Θαλάσσιο καγιάκ

Νησιά Σάµερ, Σκωτία

Αποκομμένα από τις βορειοδυτικές ακτές της Σκωτίας, τα Νησιά Σάμερ (Summer Isles) είναι η γη της επαγγελίας για όσους αγαπούν την κωπηλασία στη θάλασσα. Με μοναδικούς κατοίκους τα θαλασσοπούλια και τις φώκιες, αυτά τα άγριας ομορφιάς νησιά έχουν σπήλαια, παραλίες με λευκή άμμο και θεωρούνται ο Νο 1 προορισμός για ελεύθερο κάμπινγκ, κάτω από τις κορυφές των Χάιλαντς. Ωστόσο για να ζήσετε αυτή την τουριστική εμπειρία η φυσική σας κατάσταση πρέπει να είναι από μέτρια και άνω, ενώ βασικό επίσης είναι να έχετε και λίγη εμπειρία.

Σέρφινγκ

Λανθαρότε, Ισπανία

Είναι το ανατολικότερο από τα Κανάρια Νησιά, με σταθερά κύματα και θερμοκρασία μέσα στη θάλασσα που φθάνει στους 20 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και τον χειμώνα. Εκεί βρίσκεται η Πλάγια Φαμάρα, μια παραλία έξι χιλιομέτρων, με μαλακή άμμο, μοναδική για σέρφινγκ. Τα μαθήματα στην τοπική σχολή για αρχαρίους και προχωρημένους κοστίζουν 45 ευρώ την ημέρα. Η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου κοστίζει περίπου 250 ευρώ για έξι νύχτες.

Γουιντσέρφινγκ

Αλακάτι, Τουρκία

Το χωριό Αλακάτι είναι μια μεσογειακή πόλη στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Οι σταθεροί άνεμοι πνέουν για περίπου 300 ημέρες τον χρόνο και αυτό κάνει την περιοχή ιδανικό μέρος τόσο για αρχάριους σέρφερ όσο και για εξάσκηση επαγγελματιών. Τα ρηχά νερά και οι ήπιοι πρωινοί άνεμοι προσφέρονται ακόμη και για την εκπαίδευση παιδιών.

Κολύµπι στα βαθιά νερά Νησιά Κορνάτι, Κροατία

Οι Κροάτες λένε ότι ο Θεός, όταν δημιούργησε τη Γη, έριξε μια χούφτα χώμα στη Αδριατική Θάλασσα και από εκεί αναδύθηκαν τα Νησιά Κορνάτι. Σκορπισμένα στις Δαλματικές ακτές, τα 150 ακατοίκητα νησιά προσφέρονται για κολύμπι κατά μήκος των δαντελωτών ακτών, πάντα σε γκρουπ με οδηγό και βάρκα.

Γουέικµπορντινγκ

Ρόδος, Ελλάδα

Τ α θαλάσσια σπορ του γουέικμπορντινγκ (wakeboarding) και της όρθιας κωπηλασίας (paddle boarding) είναι η καινούρια αγάπη των εφήβων και αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες και πιο αμμουδερές παραλίες του νησιού, υπάρχουν εγκαταστάσεις που σας επιτρέπουν να εξασκηθείτε αλλά και να εκπαιδευτείτε, αν αυτό είναι το αγαπημένο σας σπορ.

Ελεύθερη κατάδυση Νταχάµπ, Αίγυπτος

Η ελεύθερη κατάδυση, η βουτιά χωρίς φιάλες οξυγόνου δηλαδή, είναι ένα από τα σπορ που πλέον διδάσκεται σε καταρτισμένες σχολές σε όλον τον κόσμο. Το Νταχάμπ, στην ανατολική ακτή της Χερσονήσου Σινά, έχει υπόγεια σπήλαια και βαθιές χαράδρες, όπως το Blue Hole, η πιο επικίνδυνη περιοχή κατάδυσης στον κόσμο. Ενδείκνυται μόνο για έμπειρους δύτες. Αν είστε αρχάριος, μείνετε κοντά στην επιφάνεια ή το πολύ μέχρι τα 20 μ. βάθος.

Ιστιοπλοΐα Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Αυτό το σύμπλεγμα, αποτελούμενο από περίπου 50 νησιά, είναι η χαρά κάθε λάτρη του ανέμου. Οι άνεμοι, οι οποίοι φθάνουν έως και τα 5 μποφόρ, διευκολύνουν την ιστιοπλοΐα από νησί σε νησί. Αν έχετε πιο χαλαρή διάθεση, ρίξτε άγκυρα και απολαύστε τις μοναδικές παρθένες ακτές, τα αμμώδη λιμανάκια και τους ερημικούς κολπίσκους. Ενδείκνυται το κολύμπι με μάσκα.

Ράφτινγκ

Ζαµβέζης, Ζάµπια

Ο ποταμός Ζαμβέζης ρέει μεταξύ της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε όπου δημιουργεί τους καταράκτες Βικτόρια. Κατατάσσεται στον βαθμό τέσσερα –κατά τη διεθνή μέτρηση βαθμού δυσκολίας για ποτάμια –και προσφέρει εύκολη κατάβαση ακόμη και για αρχαρίους. Η θερμοκρασία μέσα στο νερό φθάνει στους 24 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο, ενώ οι όχθες του ποταμού ενδείκνυνται για ελεύθερο κάμπινγκ στο άγριο τοπίο. Εκεί θα δείτε και μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακά εξωτικά πουλιά.

Κάιτσερφινγκ

Μάλε, Μαλδίβες

Οι λιμνοθάλασσες και τα ρηχά νερά στις Μαλδίβες μοιάζουν σαν να δημιουργήθηκαν «κατόπιν παραγγελίας» για το κάιτσερφινγκ (kitesurfing), το σπορ που συνδυάζει ιστιοπολοϊα, σέρφινγκ και γουέικμπορντινγκ. Στην άκρη της νότιας ατόλης Μάλε βρίσκεται το Olhuveli Beach & Spa Resort, το ιδανικό μέρος για kitesurfing, το οποίο έχει επίσης εγκαταστάσεις για τένις, καταδύσεις και μοναδικά μασάζ. Αυτό το επικίνδυνο σπορ, το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο θαλάσσιο σπορ στον κόσμο, πιθανώς να σας προκαλέσει μικροτραυματισμούς στα γόνατα, στους αστραγάλους ή στα πλευρά κατά την προσγείωση στη θάλασσα. Τα μαθήματα κοστίζουν 58 ευρώ την ώρα.

Καταδύσεις

Μικρό Καϊµάν, Νησιά Καϊµάν

Το Bloody Bay Wall είναι ένα τείχος από κοράλλια που κάθε δύτης πρέπει να έχει σημειώσει στον καταδυτικό του πίνακα. Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο φράγμα, το οποίο φθάνει και στα 1.830 μέτρα βάθος, με πολλά σημεία ιδανικά για καταδύσεις, αν βέβαια διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι αρχάριοι μπορούν να απολαύσουν τους μοναδικούς κήπους από κοράλλια στα πιο ρηχά σημεία, ενώ οι πιο προχωρημένοι μπορούν να καταδυθούν σε σπηλιές όπου θα δουν θαλάσσιες χελώνες, σαλάχια, σφυρίδες, ακόμη και μικρούς καρχαρίες. n