Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ..

ΣΑΒΒΑΤΟ

Η κορυφή του Δάντη ΧΧ

(Dante’s peak)

Star 13.30

Σκάει το ηφαίστειο και ο Πιρς Μπρόσναν παρέα με την Λίντα Χάμιλτον τρέχουν για να σωθούν. Σεναριακά δεν λέει και τίποτα, αλλά ο Ρότζερ Ντόναλντσον δεν είναι κανένας τυχαίος και το όλο πράγμα λειτουργεί στην εντέλεια. Θυμίζει λίγο τις ταινίες καταστροφής που ευδοκιμούσαν στην δεκαετία του 70. Παραγωγής 1997, επίσης με Ελίζαμπεθ Χόφμαν. (Διάρκεια: 102′)

Κορίτσια για φίλημα ΧΧ

Alpha 14.30

Η Ρένα, διευθύντρια ενός ελληνικού τουριστικού γραφείου στη Νέα Υόρκη, έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα μαζί με την ανιψιά της. Στην Ύδρα είναι γυρισμένο αυτό το διασκεδαστικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη που πλέον βλέπει κανείς νοσταλγικά. Του 1965 με ένα τεράστιο καστ:  Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς, και άλλοι γνωστοί δίνουν το παρών. (Διάρκεια: 105′)

Ο φαλακρός μαθητής ΧΧ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Ο Βέγγος επιστρέφει στα θρανία μπας και με το απολυτήριο «χτυπήσει» πολυπόθητη προαγωγή. Η φάρσα είναι μάλλον τυπική, αλλά η μαγκιά του Κατσουρίδη έγκειται στο τελευταίο της πλάνο – κωμικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό. Παραγωγής 1979, επίσης με Μάρω Κοντού και Βάσια Τριφύλλη. (Διάρκεια: 80′)

Ο Ηλίας του 16ου ΧΧΧ

Alpha 20.00

Τρεις φουκαράδες φίλοι αποφασίζουν να κλέψουν τον κυρ-Λάμπρο, ιδιοκτήτη μπαρ, ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο. Να σας πω την αλήθεια, επανεκτίμησα τη σβέλτη κωμωδία του Σακελλάριου με το που είδα το… ρημέικ της. Του 1959 με τους υπέροχους Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο. (Διάρκεια: 85′)

Garfield 2 X

(Garfield 2: A tale of two kitties)

Star 21.10

Όταν το αφεντικό του Γκάρφιλντ αποφασίζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του, εκείνος τους ακολουθεί σε ένα αναιμικό σίκουελ μιας, ούτως ή άλλως, μετριότατης παιδικής ταινίας. Σημειώστε πως δεν θα ακούσετε εδώ τον Μπιλ Μάρεϊ, μιας και το φιλμ προβάλλεται μεταγλωτισμένο. Του 2006. (Διάρκεια: 78′)

Ζόχαν: πράκτορας υψηλής κομμωτικής ΖΑΠ

(Don’t mess with the Zohan)

Meha 21.15

Ένας πρώην πράκτορας της Μοσάντ που θέλει να γίνει κομμωτής, επιστρέφει στη δράση. Άκρως προπαγανδιστική και αντιδραστική «κωμωδία» με Άνταμ Σάντλερ και Ρομπ Σνάιντερ, παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 113′)

Ο μαχαιροβγάλτης ΧΧΧ

ΝΕΡΙΤ 23.50    

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος ενός αργόσχολου νέου, τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να έρθει στην Αθήνα. Ο Γιάννης Οικονομίδης ξαναβλέπει το «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», διαφοροποιείται όμως στο φινάλε που μπορεί να μην «αξίζει» στον ήρωα του, σίγουρα όμως αξίζει σ’ εμάς. Παραγωγής 2010, με Στάθη Σταμουλακάτο, Βαγγέλη Μουρίκη και Μαρία Καλλιμάνη. (Διάρκεια: 100′)

