H περιχυμένη με τη νοσταλγική αύρα του 1968 προχθεσινή βραδιά στο ΟΑΚΑ υπήρξε εξόχως δραματική, συναρπαστική και προπάντων σουρεαλιστική: μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί μια βραδιά στην οποία μια ομάδα πανηγύρισε δύο φορές με διαφορά πέντε λεπτών για διαφορετικούς λόγους, αλλά εν τοις πράγμασι για τον ίδιο!

Πρώτα για τη στοιχειώδη νίκη με 83-81 επί της Μπαιρόιτ χάρη στο α λα «βάλ’ το, αγόρι μου» τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα και ύστερα για το απαραίτητο extra bonus της Βενέτσια με το 92-91 επί της Εστουντιάντες μετά το λυτρωτικό άστοχο σουτ του Ομάρ Κουκ.

«Εκείνη τη στιγμή πράγματι πήγε η ψυχή μας όχι στην Κούλουρη αλλά στη Βενετία, όμως ευτυχώς ξαναγύρισε στην Αθήνα» ανατρέχει σε αυτήν τη νύχτα των θαυμάτων ο αρχηγός της ΑΕΚ.

«Στα αποδυτήρια προσπαθούσαμε από τα κινητά να μάθουμε την εξέλιξη του αγώνα. Τελικά ακούσαμε τις φωνές του κόσμου, καταλάβαμε ότι είχαμε προκριθεί και γυρίσαμε στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί»!

Η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω με διαφορά 14 πόντων (38-52), αλλά ανασηκώθηκε, αντεπιτέθηκε και νίκησε. Πώς συνέβη τούτο; Απλούστατα, «κέρδισαν επειδή δεν γινόταν να χάσουν», όπως λέει και στο τρέιλερ της ταινίας «1968» ο παλαίμαχος (της προ του θριάμβου στο Καλλιμάρμαρο εποχής) μπασκετμπολίστας της «βασίλισσας» Νίκος Μπαμπανικολός, ο οποίος ήταν παρών στο ΟΑΚΑ και έλαβε προκαταβολικά το καλύτερο δώρο για τα χθεσινά 84α γενέθλιά του.

«Και προκριθήκαμε γιατί δεν γινόταν να αποκλειστούμε» συμπληρώνει ο Σάκοτα. «Στο -14 γύρισα και είπα στον πατέρα μου «κόουτς, μην ανησυχείς, θα το γυρίσουμε». Κάτι μου έλεγε εκείνη τη στιγμή, πως η βραδιά θα ήταν μεγάλη και θα μας επιφύλασσε συγκινήσεις, όπως κι έγινε, αρκεί αυτή η ηρωική πρόκριση να σηματοδοτήσει την επανεκκίνησή μας ενόψει και του τελικού του Κυπέλλου».

Déjà vu

Το τρίποντο που «έσταξε» στα 9» ο Σάκοτα, ο οποίος επανέκαμψε δριμύτερος μετά τον τραυματισμό του, έμοιαζε με το δεύτερο κερασάκι στη γλυκιά τούρτα. Το πρώτο το είχε βάλει επίσης από τα 6,75 μ. στα 41» ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος που μόλις είχε επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και ήταν ακόμη κρύος, ωστόσο εδώ έπαιξε ρόλο και ο… Κοέλιο!

Με τη λογική πως «όταν θέλεις παρά πολύ να πετύχεις κάτι, όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις», ο Σάκοτα επρόκειτο να γίνει αλλαγή για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά… ξέμεινε στο παρκέ! «Εκείνη τη στιγμή λες και δέχτηκε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πήρε την πρωτοβουλία ο Ντελρόι Τζέιμς και ζήτησε να βγει αυτός για λίγα δευτερόλεπτα, οπότε μείναμε στην πεντάδα ο Βασιλόπουλος κι εγώ. Το έβαλε ο Πάνος και στην επόμενη επίθεση ο Χάρις τράβηξε πάνω του την άμυνα, μου έδωσε την μπάλα για να το… μπουμπουνίσω χωρίς δεύτερη σκέψη».

Για τον αρχηγό της ΑΕΚ το προχθεσινό λυτρωτικό και εξιλεωτικό τρίποντο ήταν déjà vu από τις 5 Ιουνίου του 2013, όταν, φορώντας τη φανέλα της Βαρέζε στον έκτο ημιτελικό των πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος, από πάσα τού (και τώρα συμπαίκτη του) Μάικ Γκριν έριξε στο καναβάτσο τη Σιένα (80-82), που είχε να χάσει χρόνια και ζαμάνια στην έδρα της.

Απόψε ΠΑΟ – Μπασκόνια

Mία ημέρα μετά τα 29α γενέθλια του Νικ Καλάθη, παρόντος ως θεατή τού άρτι αφιχθέντος Εϊντριαν Πέιν και με αδήριτη την ανάγκη της νίκης μετά το στραπάτσο από την Μπάμπεργκ, ο Παναθηναϊκός (13-8) υποδέχεται απόψε (21.15) στο ΟΑΚΑ την Μπασκόνια (10-11).