Οι καταδύσεις είναι διαχρονικό σπορ και συνεχώς εξελίσσεται. Από την εποχή που ο Εμίλ Γκανιάν και ο Ζακ Κουστό εφηύραν το aqualung, ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί ξανά και ξανά: σήμερα είναι πιο ανθεκτικός, πιο ελαφρύς και πιο αεροδυναμικός. Ο κλασικός αέρας που περιέχουν οι μπουκάλες έχει βελτιωθεί και έτσι πολλοί δύτες τώρα πια αναπνέουν ένα αέριο εμπλουτισμένο με οξυγόνο, που ονομάζεται nitrox. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα στο θέμα της ασφάλειας και κατέστησε τις επαναλαμβανόμενες καταδύσεις λιγότερο επίπονες.

Ενας δύτης πάντα ψάχνει για νέους προορισμούς, νέες προκλήσεις και νέους τρόπους για να βουτάει πιο βαθιά και να μένει στον βυθό περισσότερο χρόνο. Οι καταδύσεις μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικό σπορ, αλλά οι δύτες είναι από φύση ανταγωνιστικοί, πάντοτε έχουν στο μάτι τους την επόμενη μεγάλη κατάκτηση.

Για αρχάριους

Αν σκοπεύετε να κάνετε καταδύσεις όσο είσαστε διακοπές, κλείστε ένα δεκαήμερο ταξίδι έτσι ώστε να έχετε τον χρόνο να απολαύσετε και μια κατάδυση, αφού πρώτα έχετε ολοκληρώσει τα μαθήματα. Καλύτερα να επιλέξετε έναν προορισμό που προσφέρει ζεστά, καθαρά νερά και με λίγα ρεύματα. Κοντά στην Ευρώπη, πρώτη επιλογή είναι η Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο, πολύ δημοφιλής προορισμός για παρθενικές βουτιές. Στην πολυσύχναστη καρδιά της αιγυπτιακής καταδυτικής σκηνής ξεχωρίζει το Σαρμ ελ Σέιχ με σχολές που προσφέρουν πολύ καλή εκπαίδευση, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Κοντά στον Τροπικό του Καρκίνου είναι το Μάρσα Αλάμ στη δυτική όχθη της Ερυθράς Θάλασσας. Οι σχολές εκεί διοργανώνουν καταδύσεις με βάρκα στα λεγόμενα marsas, όπου θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε δίπλα σε ντιγκόνγκ, τις λεγόμενες θαλάσσιες αγελάδες, δελφίνια, χελώνες και να δείτε την πλούσια κοραλλιογενή ζωή.

ΝΑΥΑΓΙΑ

Ο κορυφαίος προορισμός ναυαγίων είναι το Τσουκ Λαγκούν (Chuuk Lagoon), γνωστό και ως Τρακ Λαγκούν (Truk Lagoon), που βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Νέας Γουινέας. Στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον εβδομήντα ναυάγια από τον Πόλεμο του 1944, όταν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τον γιαπωνέζικο στόλο. Πλοία όπως το «Σανκισάν Μαρού» («Sankisan Maru») και το «Φουτζικάουα Μαρού» («Fujikawa Maru») φέρουν πολυβόλα, γιαπωνέζικα μαχητικά αεροπλάνα και φιλοξενούν στα 45 μέτρα (155 πόδια) μοναδικούς χρωματιστούς κήπους κοραλλιών. Μπορείτε να κολυμπήσετε ανάμεσα στους διαδρόμους των πλοίων και να δείτε κρυμμένα κουτιά με μπουκάλια και φαρμακευτικό εξοπλισμό, ανεμώνες, πολύχρωμα ψάρια και κοράλλια που είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι εκεί.

