Η φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ευρώπη τελείωσε, τώρα είναι καιρός η ΕΕ να δώσει λεφτά για επενδύσεις και ανάπτυξη, λέει στα «ΝΕΑ» ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελλάδα έχασε εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα το τρένο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία τριετία, σε άλλη τροχιά μπορεί να βάλει τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο βαυαρός ευρωβουλευτής του CSU, πολέμιος του λαϊκισμού, οπαδός του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτισμού, θέλει το Ευρωκοινοβούλιο χώρο των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.
Κύριε Βέμπερ, στο τέλος αυτού του μήνα πραγματοποιείται ένα κρίσιμο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ. Θα ανοίξει τελικά ο δρόμος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ;

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τις συζητήσεις, διαβουλεύσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Πρέπει να μπούμε στη φάση των λύσεων και ελπίζω ότι με το συμβούλιο του Ιουνίου θα έχουμε αποφάσεις για την ευρωζώνη και το κοινό μας νόμισμα. Εμείς υποστηρίζουμε δύο στόχους: πρώτον, χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να ανεξαρτητοποιηθούμε από Τραμπ, ΗΠΑ, και ΔΝΤ στην επίλυση των δικών μας προβλημάτων. Δεύτερον, χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό επενδύσεων της ΕΕ. Μετά τα προγράμματα προσαρμογής, τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθεροποίηση, τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων. Πρέπει να ρεύσουν λεφτά για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ελπίζω να κοπεί ο γόρδιος δεσμός στα δύο αυτά σημαντικά θέματα.
Εξίσου σημαντικό είναι για την ΕΕ το ζήτημα της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσφατα η Τουρκία πάγωσε τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων. Δεν φοβάστε ακύρωση και του Συμφώνου Τουρκίας – ΕΕ για το Προσφυγικό;

Η απόφαση αυτή είναι δυστυχώς δείγμα ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει το δίκαιο και το κάνει για προεκλογικούς λόγους. Η Τουρκία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Μολαταύτα, εμείς ως Ευρωπαίοι εμμένουμε στο Σύμφωνο ΕΕ – Τουρκίας και τα μηνύματα από την Αγκυρα μέχρι τώρα δείχνουν ότι η συμφωνία εφαρμόζεται. Πρέπει να επιμείνουμε στην πορεία μας. Φάνηκε και στο γεγονός ότι δύο έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία, ενώ η Ελλάδα χορήγησε άσυλο σε τούρκους αξιωματικούς. Εμείς έχουμε κράτος δικαίου και ανεξάρτητες Αρχές, έχουμε ένα σύστημα ασύλου στην Ελλάδα και την ΕΕ και το εφαρμόζουμε.
Το κράτος δικαίου πάντως δεν βοηθάει τους Ελληνες που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές ως εργαλείο του Ερντογάν να πιέζει για να πάρει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς από την Ελλάδα.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει κατά το δοκούν το κράτος δικαίου, ανάλογα με τις ανάγκες της, όπως π.χ. με τους έλληνες στρατιωτικούς. Το είδαμε και στους γερμανούς τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφους. Η Τουρκία απομακρύνεται εμφανώς από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά εμείς δεν πρέπει υποχωρήσουμε σε πιέσεις. Είναι υπόθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κρίνει για τη χορήγηση ασύλου και αυτές τις αποφάσεις πρέπει να υποστηρίζει με αυτοπεποίθηση η Ελλάδα υπό τη σκέπη και την προστασία της ΕΕ.
Τον ερχόμενο Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας. Θα είναι μετά τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Αθήνας ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει;

Οχι. Ισχύουν και μετά το τέλος του προγράμματος οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα. Πρέπει με αξιοπιστία να συνεχιστεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Eurogroup, τρόικας και Ελλάδας. Είναι η τελευταία χώρα που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα και επιστρέφει στις αγορές. Είναι δείγμα επιτυχίας της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης που οδηγεί σε σταθεροποίηση και επάνοδο στις αγορές. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσαρμογή συνοδεύτηκε με μεγάλες επιβαρύνσεις. Ως Ευρωπαίοι τα καταφέραμε. Αλλά εκ μέρους του ΕΛΚ πρέπει να υπενθυμίσω το εξής: η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κόστισε πολύ ακριβά στους Ελληνες. Χρειάστηκε ένα πρόσθετο πρόγραμμα, δεδομένου ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά την ήττα Σαμαρά. Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βγει πολύ νωρίτερα από το Μνημόνιο, εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε κερδίσει με ψέματα τις εκλογές. Πρέπει να επιμεριστεί σαφώς η ευθύνη για τα πρόσθετα μέτρα και επιβαρύνσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για τους Ελληνες, επειδή ο κ. Τσίπρας έχασε πολύ χρόνο.
Με το τέλος του τρίτου Μνημονίου έρχεται στο τραπέζι και η συζήτηση για το χρέος. Υπάρχουν δεσμεύσεις των εταίρων επ’ αυτού, ελάφρυνση χρέους σάς ζήτησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μόναχο. Αλλά εσείς το απορρίπτετε.