Sucker Punch X

Star 00.45

Ένα μικρό κορίτσι εισάγεται, από τον επιτακτικό πατέρα της, σε μία ψυχιατρική κλινική και βρίσκει καταφύγιο σε μία πλασματική πραγματικότητα, όπου μαζί με άλλα 4 κορίτσια από την κλινική σχεδιάζουν την απόδρασή τους. Φασαριόζικη κόμικ φαντασίωση δεκάχρονου, από τον σκηνοθέτη των «300», Ζακ Σνάιντερ. Με Έμιλι Μπράουνινγκ και Άμπι Κόρνις. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 100′)

Ο μυστικός κήπος ΧΧΧ

(The secret garden)

Star 03.00

Η ζωή και η προσωπικότητα τριών παιδιών, θα αλλάξει όταν θα ξαναζωντανέψουν έναν εγκαταλελειμμένο κήπο – το καταφύγιό τους από τον σκληρό κόσμο και την αυστηρή γκουβερνάντα τους. Η Ανιέσκα Χόλαντ υπογράφει ένα ευαίσθητο φιλμ που όμως αποφεύγει τις συναισθηματικές εκπτώσεις. Κέιτ Μάμπερλι, Χέιντον Πράουζ, Αντριου Νοτ και Μάγκι Σμιθ πρωταγωνιστούν, παραγωγής 1993. (Διάρκεια: 94′)

Δεν μπορώ να σε ξεχάσω ΧΧΧ

(Unforgettable)

ANT1 03.00

Μετά την δολοφονία της συζύγου του, ένας ιατροδικαστής  που θεωρείται ύποπτος, αποφασίζει να πειραματιστεί με μια νέα χημική ουσία, η οποία προσδίδει την ικανότητα σε όποιον τη χρησιμοποιεί να βιώνει τις μνήμες κάποιου άλλου. Ευφυές φιλμ νουάρ, από τον Τζον Νταλ, εξόχως ερμηνευμένο από τους Ρέι Λιότα και Λίντα Φιορεντίνο. Παραγωγής 1996. (Διάρκεια: 100′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Φονικό όπλο 3 ΧΧ

(Lethal weapon 3)

Star 13.30

Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ τα βάζουν με ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών, με τους Τζο Πέσι και Ρενέ Ρούσο να συμπληρώνουν το καστ σε μια τυπική μεν, σπιντάτη και ευχάριστη δε περιπετειούλα. Σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ντόνερ, παραγωγής 1992. (Διάρκεια: 111′)

Σπασικο-φύλακας Χ

(Drillbit Taylor)

Ant1 14.00

Ένας παράξενος τύπος, αυτοδίδακτος στις πολεμικές τέχνες, αναλαμβάνει να προστατέψει τρία σκασικλάκια από τους νταήδες του σχολείου. Το αμερικάνικο σινεμά μπορεί να λατρεύει τα nerds (επειδή σπάει πλάκα με την μισανθρωπική αντικοινωνικότητα τους), αλλά εγώ προσωπικά, αρρωσταίνω. Με Όουεν Γουίλσον και Νέιτ Χάρτλεϊ, παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 90′)

Ξανθιές… γκόμενοι ΖΑΠ

(White chicks)

Mega 14.50

Δυο αφροαμερικανοί πράκτορες του FBI μεταμφιέζονται σε λευκές χαζογκόμενες για να εισβάλουν στα άδυτα της καλής κοινωνίας! Επιπέδου Ταμτάκου – με ακριβό προϋπολογισμό, αλλά ποιος νοιάζεται; Του 2005, με Μάρλον Γουάιανς και Τζέιμι Κινγκ. (Διάρκεια: 110′)

Νήσος ΧΧ

Star 21.10

Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού, αναστατώνεται από τον ξαφνικό θάνατο του άρχοντα του τόπου. Δομικά το σενάριο είναι φιλόδοξο, αλλά δυστυχώς ξεπέφτει σε θλιβερούς λαϊκισμούς (αν είσαι αριστερός είσαι και τρομοκράτης, αν είσαι ιερέας είσαι και ομοφυλόφιλος) – ευτυχώς η σοβαρή σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα τους ανατρέπει όσο μπορεί. Του 2009, με Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Μεγάλη εμπορική επιτυχία. (Διάρκεια: 90′)

