Τα πρώτα στοιχεία για το καρναβάλι στον Τύρναβο εμφανίζονται το 1898 και για την προέλευσή του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι οι ρίζες του βρίσκονται στις πανάρχαιες εορτές των Ελλήνων: τα Διονύσια, τα Θεσμοφόρια, τα Αφροδίσια. Η δεύτερη που είναι και η επικρατέστερη, ότι προέρχεται από Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στον Τύρναβο γύρω στο 1770. Ηταν τότε που στην περιοχή έπεσε επιδημία χολέρας και οι περισσότεροι κάτοικοι του Τυρνάβου βρήκαν τον θάνατο. Η πόλη ερημώθηκε και έτσι ο σουλτάνος της περιοχής έφερε Αρβανίτες για να χτίσουν την καινούργια πόλη δίπλα στην παλιά, μεταφέροντας έτσι και μέρος των δικών τους παραδόσεων.

Στη μακρόχρονη πορεία του, το τυρναβίτικο καρναβάλι γνώρισε αλλεπάλληλες απαγορεύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που θεωρούσαν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Οι κάτοικοι δεν πτοούνταν και το γιόρταζαν κρυφά. Ωστόσο, η χούντα απαγόρευσε ακόμα μία φορά το καρναβάλι του Τυρνάβου, που βρήκε οριστικά τον δρόμο του το 1980.

Παλαιότερα οι κάτοικοι πήγαιναν στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης. Εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά που συνοδεύονταν από κρασί, ούζο ή τσίπουρο, ενώ άναβαν φωτιά και έφτιαχναν το μπουρανί, μια χορτόσουπα αλάδωτη από σπανάκι με λίγο ρύζι και ξίδι. Αφού μαγειρευόταν το μπουρανί σερβιριζόταν στους «μυημένους» ως μέθεξη –συμμετοχή στα δρώμενα –και έτσι άρχιζαν το φαγοπότι, ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα «άσεμνα» πειράγματα. Πολλοί από τους άνδρες που συμμετείχαν σε αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων, που είναι εμπνευσμένα από την παράδοση και την επικαιρότητα. Τη διαφορά βεβαίως κάνει η γιορτή του φαλλού που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία αλλά και η χορτόσουπα, το μπουρανί που γίνονται την Καθαρή Δευτέρα.

Η Καθαρή Δευτέρα στον Τύρναβο είναι ημέρα ηθικής ελευθερίας και χαλάρωσης, κατά την οποία οι κανόνες του κόσμιου βίου αναστέλλονται προσωρινά. Το γλέντι στήνεται πλέον σε όλους τους δρόμους, στην κεντρική πλατεία και σε όλα τα τσιπουράδικα της περιοχής. Οι Τυρναβίτες αναβιώνουν το έθιμο αυτό διοργανώνοντας μεγάλο γλέντι και με τολμηρές αθυροστομίες, αλλά και προκαλώντας τον κόσμο να φιλήσει τα ομοιώματα φαλλών. Το επίκεντρο όμως των εκδηλώσεων είναι στο άλσος Προφήτη Ηλία, όπου ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους τα μέλη του Συλλόγου Μπουρανί στήνουν το καζάνι και το γλέντι τους.

ΑΞΙΖΕΙΝΑ ΔΕΙΤΕ

– Τις πηγές Βρύση και Μάτι.

– Τα πάρκα του Αμπελώνα.

– Στη Λάρισα το αρχαίο θέατρο.

Κόστος διαμονής

Στη Λάρισα θα βρείτε ξενοδοχεία και δωμάτια.

Το δίκλινο κοστίζει από 40 έως100 ευρώ με πρωινό.