Το σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δημοσιονομικά, αλλά πώς θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναιμική, οφείλεται μόνο στον τουρισμό, είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Για την εμπιστοσύνη ευθύνεται η πολιτική ηγεσία. Οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να γίνουν πραγματικά επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να γευτούν και οι πολίτες τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία της χώρας και στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα έχει την απαιτούμενη δύναμη, με την πολιτική σταθερότητα και τη βούληση για να κάνει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Με έναν πρωθυπουργό που θα πείθει για την αξιοπιστία του, πιστεύω ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει και σε αυτά τα ζητήματα. Στην ευρωζώνη τα πέντε τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,5%, ο νέος δανεισμός είναι κάτω του 3% σε όλες τις χώρες εκτός Ισπανίας.
Και γιατί δεν επωφελήθηκε ανάλογα και η Ελλάδα στη φάση αυτήν;

Εάν είχαμε στην Ελλάδα έναν εταίρο που θα ενδιαφερόταν αξιόπιστα για επενδύσεις και ανάπτυξη, θα μπορούσε και η Ελλάδα να αποκομίσει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Εμείς ως ΕΛΚ βάζουμε τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο τις επενδύσεις, ενώ το Συμβούλιο της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου θα αποφασίσει έναν προϋπολογισμό επενδύσεων για την ΕΕ. Είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε. Παίρνουμε λεφτά στα χέρια για να επενδύσουμε στο μέλλον της Ευρώπης.
Είναι λάθος η αίσθησή μου ότι οι εταίροι, κυρίως οι Γερμανοί, θέλουν να δεσμεύσουν εκ των προτέρων τον πρόεδρο της ΝΔ Μητσοτάκη για να μην υπάρχουν εκπλήξεις μετά τις εκλογές;

Δεν πρόκειται για δεσμεύσεις. Αυτά τα αποφασίζουν οι ψηφοφόροι της Ελλάδας. Αλλά είναι σαφές ότι εμείς συνδέουμε με τον Μητσοτάκη την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα κάνει τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές, ώστε να επιστρέψουν και όσοι με υψηλή ειδίκευση εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στεγνώσει, δεν έχει ψυχή, δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι με τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για ένα νέο ξεκίνημα, αυτό ενσαρκώνει ο Μητσοτάκης.
Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα επαινέσετε τον κομματικό σας φίλο. Θυμάστε μήπως την πρώτη φορά που συναντήσατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οχι ακριβώς…
Ηταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και τότε εσείς ασκούσατε αυστηρή κριτική ότι δεν προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις. Τι άλλαξε στο μεταξύ;

Είμαστε στο 2018, και ζητούμενο σήμερα είναι πόσο αξιόπιστος είναι ένας πρωθυπουργός για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι διαθέτει ισχυρή βούληση και εντολή, εξελέγη από τη βάση πρόεδρος του κόμματός του, μπορεί να προσελκύσει τους επενδυτές.
Ασκήσατε συχνά σφοδρή κριτική στον λαϊκισμό και κυρίως στους αριστερούς λαϊκιστές του ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο έχετε στο ΕΛΚ αρκετούς δεξιούς λαϊκιστές του ευρωπαϊκού Βορρά. Είστε τυφλοί στο δεξί μάτι;

Οχι. Ασκούμε κριτική και συζητούμε πολύ εντατικά τα ανοιχτά ζητήματα στο ΕΛΚ. Είμαστε ένα κόμμα που χτίζει γέφυρες και συνεργασίες. Η διαχωριστική γραμμή για μένα είναι ο εξτρεμισμός. Υπάρχουν εκείνοι που καλλιεργούν το μίσος, τον φόβο, θέλουν να διασπάσουν την κοινωνία για πολιτικό όφελος αφενός και αφετέρου υπάρχουν εκείνοι που συνεργάζονται με τους άλλους από μια καθαρή εθνική θέση. Αυτό γίνεται στο ΕΛΚ.
Το μέλλον είναι ο ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ και αναλύει τη διαφωνία του για τις πανευρωπαϊκές λίστες στις ευρωεκλογές.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έρχονται οι ευρωεκλογές. Ποιο είναι το κεντρικό σας μήνυμα για τις ευρωεκλογές του 2019;

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Χρειάζεται νέες ιδέες. Το 2018 είναι η χρονιά που κλείνουμε τα ανοιχτά ζητήματα, ευρώ, Προσφυγικό κ.λπ. Αφιερώνουμε το 2019 στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας πάλι προς τα έξω, προς Τραμπ, Ρωσία, Κίνα, στις θεματικές που καθορίζουν το μέλλον μας. Βιώνουμε τώρα με την εμπορική κόντρα με τους Αμερικανούς πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Η πρόκληση και η ευκαιρία είναι να καθιερώσουμε τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Αυτό προϋποθέτει την ενότητα της Ευρώπης.
Μιλάτε για ενότητα της Ευρώπης, αλλά για τις ευρωεκλογές αρνείστε κατηγορηματικά τις πανευρωπαϊκές λίστες. Γιατί;

Κάθε βουλευτής σε μία Βουλή πρέπει να ξέρει ποια είναι η εκλογική του περιφέρεια και ποιοι οι ψηφοφόροι του, ποιο είναι το σπίτι του. Γι’ αυτό είμαστε της άποψης ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να εκλέγονται στις χώρες τους, οι Ελληνες στην Ελλάδα, οι Γάλλοι στη Γαλλία με το εκάστοτε εθνικό σύστημα. Η πανευρωπαϊκή λίστα θα απομακρύνει τους βουλευτές από τους ψηφοφόρους. Θέλουμε όμως κοινό επικεφαλής της λίστας που θα είναι και υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν, όπως στην περίπτωση ενός υποψήφιου πρωθυπουργού ή καγκελάριου. Αυτή είναι μία ζωντανή εκλογική διαδικασία, οι πολίτες βλέπουν τα πρόσωπα, κρίνουν τα προγράμματα και στο τέλος αποφασίζει η πλειοψηφία της Ευρωβουλής.
Θα είστε επικεφαλής της λίστας του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές;

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ονόματα. Χαίρομαι που το σχέδιό μας βρίσκει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι συζητήσεις για πρόσωπα γίνονται ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, οι δημοσιογράφοι τα παρακολουθούν με κριτικό μάτι. Το χρειάζεται η Ευρώπη, το μέλλον της είναι ο ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης, η γέφυρα ανάμεσα στους πολίτες και τις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο.