Εν αρχή… οι Beatles, οι οποίοι κατέφθασαν ινκόγκνιτο για διακοπές τον Ιούλιο του 1967 και βρέθηκαν στην Αράχοβα όπου τους φωτογράφισε ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηγιάννης εν μέσω παραδοσιακών μουσικών. Ο Ρίνγκο αργότερα πέρασε κάποια καλοκαίρια στα ελληνικά νησιά ενώ ο Λένον ανέβηκε και στην Ακρόπολη. Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, στις 25 Οκτωβρίου 1965, ο καλύτερος (για πολλούς) κιθαρίστας του κόσμου, ο Ερικ Κλάπτον, είχε παίξει στον κινηματογράφο «Τερψιθέα» στον Πειραιά. Αυτό μπορεί να μοιάζει με παραμύθα τυπικού έλληνα ροκά, αλλά είναι αληθινό παρότι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα. Το παρασκήνιο έχει ως εξής: Ο Κλάπτον είχε μόλις διαφωνήσει με τους Υardbirds σχετικά με την ηχογράφηση του «For your love». Παράτησε το γκρουπ, είπε στον φίλο του Tζον Μάγιαλ ότι «θα λείψει για λίγο» και έφυγε με άλλους πέντε μουσικούς από την Αγγλία για έναν «γύρο της Ευρώπης» με ένα Φορντ. Με το αυτοκίνητο σχεδόν κατεστραμμένο έφθασαν έως την Αθήνα, όπου βρήκαν δουλειά στο Iglοo ως… support στο ελληνικό γκρουπ Juniors. Αρχές Οκτωβρίου σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο οργανίστας του ελληνικού γκρουπ Θάνος Σουγιούλ (γιος του πασίγνωστου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ) και τραυματίστηκε σοβαρά ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς. Τους Juniors τούς είχε η Parlophone, αλλά μετά το δυστύχημα ανέλαβε το μανατζάρισμά τους ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος διοργάνωσε στην «Τερψιθέα» –όπου κάθε Κυριακή γινόταν «λαϊκό προσκύνημα» στα Μουσικά Πρωινά του διαφημιστή Κίμωνα Αρέτα (Σαραντίδη) –τη συναυλία των Four Juniors (Λάκης Βλαβιανός, Εύρης Παρίτσης, Τζίμης Νταής, Γιώργος Τσίκνης). Εμφανίστηκαν λοιπόν στη σκηνή οι τέσσερις μουσικοί με λευκά ζιβάγκο και πένθος στο μανίκι, καθώς και ένας μαυροντυμένος κιθαρίστας, ο… Ερικ Κλάπτον! Οπως γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, αναγκάστηκε να «το σκάσει» από το Igloo, επειδή, όπως του είπε ο Νταής, «αν ο μάνατζερ μάθαινε ότι ήθελε να φύγει θα του έκοβε τα χέρια»!

Ποιος, αλήθεια, γνωρίζει ότι μερικά από τα κομμάτια του άλμπουμ «The Wall» γράφτηκαν σε ένα κότερο στο… Πασαλιμάνι; Οι Pink Floyd είχαν έλθει για διακοπές το 1979, αλλά πέρασαν τον περισσότερο καιρό τους συνθέτοντας και πίνοντας μπίρες στη μαρίνα. Τότε γνώρισε ο Ρίτσαρντ Ράιτ, ο «πληκτράς» του τεράστιου συγκροτήματος, τη δεύτερη γυναίκα του, την Ελληνίδα Φράνκα, την οποία παντρεύτηκε το 1984 και έζησε μαζί της δέκα χρόνια, τα περισσότερα στην Κεφαλονιά! Ο Ράιτ αποχώρησε από το γκρουπ το 1979, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «The Wall», επειδή διαφώνησε με τον Ρότζερ Γουότερς, αλλά συνέχισε να συνεργάζεται μαζί τους ως «σέσιον» μουσικός. Πέθανε το 2008 από καρκίνο. Παρεμπιπτόντως, ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ έχει υπογράψει κομμάτι ονόματι «Castelorizo».

Ο Ντέιβιντ Γκάχαν των Depeche Mode έχει μιλήσει με τα καλύτερα για τις Ελληνίδες, αλλά δεν είναι να τον παίρνεις και πολύ στα σοβαρά επί του θέματος: δεν είναι και τόσο αντικειμενικός μια και ο ίδιος είναι παντρεμένος με την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Τζένιφερ Σκλιά. Σκηνές του τύπου «My big fat Greek wedding» έζησε, λέει, ο ίδιος –εμ, πήγαινες γυρεύοντας κι εσύ.

Από τη μεταπάνκ σκηνή, ο πιο γνωστός μόνιμος επισκέπτης της χώρας είναι οπωσδήποτε ο Νικ Κέιβ, ο οποίος έχει έρθει αναρίθμητες φορές για συναυλίες και… όχι μόνο, επιβεβαιώνοντας τις στυλιστικές και άλλες επιρροές που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει από τους Ελληνες στην πατρίδα του, τη Μελβούρνη.

Ελληνικής καταγωγής ο Αλεξ Καπράνος (συγγενεύει και με τον γράφοντα…) που μια περίοδο «έδινε ρέστα» με τους Franz Ferdinand. Ο πατέρας του «ξεφορτώθηκε» το «Kapranos» όταν εγκαταστάθηκε στη Σκωτία, ο ίδιος όμως το «ανέστησε». Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται την Αθήνα, ενώ οι εδώ συναυλίες τού σχήματός του ακόμη μνημονεύονται –προσωπικός φίλος του ο… Γιάννης Μαρκόπουλος! Ελληνικής καταγωγής και ο Tommy Lee των Motley Crue που γυροφέρνει τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι, ενώ διανθίζει με ελληνικά αποφθέγματα (αμφιβόλου προελεύσεως και αισθητικής) το προφίλ του στο facebook.

