Ενα από τα πιο νόστιµα ψάρια που έχω γευτεί αυτό το καλοκαίρι το δοκίµασα στο Tier et Tout (Δηµητρίου Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-6776.731). Και µάλιστα σε έναν χώρο αρκετά χειµερινό, µε βελούδινα καθίσµατα –πάνω στα οποία άναψε ο ποπός µου παρά το ψύχος από τον κλιµατισµό –και το µαύρο χρώµα να επικρατεί, δεν περιµένεις να σε σερβίρουν τόσο γευστικά καλοκαιρινά πιάτα. Αν δεν ήξερα ότι την κουζίνα «τρέχει» ο σεφ Δηµήτρης Σταµούδης, θα µου προκαλούσε έκπληξη. Ηταν όµως αναµενόµενο. Το εστιατόριο έχει κάνει την έξυπνη κίνηση να σερβίρει µέχρι τον Σεπτέµβριο µενού detox για όσους επιθυµούν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Απόλυτα ελαφρύ, µε χαµηλά λιπαρά, λίγες θερµίδες, πολλή γεύση. Και δεν υπάρχει πιάτο µέτριο. Μόνο καλά και πολύ καλά. Με ενθουσίασε η δροσερή σούπα αγγούρι µε αβοκάντο και µους καπνιστού σολοµού, γεµάτες γεύσεις που δεν µπορείς να φανταστείς. Το ψάρι – κόλαση ήταν το λαβράκι σχάρας µε τραγανή πέτσα, βραστά λαχανικά και λουίζα. Το µενού detox περιλαµβάνει κοτόπουλο στήθος σχάρας µε σπανάκι, κράνµπερις και σάλτσα γιαουρτιού, κολοκυθοκεφτέδες light σχάρας µε γιαούρτι και δυόσµο, καρπάτσιο ψαριού µε λάιµ, αρωµατικά και τσίλι και άλλες λιχουδιές. Τιµή: 25-30 ευρώ ανά άτοµο χωρίς ποτό.

Και τώρα θα γράψω ύµνο. Διότι µε το µενού και τα νέα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη και της οµάδας του που απόλαυσα στο Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5222.633) θα ήταν άδικο να γράψω κάτι λιγότερο. Το σέρβις ξεκινά µε τα καλύτερα καλωσορίσµατα – µπουκιές (amuse-bouche). Ενα νιγκίρι µε ρύζι από γεµιστά, ντοµάτα µπλανσαρισµένη και µπαλάκι φέτας µε δυόσµο, µία σφαίρα τυροκαυτερής και ένα φασολάκι γεµιστό µε µαριναρισµένο γαύρο. Το πρώτο από τα νέα πιάτα που µου προκάλεσε γευστικό ίλιγγο ήταν το φέτα – καρπούζι. Ενα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο που µου ξύπνησε γλυκιές θύµησες και µνήµες από ανήλιαγα υπόγεια της ψυχής µου. Αλλά όχι έτσι απλά. Ο σεφ επανεφηύρε το πιάτο, το ανέβασε σε επίπεδο υψηλής γαστρονοµίας και δηµιούργησε µια σύνθεση µε crème brûlée φέτας, καρδιά καρπουζιού µε µάραθο, πίκλα καρπούζι και κρέµα ρόκας. Γεύσεις έντονες, που σου θυµίζουν τη δική σου ιστορία µέσα από αρώµατα µεθυστικά. Το δεύτερο πιάτο που σερβίρεται στην καταπράσινη, χαλαρωτική αυλή του Aleria είναι ο κολιός Μυτιλήνης. Συνοδεύεται από κρέµα µαύρου σκόρδου, φρέσκα σταφύλια, µαραθόριζα και βινεγκρέτ δεντρολίβανου. Η θάλασσα, η γη και όλα τα καλοκαιρινά µυρίσµατα βρίσκονται σε απόλυτη αρµονία σε ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του µεγάλου σεφ Γκίκα Ξενάκη: τα πιάτα του έχουν πολλή γεύση. Και είναι ιδιαίτερα, και είναι δικά του. Ξεχωρίζουν. Δύο φορές να δοκιµάσεις την κουζίνα του την αναγνωρίζεις µε κλειστά µάτια. Εχει τον δικό της χαρακτήρα. Πώς ακούς µία φορά τον Παβαρότι ή τον Μητροπάνο και την επόµενη φορά ξέρεις ότι είναι αυτός; Ε, αυτό ακριβώς. Τα πιάτα που δηµιουργεί ο Γκίκας έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα. Το δικό τους συναίσθηµα. Το νέο, µεγάλο µενού έχει οκτώ στάδια και κοστίζει 58 ευρώ.