Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ένα κοινό σημείο με τον Αλέξη Τσίπρα. Εβγαλαν και οι δύο το Πολυτεχνείο. Ο ένας στο Μόναχο και ο άλλος στην Αθήνα. Κατά τα άλλα δεν τους ενώνει απολύτως τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα δε ο ένας στα μάτια του άλλου είναι ό,τι ακριβώς αντιπαθεί. Ο βαυαρός πολιτικός δεν το κρύβει άλλωστε. Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» για τον Αλέξη Τσίπρα λέει χωρίς περιστροφές αυτά που πιστεύει, όχι μόνο αυτός αλλά και οι περισσότεροι ομοϊδεάτες συμπατριώτες του. Κυρίως δε στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας, στους κόλπους της οποίας ανδρώθηκε πολιτικά και σήμερα είναι ο αντιπρόεδρός της. Πρωτίστως όμως θεωρείται ο άνθρωπος της Ανγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη, όπου ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Με άλλα λόγια, ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, που με αυταρέσκεια αυτοπροσδιορίζεται «η καρδιά της Ευρώπης», αλλά και την καρδιά της οικονομικής ισχύος της Γερμανίας, τη Βαυαρία. Τούτων δοθέντων, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι κατά καιρούς δηλώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον έλληνα Πρωθυπουργό είναι το ότι «είναι κομμουνιστής».

«Αυτό που είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωτίστως ένας λαϊκιστής» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΛΚ. «Δεν είναι αξιόπιστος ούτε για τους Ελληνες ούτε για τους εταίρους του στην ΕΕ» συμπληρώνει. Και συνεχίζει λέγοντας πως «συνιστά ειρωνεία το να βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε ανοδική τροχιά λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει ο αριστερός κ. Τσίπρας, ο οποίος πριν από τρία χρόνια υποσχέθηκε στους οπαδούς του ότι θα «σκίσει» τα Μνημόνια».

Ο Βέμπερ δεν τα έχει ξεχάσει όλα αυτά. Οπως άλλωστε ομολογεί, δεν έχει ξεχάσει ούτε το ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση διαβεβαίωνε πως αν κερδίσει τις εκλογές «θα σταματήσει να πληρώνει τα δάνεια και θα απαλλάξει μια για πάντα την Αθήνα από τη μισητή τρόικα».

Αυτό που ωστόσο τον ενοχλεί περισσότερο, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ», είναι ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα, θέλοντας και μη, προώθησε τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Τσίπρα «παραμένει εχθρική προς τον ιδιωτικό τομέα και ουδόλως διευκολύνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων».

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση εχθρική προς τις πάσης φύσεως ανεξάρτητες δομές διακυβέρνησης, η οποία εκ παραλλήλου είναι διαχρονική αντίπαλος των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, τα πανεπιστήμια…» λέει ο βαυαρός πολιτικός, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα: Ποιο είναι το όραμα του Τσίπρα για τα επόμενα χρόνια; «Ο Τσίπρας λέει ότι είναι προοδευτικός, αλλά αντιτίθεται σε σχεδόν όλες τις αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν ούτως ώστε να έχει ένα καλό μέλλον η Ελλάδα» λέει ο Βέμπερ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα κάνει καλή δουλειά με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας. «Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα» καταλήγει ο γερμανός πολιτικός.