Ο Λέοναρντ Κόεν βρέθηκε πρώτη φορά στην Υδρα το 1960 και… κόλλησε. Με όποιες οικονομίες είχε, αγόρασε ένα σπίτι και περνούσε εκεί μεγάλα διαστήματα της ζωής του έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ζωγράφιζε και έγραφε ποιήματα, ώσπου άρχισε να σκαλίζει τραγούδια και στην κιθάρα. Φιλοξένησε κατά καιρούς πολλούς καλλιτέχνες, αλλά κάποια στιγμή πούλησε το σπίτι του και μας επισκέπτεται συνήθως για συναυλίες, καθώς και για διακοπές χωρίς να δίνει «στίγμα». Είναι βέβαιο, πάντως, ότι στη Λαγουδέρα πέρασε αρκετά βράδια με ελληνική παρέα και κόκκινο κρασί, που ήταν η αδυναμία του.

Ο Ρόμπερτ Πλαντ είναι γνωστό ότι έχει σπίτι στη Ρόδο και ότι εμφανίζεται σαν φάντης μπαστούνι τα καλοκαίρια. Ο τραγουδιστής των Ζeppelin έχει αγαπήσει το Νησί των Ιπποτών και στο σπίτι του έχουν κοιμηθεί αρκετά αστέρια της ποπ και ροκ σκηνής. Επίσης, ο Ντέιβιντ Μπάουι είχε «θεαθεί» αρκετές φορές τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’80 στην αγαπημένη του Πάτμο.

Από τα 60s με νοσταλγία

Φίλος της Ελλάδας ήταν και ο διάσημος τραγουδιστής και ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε. Μετά τον δίσκο που έφτιαξε με τη Νάνα Μούσχουρη, όπου τραγούδησε ελληνικά, ήλθε για πρώτη φορά καλεσμένος του Ανδρέα Ποταμιάνου για μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. «Ερωτεύτηκε» την Ελλάδα και πέρασε πολλά καλοκαίρια στις θάλασσές της. Να σημειώσουμε ότι το τραγούδι του «Matilda», του 1960, έγινε ξανά εφέτος επιτυχία!

Οι Rolling Stones ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 13 Απριλίου 1967 και την επομένη έπαιξαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, σε εκείνη την περίφημη συναυλία που διεκόπη όταν ο Τζάγκερ, ενθουσιασμένος από την υποδοχή, πλησίασε στην εξέδρα και πέταξε το σακάκι του. Επενέβη η Αστυνομία «για τον φόβο επεισοδίων», η συναυλία διαλύθηκε κοντά στο φινάλε και σε μία εβδομάδα έγινε το πραξικόπημα! Στην Ελλάδα ήρθαν όλοι τους άλλη μία φορά για συναυλία, αλλά και ο καθένας χωριστά για διακοπές στα νησιά. Περισσότερο από όλους μάς θυμόταν ο Μπιλ Γουάιμαν.

Ελληνίδα είναι η σημερινή σύντροφος του Ερικ Μπάρτον, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει περισσότερες συναυλίες στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πριν από τρεις εβδομάδες εμφανίστηκε στο Half Note. Την Ελλάδα είχε αγαπήσει κάποτε και το ζεύγος Τζόνι Χαλιντέι – Σιλβί Βαρτάν, αλλά με τον χωρισμό τους άλλαξαν και τόπους διακοπών. Στα ελληνικά νησιά είχε περάσει αρκετά καλοκαίρια ο Σαρλ Αζναβούρ, καθώς και ο Βέλγος Ανταμό.

Υπήρξε επίσης μια εποχή, όταν κυριαρχούσαν η ποπ μουσική και το ξένο τραγούδι, όπου στην Αθήνα γνώριζαν επιτυχία ξένοι τραγουδιστές και μουσικοί, τους οποίους το κοινό ένιωθε «δικούς του». Ηταν ο Τόνι Πινέλι που τραγούδησε την «Ανάμνηση» του Πιτσιλαδή και έγινε τεράστια επιτυχία, ο Φέφε που παντρεύτηκε την κόρη του εκδότη της «Αθηναϊκής» και τραγούδησε… Ξαρχάκο, καθώς και ο χοντρομπαλάς ροκενρολίστας Γκουιντόνε –και οι τρεις Ιταλοί. Στην Αθήνα βρισκόταν, επίσης, συχνά για συναυλίες και διακοπές ο Αμερικανός Ρόκι Ρόμπερτς, ο οποίος έκανε καριέρα στην… Ιταλία με το «Stasera mi butto»!

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, και τους άλλους ιταλούς καλλιτέχνες της «χρυσής εποχής», οι οποίοι έρχονταν κάθε τόσο στην Ελλάδα για εμφανίσεις, για διακοπές, για ψάρεμα ή για φωτογραφίσεις: ο Σέρτζιο Εντρίγκο που τραγούδησε και ελληνικά την «Τερέζα», ο Εντοάρντο Βιανέλο, η Ρίτα Παβόνε, ο Ντομένικο Μοντούνιο, ο Τσελεντάνο, η Μίνα.