I love Karditsa ΖΑΠ

Mega 21.15

Ένας μικροαπατεώνας που καταδιώκεται από τη Μαφία αλλάζει «θέσεις» με τον κλώνο του που ζει στη Καρδίτσα και κλωνοποιήθηκε από έναν σπουδαίο επιστήμονα τη δεκαετία του 70. Αδύνατο να ξεκαρδιστείς- η ταινία όμως έκοψε εκατοντάδες χιλιάδες μπιλιέτα (το οποίο λέει πολλά για τη χώρα). Παραγωγής 2010, με Κώστα Αποστολάκη, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κατερίνα Παπουτσάκη. (Διάρκεια: 93′)

Safe sex XX

Star 23.30

Οι ιστορίες οκτώ κατοίκων της Αθήνας, που ψάχνουν την σεξουαλική και ερωτική πλήρωση μέσα από περίεργες πρακτικές και οδηγούνται σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Τηλεοπτικές οι συμβάσεις, κινηματογραφικότατο το μοντάζ που τις συμμαζεύει, και εμφανίσεις από τους Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Μίνα Αδαμάκη και άπειρους άλλους. Μεγάλο εμπορικό σουξέ. Του 1999. (Διάρκεια: 100′)

Το τέλος της βίας ΧΧΧΧ

(A history of violence)

Alpha 00.45

Φιλήσυχος ιδιοκτήτης καφετέριας εξολοθρεύει με μιας τους εγκληματίες – εισβολείς και έτσι ξεσκεπάζεται το μυστικό του. Όλες όμως οι ισορροπίες πρέπει να αποκατασταθούν για τη διατήρηση της ενότητάς της Αγίας Οικογένειας. Ακόμη κι αν οδηγούν στη βία, ως καταλύτη αλλά και ως μέσο επικοινωνίας. Τα πε όλα ο Ντέιβιντ  Κρόνεμπεργκ. Με Βίγκο Μόρτενσεν, Εντ Χαρις και Γουίλιαμ Χαρτ,

του 2005. (Διάρκεια: 90′)

Milk XXX

Mega 00.50

Η ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου γερουσιαστή των ΗΠΑ που διεκδίκησε τη γερουσία όντας δηλωμένος ομοφυλόφιλος, ακτιβιστής – σύμβολο ως τα σήμερα, κάτι στο οποίο αναμφίβολα συντέλεσε η δολοφονία του από τον δημοτικό σύμβουλο Νταν Γουάιτ το 1978. Ο Σον Πεν κέρδισε Όσκαρ για την αβανταδόρικη ερμηνεία του εδώ, ενώ σκηνοθετεί, σε συμβατικούς, είναι η αλήθεια, τόνους, ο σπουδαίος Γκας Βαν Σαντ. Παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 128′)

Κατάχρηση εξουσίας Χ

(Rules of engagement)

Star 01.45

Ένας πεζοναυτης ανοίγει πυρ σε διαδηλωτές έξω απο την Πρεσβεία της Υεμένης και προσάγεται στο Στρατοδικείο, ο καημένος! Μιλιταριστική προπαγάνδα, μασκαρεμένη ως δικαστικό δράμα από τον Γουίλιαμ Φρίτκιν (που κάπως πρέπει να ζήσει) με Τόμι Λι Τζόουνς, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, παραγωγής 2000. (Διάρκεια: 115′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Χωρίς ταυτότητα ΧΧΧ

(The Bourne identity)

Star 21.10

Ο Ματ Ντέιμον επιβιώνει με δυο σφαίρες στην πλάτη, χάνει όμως εντελώς την μνήμη του. Ξυλοφορτώνει όμως άνετα τους κατασκόπους που τον καταδιώκουν! Συναρπαστικό φιλμ, ακολουθήθηκε από δυο εξαίρετα σίκουελ. Επίσης με Κλάιβ Όουεν, Φράνκα Ποτέντε και Κρις Κούπερ, παραγωγής 2002. (Διάρκεια: 110′)

Ο κινέζος θα σφυρίξει τρεις φορές Χ

(Shanghai noon)