Οι σχολές προσφέρουν παροχές για εκτενή κατάδυση, που περιλαμβάνει τη χρήση αερίου με βάση το ήλιον για «επιδρομές» σε μεγαλύτερο βάθος.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΨΑΡΙΑ

Εχοντας «σκαλώσει» στους ίδιους και ίδιους υφάλους, οι δύτες έψαχναν για κάτι καινούργιο. Γνωστό και ως muck diving το φαινόμενο για καταδύσεις σε σκοτεινούς υφάλους ή παλιρροϊκούς κόλπους, αποκτά συνεχώς νέους οπαδούς. Το ανήσυχο πνεύμα των δυτών δεν σταματάει όσο υπάρχουν παράξενα πλάσματα που κρύβονται στον βαθύ θαλάσσιο πάτο και εξωτικά ψάρια που ζουν στις ηφαιστειογενείς άμμους. Κάποιοι λένε ότι οι σκοτεινές καταδύσεις ανακαλύφθηκαν στην Παπούα Νέα Γουινέα, άλλοι λένε στο Σουλαουέζι, το μεγαλύτερο νησί στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος μετά τη Νέα Γουινέα, το Βόρνεο και τη Σουμάτρα.

Η Νοτιοανατολική Ασία, ξακουστή για την υποθαλάσσια ποικιλότητα, ήταν ιδανική καταδυτική τοποθεσία. Το πνευματικό σπίτι των «σκοτεινών δυτών» είναι το Λεμπέχ Στρέιτ, στο Βόρειο Σουλαέσι, όπου οι δύτες μπορούν να δουν μοναδικά ψάρια, με πρώτη επιλογή το ψάρι-βάτραχος, το ψάρι-αρλεκίνος και το χταπόδι-μίμος. Το τελευταίο έχει μια στρατηγική άμυνας προκειμένου να απομακρύνει πιθανά αρπακτικά, μιμείται δηλαδή τοξικά θαλάσσια πλάσματα. Αν τολμήσεις να πας πολύ κοντά θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι είναι λεοντόψαρο ή θαλάσσιο φίδι ή σαλάχι.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ

Με την εμμονή που έχουν οι Κινέζοι για τις σούπες από πτερύγιο καρχαρία σχεδόν έχουν καταστρέψει κοπάδια καρχαριών. Ευτυχώς για τους τολμηρούς δύτες υπάρχουν ακόμα μέρη όπου μπορούν να δουν πολλούς. Η εμπειρία όταν δεις τον πρώτο καρχαρία, σε κάνει να θέλεις να δεις και άλλον. Αυτό το μοναδικής ικανότητας αρπακτικό έχει μια μαγεία στις κινήσεις του, που δεν το φτάνει κανένα άλλο. Για τον δύτη που του αρέσουν οι καρχαρίες, η απόλυτη επαφή είναι με ένα σφυροκέφαλο.

Τριακόσια μίλια από την ακτή της Κόστα Ρίκα στον Ειρηνικό, είναι τα Νησιά Κόκος, μια συστάδα από δύο ατόλες και 27 κοραλλιογενή νησιά. Τα Κόκος είναι μια εικόνα του πώς ήταν η θάλασσα πριν από τη βιομηχανοποίηση. Ψάρια όπως μαγιάτικο, μπαρακούντα ζουν εκεί. Αυτή η υπερενισχυμένη τροφική αλυσίδα προσελκύει διαφορετικά είδη καρχαρία, αλλά πρωταγωνιστές του σόου είναι οι σφυροκέφαλοι, που κολυμπούν σε κοπάδια με εκατοντάδες θηλυκά προκειμένου να ζευγαρώσουν.

Ενας καινούργιος τρόπος για να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία, είναι το υποβρύχιο «DeepSee». Δεν χρειάζεται καταδυτικός εξοπλισμός, καθώς αυτό το διαφορετικό υποβρύχιο έχει διάφανο θόλο από ειδικό ακρυλικό που επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν θέα σε ακτίνα 360 μοιρών.

Ενας πιλότος και δύο επιβάτες κατεβαίνουν σε βάθος έως 450 μ. (1.500 πόδια). Με απόλυτη ασφάλεια και με την αίσθηση μοναδικής ελευθερίας, οι επιβάτες κάθονται αναπαυτικά στις θέσεις τους και μπορούν να φωτογραφίσουν πολύχρωμα κοπάδια ψαριών, καρχαρίες, σαλάχια και κάθε λογής θαλάσσιας ζωής που περνάει μπροστά από τα μάτια τους.