Από τις αρχές του μήνα, «χωριά» έχουν…ξεφυτρώσει στις πόλεις. Πρόκειται για τα χωριά των γιορτών που μένουν ζωντανά μόλις για ένα μήνα και έχουν ήδη στηθεί σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα και έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να κάνουν και τα φετινά Χριστούγεννα αξέχαστα για μικρούς και μεγάλους.

Ο Άη Βασίλης και οι βοηθοί του, ήρωες παραμυθιών, νεράιδες και ξωτικά ζωντανεύουν τα τελευταία χρόνια τέτοιες μέρες στα ελληνικά χριστουγεννιάτικα χωριά. Κι όπως λένε οι…πρόεδροι των χωριών αυτών, τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα –χωριά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα του εξωτερικού.

Ένα από τα πιο γνωστά τέτοιου είδος χωριά είναι αυτό που έχει στηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου στην πόλη των Τρικάλων. Ο «Μύλος των Ξωτικών» μετράει ήδη τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού – καινοτομίας – ανάπτυξης και τουρισμού στο δήμο Τρικκαίων, Χρυσόστομος Κυρίτσης, τα στατιστικά, το μεράκι των ανθρώπων που τον διοργανώνουν, η στήριξη από την τοπική κοινωνία αλλά και η αγάπη των επισκεπτών, δείχνουν πως θα συνεχίσει να μαγεύει τις ημέρες των Χριστουγέννων για πολλά χρόνια ακόμη.

«Η αγάπη του κόσμου αποτυπώνεται πλέον στα νούμερα της επισκεψιμότητας του θεματικού πάρκου. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας οι επισκέπτες ήταν 340.000, το 2012 η επισκεψιμότητα διπλασιάστηκε, ενώ την τρίτη χρονιά ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία αγγίζοντας τους 850.000 επισκέπτες στο σύνολο των 38 ημερών λειτουργίας.Φέτος, προσδοκούμε να ξεπεράσουμε το 1.000.000», τονίζει. Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πως φέτος στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας το «Μύλο των Ξωτικών» έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες.

«Η διαχρονική αυτή επιτυχία δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό των Τρικάλων ως η «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων». Παράλληλα, η επιτυχία μεταφράστηκε σε νούμερα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής να καλύπτουν, την περίοδο που λειτουργεί ο «Μύλος των Ξωτικών», τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς. Άλλωστε, σε αρκετούς συμπολίτες μας προσφέρεται εργασία στο πάρκο αλλά και στην αγορά των Τρικάλων, καθώς η αγοραστική δύναμη είναι αρκετά αυξημένη».

Ωστόσο, το πιο παλιό χριστουγεννιάτικο χωριό, που άνοιξε για 11η συνεχή χρονιά τις πύλες του για το κοινό στις 4 Δεκέμβρη, βρίσκεται στη Δράμα. Πρόκειται για την «Ονειρούπολη» και το φετινό κεντρικό σύνθημα «Ταξιδέψτε στο όνειρο» προτρέπει τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στα ξύλινα σπιτάκια που φιλοξενούν μια δωρεάν δράσεις για μικρά παιδιά, να δουν από κοντά καλλιτεχνικά δρώμενα, να παίξουν στο παγοδρόμιο και το καρουζέλ αλλά και να γευτούν τα πλούσια εδέσματα και ροφήματα που παρασκευάζονται στα σπιτάκια της αγοράς.

Και μπορεί η Δράμα και τα Τρίκαλα να έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί «πόλεις των Χριστουγέννων», ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιοχές στη χώρα που έχουν στήσει γιορτινά χωριά, με στόχο να τονώσουν τον τουρισμό τους και την τοπική οικονομία τις μέρες αυτές. Κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται –ή τουλάχιστον πρωτοξεκίνησαν πριν χρόνια –τα περισσότερα ελληνικά…Ροβανιέμι, χωρίς βέβαια να αποκλείονται κι άλλες περιοχής της χώρας.

