To VAR or not to VAR? Το ποδόσφαιρο παίρνει την εκδίκησή του από τους Ιταλούς, τους Ελληνες, τους Ισπανούς και όλους όσοι διυλίζουν τον κώνωπα αναζητώντας τα διαιτητικά λάθη μέσα από το τέταρτο και το πέμπτο ριπλέι, και αναλαμβάνει το ίδιο τη διαδικασία απονευρώνοντας τους δοκησίσοφους.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το VAR θα αναλάβει δράση στη Σούπερ Λίγκα από την επόμενη σεζόν, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.

Ο μοναδικός έλληνας ρέφερι που έχει διαιτητεύσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και σήμερα εκτελεί χρέη αρχιδιαιτητή στη Ρουμανία, αλλά και διευθυντή ανάπτυξης διαιτησίας στην ημεδαπή, ο Κύρος Βασσάρας, διατυπώνει επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εφαρμοστεί το VAR στη χώρα μας την επόμενη σεζόν.

Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξηγεί επίσης τι είναι ακριβώς το VAR, αν μειώνει τις εξουσίες του διαιτητή και αν θα ωφελήσει το ποδόσφαιρο.

Κύριε Βασσάρα, μπαίνουμε με φόρα στην εποχή του VAR. Οι διαιτητές αισθάνονται ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους;

Είναι ξεκάθαρο ότι το VAR χρησιμοποιείται γιατί χρειάζεται για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο. Η τεχνολογία έχει εισέλθει στο άθλημα και οι διαιτητές τη γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν τους αφαιρεί καμία αρμοδιότητα όταν χρησιμοποιείται σωστά. Αλλωστε ο διαιτητής είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση βάσει του πρωτοκόλλου, ακόμα και με τη χρήση του VAR.

To VAR θα αφαιρέσει θέαμα από το ποδόσφαιρο; Στην Ιταλία και τη Γερμανία, όπου εφαρμόζεται, υπάρχει γκρίνια για τις καθυστερήσεις στον αγώνα και υποστηρίζουν ότι δημιουργεί ένα απονευρωμένο ποδόσφαιρο. Εσείς τι πιστεύετε;
Το VAR είναι σε πειραματικό στάδιο. Οταν θα λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ούτως ή άλλως οι διαιτητές χρειάζεται πολλές φορές να συζητήσουν μία φάση ακόμα και χωρίς το VAR. Ολος ο κόσμος καταλαβαίνει πως πρέπει να παρθεί μία σωστή απόφαση. Ας θυσιαστεί λίγος χρόνος για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Οταν γίνεται με έναν σωστό τρόπο δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Πολλοί πιστεύουν ότι το VAR είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που διορθώνει αυτόματα τα λάθη των διαιτητών. Μπορείτε να εξηγήσετε με δυο λόγια περί τίνος πρόκειται;

Η δομή του έχει να κάνει ως εξής: υπάρχουν τρεις βοηθοί διαιτητές που ορίζονται για να βρίσκονται πίσω από το κοντρόλ. Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος που έχει να κάνει περισσότερο με το οφσάιντ. Και οι τρεις είναι εν ενεργεία διαιτητές, ενώ ένας πρώην διαιτητής με υψηλό υπόβαθρο στη διαιτησία ορίζεται ως επικεφαλής του συντονισμού της όλης προσπάθειας, συμπεριλαμβάνοντας την εκπαίδευση και την καταγραφή της μελέτης των αποτελεσμάτων.

Δεν είναι κάποιοι άσχετοι με τη διαιτησία. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ένας από τους βοηθούς επικοινωνεί με τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο όταν υπάρχει κάποια φάση που πρέπει να ελεγχθεί, υπάρχει αυτός που βλέπει και ξαναελέγχει είτε στο βαν που υπάρχει έξω από το γήπεδο είτε σε κάποιο μακρινό κέντρο. Δεν είναι ένα μηχάνημα λοιπόν. Υπάρχει πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο βοηθός βίντεο συμβουλεύει, ενημερώνει τον διαιτητή για κάποια φάση, αλλά ο ίδιος ο ρέφερι θα πάρει την απόφαση. Ο βοηθός που βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του βίντεο μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από τον βοηθό στον αγωνιστικό χώρο γιατί μπορεί να παγώσει την εικόνα, να τη γυρίσει πίσω, να ελέγξει καλύτερα αν έγινε κάποια παράβαση, αν μπήκε γκολ από θέση οφσάιντ. Αν έχει μπει ένα γκολ με το χέρι. Αν υπάρχει μία βίαιη συμπεριφορά πίσω από τα μάτια του διαιτητή. Για να ακυρωθεί μία απόφαση που έχει παρθεί στον αγωνιστικό χώρο από τον διαιτητή θα πρέπει να διαπιστωθεί ξεκάθαρο λάθος και μία από αυτές αφορά επίσης και το πέναλτι.