Alpha 22.30 

Ο Τσάκι Τσαν κάνει λίμπα το Φαρ Ουέστ για να ανακαλύψει κινέζα πριγκίπισσα που έχει απαχθεί, με την βοήθεια του Όουεν Γουίλσον. Έχει πλακίτσα. Παραγωγής 2000, επίσης με Λούσι Λιού. (Διάρκεια: 83′)

Επιβάτης 57 ΧΧ

(Passenger 57)

Star 04.00

Τρομοκράτης καταλαμβάνει αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Γουέσλι Σνάιπς. Απλά πράγματα δηλαδή, εν τούτοις όμως, γυρισμένα με παραδοσιακό επαγγελματισμό σε ένα b-movie που σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους θεατές του. Παραγωγής 1992, επίσης με Μπρους Πέιν και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ. (Διάρκεια: 77′)

ΤΡΙΤΗ

Ο πουλημένος άνθρωπος Χ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Ένας νεαρός αποφασίζει να «πουλήσει» τον εαυτό του για να βγάλει λεφτά, κι έτσι μπαίνει στους κύκλους της καλής κοινωνίας, φλερτάροντας την κόρη ενός βιομήχανου. Ταξικό δράμα με Μάρω Κοντού, Λευτέρη Βουρνά και Δημήτρη Μυράτ – το βλέπεις και διασκεδάζεις αλλά μάλλον για τους λάθος λόγους. Παραγωγής 1967. (Διάρκεια: 88′)

Μηχανικά πιάνα ΧΧΧΧ

(Neokonchennaya Pyesa Dlya Mekhanicheskogo Pianino)

Τα «Μηχανικά Πιάνα», τρίτη ταινία του Νικίτα Μιχάλκοφ, είναι η κινηματογραφική μεταφορά του «Πλατόνοφ», ενός νεανικού θεατρικού έργου του Τσέχοφ, πλημμυρισμένη από μουσική του Ραχμάνινοφ, του Ντονιτσέτι και του Λιστ. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα του κλασικού Σοβιετικού σινεμά. Παραγωγής 1976, επίσης με Αλεξάντρ Καλιάγκιν και Αντονίνα Σουράνοβα. (Διάρκεια: 94′)

Δόλωμα γένους θηλυκού ΧΧ

(Stone)

Star 22.10

Ένας καταδικασμένος εμπρηστής, ο οποίος έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του και ζητάει την υπό όρους αποφυλάκισή του. Οι εξελίξεις πατούν πάνω σε γνωστά κλισέ, αλλά το ερμηνευτικό δίδυμο των Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Έντουαρντ Νόρτον κάνουν μια προσπάθεια να προσδώσουν μια αξιοπιστία στο όλο δράμα. Επίσης με Μίλα Γιόβοβιτς, παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 98′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Οι άντρες ξέρουν ν’ αγαπούν ΖΑΠ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Ένας πτωχός πλην τίμιος φοιτητής ιατρικής χάνει την αγαπημένη του όταν εκείνη θαμπώνεται από τα πλούτη ενός αχρείου. Το έχετε ξαναδεί. Φυσικά, με Νίκο Ξανθόπουλο, σε σκηνοθεσία Απόστολου Τεγόπουλου – παραγωγής 1971. (Διάρκεια: 83′)

Ο τελευταίος πρόσκοπος ΧΧ

(The last boy scout)

Star 22.10

Αλκοολικός ντετέκτιβ αναζητά τη δολοφόνο μιας στρίπερ που ήταν υπό τη προστασία του. Στα όρια της αυτοπαρωδίας, σε σενάριο του Σέιν Μπλακ και σκηνοθεσία του Τόνι Σκοτ. Οι Μπρους Γουίλις και Ντέιμον Γουέιανς είναι μέσα στο κόλπο και, ως εκ τούτου, η ταινία λειτουργεί, έστω και γι αυτό που είναι. Παραγωγής 1991. (Διάρκεια: 97′)

