Το Παλέρμο εγγράφεται στην παγκόσμια κοινή συνείδηση ως η ευρωπαϊκή πολιτεία της ανεκτικότητας χάρη στον ουμανιστή δήμαρχό της. Ο Λεολούκα Ορλάντο, ο οποίος αψήφησε την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο πλοίο που μεταφέρει 629 μετανάστες, μιλά στα «ΝΕΑ» για το προσφυγικό ζήτημα, τη νέα ιταλική κυβέρνηση, την απόφασή του να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του «Aquarius» και τις ευθύνες της Ευρώπης. Εκφράζει τον σεβασμό του για την αρχαία Ελλάδα, επιδεικνύει ενσυναίσθηση απέναντι στα προβλήματα της Λέσβου και αναφέρεται στους δικούς του ξένους που κάνουν πιο πλούσια τη Σικελία.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο που εκλέγεται άρχοντας της πόλης από το 1985 δηλώνει έτοιμος να μπει ακόμα και στη φυλακή αν χρειαστεί γιατί «δεν θέλει να κατηγορηθεί για γενοκτονία» Δεν δείλιασε άλλωστε ούτε στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να τα βάλει με την Κόζα Νόστρα. Μας αφηγείται μεταξύ άλλων πώς μεταμόρφωσε τον τόπο του από κοιτίδα της Μαφίας σε «πρωτεύουσα δικαιωμάτων» και πώς το Παλέρμο αναβαθμίστηκε τουριστικά τα τελευταία χρόνια χάρη στους πρόσφυγες.

Αψηφήσατε την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ρώμης. Δεν φοβάστε το κόστος αυτής της σύγκρουσης με την κυβέρνηση;

Δεν θέλω να κατηγορηθώ για γενοκτονία. Είμαι έτοιμος να πάω ακόμα και φυλακή αν χρειαστεί. Αξίζει τον κόπο. Θα είναι η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου αν φυλακιστώ για κάτι τόσο σπουδαίο.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός πως οι συμπατριώτες σας εξέλεξαν μία κυβέρνηση κατά της Ευρώπης και κατά των μεταναστών;

Εύχομαι απλά οι Ιταλοί να βγουν καλύτεροι ύστερα από αυτή την κυβέρνηση, όπως καλύτεροι ελπίζω να βγουν και οι Αμερικανοί μετά τον Τραμπ.

Σε τι φάση βρίσκονται οι επαφές με τον Σαλβίνι μετά το Οχι που του είπατε;

Ο Σαλβίνι παίζει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από το δικό μου. Δεν αναγνωρίζει τους πρόσφυγες ως ανθρώπους. Δεν πιστεύει πως όλοι μας ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος.

Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που κινδυνολογούν σχετικά με την καταβύθιση του τουρισμού εξαιτίας των προσφύγων;

Το Παλέρμο είναι η τέταρτη πόλη σε τουρισμό στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια που δεχόμαστε πρόσφυγες. Εχουμε αύξηση τουριστών χάρη στους πρόσφυγες. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως οι ξένοι είναι πλούτος. Είμαστε πρωτεύουσα πολιτισμού δικαιωμάτων. Οχι μόνο των προσφύγων αλλά των πάντων. Είμαστε η πόλη που έχει αλλάξει σε επίπεδο κυρίως κουλτούρας όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και η μοναδική πόλη που δεν άλλαξε όπως κάποιες άλλες εξαιτίας διεθνών συγκρούσεων αλλά από μόνη της.

Το Παλέρμο ταξιδεύει στον διεθνή Τύπο ως η πόλη της ανεκτικότητας. Δεν έχετε σκεφτεί πως το νόμισμα μπορεί να έχει και άλλη όψη και να γυρίσει μπούμερανγκ;

Οχι. Εχουμε καταφέρει οι δικοί μας μετανάστες να αισθάνονται το Παλέρμο σαν δικό τους τόπο. Ξέρετε όταν φτάνει κάποια περίεργη φυσιογνωμία που εκλαμβάνεται από τους άλλους ως επικίνδυνος ισλαμιστής, οι άλλοι μετανάστες είναι εκείνοι που καλούν την ιταλική αστυνομία.
Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο όπως στη Λέσβο εξαιτίας του Προσφυγικού;

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν καθ’ υπερβολήν τη Λέσβο με φυλακή του Γκουαντάναμο.

Φυσικά. Οι κάτοικοι της Λέσβου είναι τα θύματα αυτής της υπόθεσης, όχι οι πρόσφυγες. Γιατί η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε από την Ευρώπη.

Τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ κατά τη γνώμη σας όσον αφορά την προσφυγική κρίση;

Η Ευρώπη ξέχασε τον λόγο για τον οποίο γεννήθηκε. Ετσι προσυπογράφεται η κηδεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη πεθαίνει όταν δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων. Θα πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι, να κινητοποιηθούμε και να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι σαν και εμάς. Αν χαράξουμε ένα μεγάλο σχέδιο 27 κρατών μπορούμε να το διαχειριστούμε. Μπορούμε να τους απορροφήσουμε.

Επιλέξατε να λάβετε θέση λέγοντας πως Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι».

Ναι. Σέβομαι τον ελληνικό πολιτισμό. Οταν πήγαινα σχολείο μετέφραζα από τα αρχαία ελληνικά στα ιταλικά απευθείας. Σήμερα μπορώ να πω μόνο «καλημέρα».

Η ρητορική σας είναι κομμουνιστική αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε δεν είστε κομμουνιστής. Με όχημα ποια ιδεολογία πορεύεστε;

Με την ιδεολογία των δικαιωμάτων. Είμαι δημοκράτης. Δεν είμαι κομμουνιστής αλλά συνεργάζομαι με κομμουνιστές. Δεν είμαι άθεος αλλά τους σέβομαι. Είμαι χριστιανός καθολικός ενήλικος και αυτό κάνει τη διαφορά. Ασκώ κριτική στο Βατικανό.

Δεν φοβάστε την κριτική των κατοίκων;

Εδώ στο Παλέρμο δεν είμαστε ρατσιστές. Εκλέχθηκα για πρώτη φορά δήμαρχος το 1985 και με ψηφίζουν γιατί οι κάτοικοι πιστεύουν στον πολιτισμό των δικαιωμάτων.

Τι ρόλο παίζει σήμερα η Μαφία στο Παλέρμο;

Υπάρχει Μαφία στο Παλέρμο όπως υπάρχει Μαφία και στο Παρίσι. Αλλά δεν κυβερνά.

Αλήθεια πώς την εξαλείψατε;

Θα πρέπει να ευχαριστήσω τη σιτσιλιάνικη Μαφία που ήταν τόσο εγκληματική ώστε να αναγκάσει τον κόσμο να αντιδράσει και μην κλείνει πια τα μάτια. Και εγώ το πάλεψα με τη σκέψη πως η Μαφία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κουλτούρας της Σικελίας. Το Παλέρμο έγινε καλύτερο μετά τη Μαφία όπως και οι Γερμανοί έγιναν καλύτεροι μετά το Χίτλερ. Οπως καλύτεροι γίνονται και οι μουσουλμάνοι μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το Ισλαμικό Κράτος.