Οποιαδήποτε συζήτηση για το Μακεδονικό προϋποθέτει την απάλειψη του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και την αποδοχή του erga omnes ως απαραίτητες προϋποθέσεις, λέει στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας. Προϋποθέσεις, όμως, όπως τονίζει, για να ξεκινήσει ο διάλογος. Οχι για να λυθεί το Ονοματολογικό. Επί της ουσίας, διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επίλυση του ζητήματος. Πάντως, θα σεβαστεί -αναφέρει –τις δεσμεύσεις που θα κληροδοτήσει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή εποχή για χάρη της αξιοπιστίας της χώρας.
Νέα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό ετοιμάζονται. Οι γαλάζιοι βουλευτές θα είναι και πάλι ελεύθεροι να πάνε; Οι συμμετέχοντες σε αυτά, όμως, λένε «όχι στο όνομα Μακεδονία», η ΝΔ λέει «ναι υπό προϋποθέσεις». Δεν υπάρχει μια αντίφαση;
Δυστυχώς, και σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα η κυβέρνηση έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο προσερχόμενη σε μια διαπραγμάτευση για το όνομα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φτάνοντας στο σημείο να δεχτεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια ονομασία που αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού. Για εμάς οποιαδήποτε συζήτηση περί της ονομασίας των Σκοπίων προϋποθέτει την απάλειψη του αλυτρωτισμού και την αποδοχή του erga omnes από τη γείτονα ως απαραίτητες προϋποθέσεις εκκίνησης οποιουδήποτε διαλόγου για το ονοματολογικό. Και οποιαδήποτε καταληκτική συμφωνία θα πρέπει να επιλύει οριστικά όλες τις εκκρεμότητες, χωρίς να μεταθέτει στο απώτερο μέλλον τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης των Σκοπίων στα συμφωνηθέντα, να αντανακλά με πληρότητα την ιστορική αλήθεια και να επισφραγίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας στον οικουμενικό Ελληνισμό.
Ολες οι αποφάσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο θα ληφθούν, λένε κάποιοι, στο Eurogroup του Ιουνίου. Αρα, πώς μια κυβέρνηση ΝΔ αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα σχεδιάσει διαφορετικά τη μεταμνημονιακή εποχή;
Στο επόμενο Eurogroup θα επικυρωθούν τα βαριά μέτρα του 4ου Μνημονίου που φέρουν φαρδιά – πλατιά τις υπογραφές Τσίπρα και Καμμένου και περιλαμβάνουν τη βίαιη περικοπή των συντάξεων, τη νέα μείωση του αφορολογήτου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και την επέκταση του αυξημένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών είναι σαφώς περιορισμένα. Και η ΝΔ δεν θα παίξει στα ζάρια την αξιοπιστία της πατρίδας μας. Το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε τους δύσκολους στόχους που θα μας κληροδοτήσει η απερχόμενη κυβέρνηση. Αλλά δεν θα παραιτηθούμε από το αυτονόητο δικαίωμα της κυβέρνησης να καθορίσει αυτόβουλα το μείγμα των πολιτικών που θα επιτύχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Τελικά, το κόμμα σας δεν είναι υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής; Δεν θεωρείτε πια την έξοδο στις αγορές «βόλτα σε ναρκοπέδιο»;
Για να στηρίξει το έωλο αφήγημα περί καθαρής εξόδου, η κυβέρνηση αρνήθηκε προκαταβολικά την πιστοληπτική γραμμή για να αποφύγει την ανάληψη δημοσιονομικών μέτρων. Και με τις παλινωδίες της, κατέληξε τελικά να αναλάβει νέες επώδυνες δεσμεύσεις, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Με άλλα λόγια, με ευθύνη ενός ανεύθυνου Πρωθυπουργού, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο δυσμενές σενάριο να επωμίζεται τα πολύ σκληρά μέτρα του 4ου Μνημονίου και να στερείται το δίκτυ προστασίας απέναντι στις αγορές. Αν προστεθεί η αβεβαιότητα από την ιταλική κρίση και η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το δυσμενές σενάριο καθίσταται εφιαλτικό. Σε αυτό το περιβάλλον, προφανώς, η έξοδος στις αγορές όχι μόνο δεν θα είναι ένας «εξοχικός περίπατος», αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βουτιά στο απόλυτο κενό.

Σας ανησυχεί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνθήκες ακραίας πόλωσης;
Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος που θα έσκιζαν τα Μνημόνια πλέον τα υπογράφουν δύο δύο και επομένως είναι οξύμωρο να απειλήσουν τη δημοσιονομική ομαλότητα εκείνοι που υπογράφουν με κάθε ευκαιρία την προσήλωσή τους στο πρόγραμμα. Οι αγορές, επομένως, δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αντίθετα προσβλέπουν στην πολιτική αλλαγή που θα φέρουν. Γιατί οι αγορές επιζητούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την προώθηση ενός φιλοεπενδυτικού πλαισίου.
Μιλώντας για τη βία, η ΝΔ «σηκώνει» διαρκώς το ζήτημα Ρουβίκωνας. Είναι, όντως, το νούμερο ένα θέμα ασφάλειας;

Για εμάς, είναι μείζον. Κυρίως γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης καλλιεργείται η αίσθηση της ατιμωρησίας. Εμπεδώνεται ένα αίσθημα ανοχής στη βία και την ανομία το οποίο διαποτίζει οριζόντια και κάθετα ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Οσο «αθώες», επομένως, και αν φαντάζουν για κάποιους οι δράσεις του Ρουβίκωνα τόσο επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν για την κοινωνική ειρήνη. Σε μια ταλαιπωρημένη από τη βαθιά κρίση κοινωνία, η διάρρηξη αυτής της κοινωνικής συνοχής μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη δημοκρατία.