Η «Αστερούπολη» στα Γιάννενα, η «Πολιτεία των Ευχών» στις Σέρρες, το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πάτρα, το «Μαγικό Χωριό του Άη Βασίλη» στο Βόλο, το «Δάσος των Χριστουγέννων» στη Βέροια ακόμη και το «Christmas Factory» στην Τεχνόπολη στην Αθήνα είναι μερικά μόνο από αυτά.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 6 Δεκεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί και το Χριστουγεννιάτικο Διαδραστικό Πάρκο της Λαμίας. Η «Μαγεμένη Ελατοχώρα» περιμένει τους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις –στεγασμένες και υπαίθριες –της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που είναι Οργανισμός Ν.Π.Δ.Δ. Σε μια έκταση 30.000 τ.μ. θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, 15 δωρεάν δράσεις και πολλά παιχνίδια για τα μικρά και μεγάλα παιδιά. Μάλιστα, στους εσωτερικούς χώρους θα βρίσκονται και φέτος μεταξύ άλλων το «Παγωμένο Δάσος» με την πίστα παγοδρομίου, το Παλάτι της Βασίλισσας του χιονιού κι ο οικισμός των ξωτικών.

Κάποιες, μάλιστα, πόλεις επιμένουν…παραδοσιακά, αφού εδώ και χρόνια συνεχίζουν να κρατούν τα έθιμα. Χαρακτηριστική περίπτωση της Καστοριάς, όπου –όπως κάθε χρόνο –από τις 6 έως και τις 8 Ιανουαρίου ο δήμος της πόλης θα διοργανώσει τα «Καστοριανά Ραγκουτσάρια». Πρόκειται για τα τοπικά διονυσιακά καρναβάλια, τα οποία αποτελούν το αποκορύφωμα των εορτών του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα –Πρωτοχρονιά –Θεοφάνεια». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού –αθλητισμού –επιχειρηματικότητας και παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων, Δημήτρη Πετρόπουλο, εκείνες τις ημέρες, η πόλη της Καστοριάς γνωρίζει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.

«Βροχή» οι κρατήσεις για τους χειμερινούς προορισμούς

Από τα τέλη κιόλας του Οκτώβρη ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις τις μέρες των Χριστουγέννων στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Αυτό είναι, όπως σημειώνουν ξενοδόχοι, το χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής σεζόν.

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου μέχρι και στο παρά πέντε μπορούσε να βρει κανείς εύκολα δωμάτιο, φέτος ο κόσμος που επιθυμεί και μπορεί να ταξιδέψει, έχει κάνει νωρίς τον προγραμματισμό του. Μάλιστα, όπως δηλώνουν ξενοδόχοι σε δημοφιλείς προορισμούς, οι πληρότητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 80% για τα Χριστούγεννα.

«Φέτος, μέχρι στιγμής, πηγαίνουμε πολύ καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων έφτανε το 70%, τη στιγμή που πέρυσι μετά βίας ήταν 50%. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα των Καλαβρύτων φτάνει το 80%, ωστόσο ακόμη κι αυτοί που θα το αποφασίσουν τελευταία στιγμή θα βρουν δωμάτιο», τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων στα Καλάβρυτα, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Όσοι αποφασίζουν να περάσουν τις γιορτές σε κάποιο τουριστικό μέρος επιλέγουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα. «Η διαμονή έχει βέβαια περιοριστεί στις 2 –3 ημέρες. Για τις ημέρες των Χριστουγέννων η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες της Λίμνης Πλαστήρα αγγίζει το 90% ενώ ήδη από τώρα έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι κρατήσεις για τα Φώτα –70% η πληρότητα. Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι ήδη γεμάτα», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων στη Λίμνη Πλαστήρα, Γιάννης Βασιλάκος.

Οι τιμές, όπως υποστηρίζουν, είναι σταθερές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένες ακόμη και 50% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Στους περισσότερους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο από 35 ευρώ μέχρι 200 ευρώ που έχει ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά και τις τελευταίας πολιτικές εξελίξεις και το πώς θα επηρεάσουν αυτές τη χριστουγεννιάτικη κίνηση και διάθεση των πολιτών. «Για μας οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ο…Αύγουστός μας, η καλύτερη περίοδος για τους χειμερινούς προορισμούς. Ευχόμαστε λοιπόν, οι πολιτικές εξελίξεις να μην επηρεάσουν τον κόσμο και να έχουμε ακυρώσεις σε κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καρπενησίου, Παναγιώτης Μαντζούφας. Στην περιοχή, ήδη η πληρότητα βρίσκεται στο 80%, «με αυξητικές, όπως όλα δείχνουν, τάσεις».