική κοινωνία, με τη βοήθεια ενός παράξενου μασκοφόρου εκδικητή. Του 2005, επίσης με Τζον Χαρτ και Χιούγκο Γουίβινγκ. (Διάρκεια: 120′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς Χ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Οι Σουλιώτισσες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών ρίχνονται στον γκρεμό του Ζαλόγγου χορεύοντας, με τα μωρά τους. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του γεγονότος, ασχέτως αν εδώ, σε αισθητικό επίπεδο, κυριαρχεί το πατριωτικό φολκλόρ, που έδινε τροφή για πολλά τέτοια φιλμ εκείνα τα χρόνια (1959). Με Τζαβαλά Καρούσο, Σάκη Τσολακάκη και Νίνα Σγουρίδου. (Διάρκεια: 80′)

Βυσσινόκηπος ΧΧ

(The Cherry orchard)

ΒΟΥΛΗ 21.00

Η Λιούμπφ Ρανέφσκι φτάνει στο Παρίσι ενώ το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το βυσσινόκηπο του, ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί. Εξαίσιο καστ συγκέντρωσε ο Μιχάλης Κακογιάννης γι αυτήν εδώ τη κάπως μουδιασμένη μεταφορά του έργου του Άντον Τσεχωφ: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Κάθριν Κάρτλιτζ, Άλαν Μπέιτς και Όουεν Τιλ δίνουν δυνατές, αν και κάπως θεατρικές ερμηνείες. (Διάρκεια: 100′)

Match point XXXX

Star 22.10

Μια πλούσια οικογένεια δέχεται έναν φιλόδοξο νέο στους κόλπους της. Ένας έρωτας και δυο φόνοι θα ακολουθήσουν. Όλη η σοφία του κόσμου, μηδαμινή μπροστά στη σαρωτική επήρεια του τυχαίου. Δεν υπάρχει γιατί, δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα, δεν υπάρχει τιμωρία. Με το λονδρέζικο background να προσθέτει τη δική του, γυαλιστερή όσο και κάλπικη νότα σε ένα σύμπαν όπου κάθε ανησυχία μένει αναπάντητη, ο Γούντι Άλεν δινει μαθήματα σασπένς και σαρδόνιου κυνισμού. Του 2006, με Τζοναθαν Ραις Μέγιερς και Σκάρλετ Γιόχανσον. (Διάρκεια: 110′)

ΠΕΜΠΤΗ

X-Men: η πρώτη γενιά ΧΧΧ

(X-Men first class)

Star 22.10

Προτού οι Τσαρλς Ξαβιέ και Έρικ Λενσέρ πάρουν τα ονόματα Professor X και Magneto αντίστοιχα, ήταν δύο νέοι άντρες, που ανακάλυπταν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Αυτό εδώ το prequel διατηρεί ατόφιο το χιούμορ του αυθεντικού κόμικ, αλλά και τη συγκίνηση των πρώτων ταινιών της σειράς. Παραγωγής 2011, με Τζέιμς Μακ Άβοϊ, Κέβιν Μπέικον και Τζένιφερ Λόρενς. (Διάρκεια: 120′)

Ρ20 ΧΧ

Mega 23.40

Καθηγητής θεολογίας που ζει με την γυναίκα του και τους γονείς του στην Θεσσαλονίκη υποφέρει από ερωτική αφλογιστία. Ίσως η πιο αδύναμη στιγμή του Λάκη Λαζόπουλου στη μεγάλη οθόνη, μια κωμωδία που πέρασε και έφυγε από τα ταμεία δίχως να το πάρουν πολλοί χαμπάρι. Του 2004, επίσης με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Τζένη Μπότση. (Διάρκεια: 97′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο θρύλος του Κάστρου του Σουράμ ΧΧΧΧ

(Ambavi Suramis tsikhitsa)

ΒΟΥΛΗ 22.00

Αφιερωμένη στη μνήμη των Γεωργιανών πολεμιστών όλων των εποχών, η ταινία βασίζεται σε έναν αρχέγονο μύθο: Οι κάτοικοι του πριγκιπάτου, προετοιμάζονται να αμυνθούν στους επερχόμενους εισβολείς, αλλά αδυνατούν να οικοδομήσουν το κάστρο τους. Χρειάζεται ένας νέος που να δεχθεί να χτιστεί ζωντανός στα τείχη. Ο μεγάλος Παρατζάνοφ, μιλά συμβολικά για την καταπίεση που βίωσε εκείνη την εποχή, αλλά και για τις απαραίτητες θυσίες προκειμένου να κινηθούν οι τροχοί της Ιστορίας. Του 1985, με Βερίκο Ανζιαπαρίτζε και Ταμάρι Τιτσισβίλι. (Διάρκεια: 83′)

The town XXX

Star 22.10

Κατά τη διάρκεια μιας ακόμα ληστείας, συμμορία παίρνει για όμηρο τη διευθύντρια μιας τράπεζας . Μόλις ξεφεύγουν την αφήνουν ελεύθερη αλλά λίγο αργότερα ανακαλύπτουν πως μένει στην ίδια γειτονιά με αυτούς! Καλοστημένη και ευπρεπώς σκηνοθετημένη κοινωνική περιπέτεια, με υπογραφή Μπεν Άφλεκ, που πρωταγωνιστεί κιόλας, παρέα με τους Ρεμπέκα Χολ και Κρις Κούπερ. Του 2010. (Διάρκεια: 115′)

Αληθοφανή ψέματα ΧΧΧ

(The informant!)

Star 03.00

Ανερχόμενο αστέρι στον κολοσσό της αγροτικής βιομηχανίας μπλέκεται με το FBI και τρελαίνει στο ψέμα τους πάντες. Ελαφρύ στον τόνο, με έναν Ματ Ντέιμον που αποδεικνύει την κλάση του. Ο δε σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ, παιχνιδιάρης και εφευρετικός, δείχνει να το διασκεδάζει εξίσου. Δεν ξέρω πως ακούγεται αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό. Του 2009, επίσης με Σκοτ Μπάκουλα. (Διάρκεια: 100′)