Πάντα όμως την τελική απόφαση την παίρνει ο διαιτητής που είναι στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει εκδώσει το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου.

Ο γάλλος βετεράνος διαιτητής Ζοέλ Κινιού λέει ότι το πολύ βίντεο σκοτώνει το ποδόσφαιρο και παρομοιάζει το VAR με αερόσακο. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες ανάγκες γιατί αλλιώς χάνει το νόημά του. Συμφωνείτε;

Ολοι συμφωνούν πως τοVARπροσφέρει. Απλώς είναι κάποιοι που διαφωνούν με την υπερβολική χρήση. Κάπου εκεί βρίσκεται η έρευνα. ΤοVARδεν πρέπει να σκοτώσει το ποδόσφαιρο όσον αφορά τον χρόνο που χάνεται και το πιο σημαντικό είναι να μην κάνει ζημιά στην αξιοπιστία του αγώνα. Ψάχνουν να βρουν σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνει. Αν χρησιμοποιηθεί για όλες τις φάσεις μπορεί να προκαλέσει ρήξη μεταξύ του διαιτητή στο γήπεδο με αυτόν στο βίντεο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο κοινό μία αμφισβήτηση.

Στην Ιταλία τα λάθη μειώθηκαν από το 5,6% στο 1%. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά το ποσοστό των λαθών;

Ναι, γιατί να μην πέσει; Οταν γίνεται με τον σωστό τρόπο πιστεύω πως θα μειωθούν. Το θέμα είναι ότι γενικά βιαζόμαστε πολύ να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό που έχει δείξει η ιστορία είναι πως τελικά η έρευνα είναι αυτή που σε ωθεί να το πράξεις. Και ηUEFAπεριμένει την πλήρη εφαρμογή του για να μπορέσει να το υιοθετήσει στις κορυφαίες διοργανώσεις της.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

«Πάντα θα υπάρχει γκρίνια αλλά τουλάχιστον τώρα θα μειωθεί»

Η προκατάληψη που υπάρχει στον κόσμο – και όχι μόνο – για τους έλληνες διαιτητές είναι δεδομένη. Η ερώτηση που θέτουμε στον Κύρο Βασσάρα είναι αν το VAR μπορεί να τη συντρίψει. Οταν στη Γερμανία ένας Χέλμουτ Κρουγκ κατηγορήθηκε ότι ευνόησε την ομάδα της γενέτειράς του, δεν θα γίνει το ίδιο κι εδώ;

«Θεωρώ ότι σίγουρα θα τη μειώσει».

Ισως όμως να μεταφερθεί στους διαιτητές που βρίσκονται πίσω από το βίντεο.

Πιστεύω ότι όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι αρμοδιότητες τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Οσον αφορά αυτό που έπεται μετά από έναν αγώνα , τα σχόλια, η κριτική, θεωρώ πως δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Πάντοτε θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως θα μειωθούν.

Οι έλληνες διαιτητές προλαβαίνουν να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν;

Υπάρχουν κάποια στάδια στην όλη διαδικασία. Το πρώτο είναι η εκπαίδευση. Θα πρέπει όλοι οι διαιτητές να εκπαιδευτούν. Αρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που θα πρέπει να γίνουν τεστ. Θα πρέπει να γίνουν τεστ σε επίσημους αγώνες που όμως δεν ανακοινώνονται στο γήπεδο και γίνεται μια συλλογή πληροφοριών. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το πώς θα γίνουν όλα αυτά σε μη επαγγελματίες διαιτητές, πως θα τους εκπαιδεύσουμε , ποιοι θα τους εκπαιδεύσουν, πότε θα τους εκπαιδεύσουν, με ποιανού την άδεια θα το κάνουν είναι ερωτήματα που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις. Πρέπει επίσης να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Υπάρχει και σε ποια γήπεδα; Σε όλα;

Κι αν όχι, μέχρι πότε θα πρέπει να δημιουργηθεί; Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα συγκεντρώνουμε τις πληροφορίες και βγάζουμε τα συμπεράσματα και βάσει του πρωτοκόλλου εφαρμόζεται το VAR. Δεν ξέρω όμως αν φτάνει ο χρόνος για τη σεζόν 2018/2019.

Το VAR θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ή οι διαιτητές θα συνεχίσουν να αποτελούν το κόκκινο πανί;

Θεωρώ ότι είναι μία λύση που όταν γίνει με σωστό τρόπο θα μπορέσει να μειώσει τα λάθη. Αν ρωτήσουμε έναν διαιτητή, αν για παράδειγμα στα 6 μεγάλα λάθη που έκανε στη καριέρα του , σε πόσα από αυτά θα μπορούσε σωστά να αναθεωρήσει την απόφασή του, πιστεύω ότι θα απαντήσει ότι πέντε από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση του VAR.