ΠΕΜΠΤΗ

Τρελοί πολυτελείας ΖΑΠ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Οταν ένα ζευγάρι φίλων θα φιλοξενηθεί στη βίλα του Φαίδωνα, ενός πλούσιου τεμπέλη, η ζωή του θα αλλάξει και η ηρεμία του θα ανατραπεί. Όχι πως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Παραγωγής 1963, με Γιώργο Πάντζα, Γιάννη Γκιωνάκη και Μίμη Φωτόπουλο – όλοι τους έχουν βρεθεί και σε καλύτερες ταινίες. (Διάρκεια: 85′)

Ο θρύλος του Κάστρου του Σουράμ ΧΧΧΧ

(Ambavi Suramis tsikhitsa)

ΒΟΥΛΗ 22.00

Αφιερωμένη στη μνήμη των Γεωργιανών πολεμιστών όλων των εποχών, η ταινία βασίζεται σε έναν αρχέγονο μύθο: Οι κάτοικοι του πριγκιπάτου, προετοιμάζονται να αμυνθούν στους επερχόμενους εισβολείς, αλλά αδυνατούν να οικοδομήσουν το κάστρο τους. Χρειάζεται ένας νέος που να δεχθεί να χτιστεί ζωντανός στα τείχη. Ο μεγάλος Παρατζάνοφ, μιλά συμβολικά για την καταπίεση που βίωσε προσωπικά εκείνη την εποχή, αλλά και για τις απαραίτητες θυσίες προκειμένου να κινηθούν οι τροχοί της Ιστορίας. Του 1985, με Βερίκο Ανζιαπαρίτζε και Ταμάρι Τιτσισβίλι. (Διάρκεια: 83′)

Αυτό θα πει πόλεμος ΖΑΠ

(This means war)

Star 22.10

Δύο κορυφαίοι μυστικοί πράκτορες ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Η μόνη λάθος επιλογή στη φιλμογραφία του σπουδαίου Τομ Χάρντι, εδώ παρέα με τους Κρις Πάιν και Ριζ Γουίδερσπουν, σε μια κακογραμμένη και – απεχθάνομαι τη λέξη αλλά εδώ  ισχύει – άκρως σεξιστική «αισθηματική» κωμωδία, παραγωγής 2012. (Διάρκεια: 98′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Patch Adams XX

ΝΕΡΙΤ 22.00

Η αληθινή ιστορία ενός γιατρού, διαφορετικού από τους άλλους, του οποίου οι ασυνήθιστες μέθοδοι προξενούν πονοκέφαλο στο ιατρικό κατεστημένο, αλλά κάνουν θαύματα στους ασθενείς, μεταφέρεται εδώ σε άκρως γλυκερούς, είναι η αλήθεια, τόνους. Με τον αξέχαστο Ρόμπιν Γουίλιαμς, παραγωγής 1998. (Διάρκεια: 111′)

Zodiac XXXX

Star 22.10

Τρεις άνδρες αναζητούν τα χνάρια του Zodiac (υπαρκτού σειριακού δολοφόνου που έδρασε τη δεκαετία του ’70 δίχως ποτέ να συλληφθεί) και ο μεγάλος Ντέιβιντ Φίντσερ αναπλάθει μοναδικά την εποχή, παραθέτοντας ταυτόχρονα και ένα σχόλιο πάνω στο σινεμά και την εμμονοληψία που πολλές φορές το συνοδεύει. Παραγωγής 2007, με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μαρκ Ράφαλο και Τζέικ Γκίλενχαλ. (Διάρκεια: 148′)

Full metal jacket XXXX

Star 01.30

Το χρονικό της εκπαίδευσης αλλά και της «πρακτικής εξάσκησης» μιας ομάδας πεζοναυτών στην κόλαση του Βιετνάμ. Περιέργως, το πρώτο ημίωρο που εξαντλείται στην «αναμόρφωση» τους δείχνει πιο φρικώδες από αυτά που τους περιμένουν στο μέτωπο. Κόλαση λοιπόν είναι όντως οι «άλλοι» στο γήπεδο ενός σαδιστή Θεού, του ίδιου Θεού του οποίου το γέλιο αντηχεί σε όλες τις ταινίες του μεγάλου Κιούμπρικ. Παραγωγής 1987 με Μάθιου Μοντίν και Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο. (Διάρκεια: 120′)