Αυτοχαρακτηρίζεται «αρχαίος Ελλην κομμουνιστής, χριστιανός ορθόδοξος ελευθέρας βοσκής», τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Μακεδονία και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, ο Κώστας Ζουράρις επιμένει ότι όσα είπε κατά του Ολυμπιακού δεν ήταν προσβλητικά, αλλά σάτιρα. Προεξοφλεί δε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αντέξει μέχρι λήξεως της εντολής που πήρε, επαινεί τον Πρωθυπουργό, τον οποίο βλέπει σαν γιο του και, μάλλον σκωπτικά, επισημαίνει πως οι ΑΝΕΛ καταγράφουν μια παγκόσμια πρωτιά: σε οκτώ βουλευτές έχουν έξι υπουργούς.
Επιμένετε ότι οι δηλώσεις που κάνατε για Ολυμπιακό και Αρη δεν ήταν προσβλητικές και υβριστικές αλλά σατιρικές. Τότε γιατί παραιτηθήκατε;

Είναι νόμος του Αριστοφάνη, του ιδρυτή της σάτιρας και του σκώμματος, μέχρι τον Μακρυγιάννη, τον Ζουράρι, τον Τζίμη Πανούση, τον Χάρυ Κλυν και τον Λαζόπουλο. Ο,τι δεν κατευθύνεται σε πρόσωπο είναι σκώμμα, ανήκει στον χώρο της σάτιρας. Γιατί παραιτήθηκα; Είχα παραιτηθεί από τις 8 Ιανουαρίου επειδή οι Αλβανοί μάς εξαπάτησαν και δεν είχαν κάνει τις διορθώσεις στα σχολικά τους βιβλία τον Σεπτέμβριο του 2016 όπως προβλεπόταν. Η Τσαμουριά τους πήγαινε από τη Θήβα μέχρι την Πρέβεζα. Με πίεσαν να πάω στην Αλβανία για να υπογράψω και είπα δεν πηγαίνω. Και τελικά ήρθε κι αυτή η ιστορία και λέω για να μην τους στεναχωρώ όλους ήταν ευκαιρία. Αλλωστε με την επιστροφή μου από την Αλβανία θα παραιτούμουν. Διότι αρχίζει να σέρνεται το Μακεδονικό κι εγώ γράφω για το Μακεδονικό εδώ και 25 χρόνια. Εχω πει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ότι δεν υπάρχει γεωγραφική ονομασία. Η γεωγραφική ονομασία είναι ουσιαστικά ένα πρόσχημα υπεκφυγής επειδή είναι πάντοτε πολιτική.
Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα; Θα πάτε στο συλλαλητήριο;

Θα ήθελα και δημοψήφισμα διότι είναι μείζον θέμα. Αν τελικώς με την πρόταση που θα μας κάνουν δεν βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή τι κάνουμε; Πάλι θα ξαναρχίσουμε κουβέντα. Ε, κάποτε πρέπει να πάρει θέση ο λαός, να υπάρχει μία ξεκάθαρη πλειοψηφία. Προφανώς θα πάω και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Και μετά στα Σκόπια.
Οι σχέσεις σας με τους ΑΝΕΛ ύστερα απ’ όλο αυτό και την παραίτηση;

Αρίστη. Διότι ένας ένας οι βουλευτές έκαναν πολύ καλές δηλώσεις και ακόμη και αυτοί που βέβαια έχουν με τους γαύρους μία ερωτική σχέση ψηφοθηρικού τύπου με βρίσανε με αγάπη.
Κυβερνητικός βουλευτής θα παραμείνετε ή θα ανεξαρτητοποιηθείτε; Διότι είχατε αυτή τη διαφωνία με την κυβέρνηση για το θέμα των βιβλίων της Αλβανίας…

Προφανώς θα παραμείνω. Ρυθμίστηκε αυτό. Ετσι κι αλλιώς δεν έχω πια την ευθύνη του φακέλου. Αλλωστε ξέρετε τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο; Οτι επειδή με συμπαθεί ο Τσίπρας πολύ, θέλει να μου βρει μία δουλειά. Μου βρήκε δουλειά, λέει. Ποια; Πιανίστας στο Μαξίμου…
Με τον Πρωθυπουργό τι είπατε στη Βουλή;

Α, πάρα πολλά. Για τη Μακεδονία, για τα βιβλία, για τα μπαράκια. Δεν τον ήξερα και μου έκανε εντύπωση. Είναι ένας νεαρός σοφός. Εχει καλοσύνη και συναίνεση. Εχει αυτό το σπάνιο στους ανθρώπους: όταν θέλει να σε ακούσει σε ακούει. Δεν ακούει χωρίς να ακούει. Εχει επίσης μία τρυφερή φιλοπατρία. Τον είδα σαν γιο μου.
Το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μακροημερεύσει;

Νομίζω θα πάει μέχρι λήξεως της εντολής. Να σου πω και κάτι άλλο που ανακάλυψα. Ψάξτε το. Μήπως είναι παγκόσμια επίδοση πρωταθλητική ότι σε οκτώ βουλευτές οι ΑΝΕΛ έχουν έξι υπουργούς; Ξέρεις κανένα πολιτικό σχήμα στον πλανήτη που στους οκτώ οι έξι είναι υπουργοί; Είναι κι αυτό. Επίσης, θυμάστε εκείνα τα θέματα της ομοφυλοφιλίας και της ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών. Είχα πει για τα παιδιά αυτά πως όταν έχεις κάνει τόσα χρόνια στο σχολείο είσαι τόσο Ελλην όσο και ένας έλληνας βουλευτής. Και πως θα πρέπει αυτομάτως τα παιδιά να πάρουν την ιθαγένεια. Ε, ακόμη και σ’ αυτά μερικοί βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν τότε και ψήφισαν αυτά που ψήφισα κι εγώ που είμαι αρχαίος Ελλην κομμουνιστής, χριστιανός ορθόδοξος ελευθέρας βοσκής.
Η κυβέρνηση λέει βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως και φέτος επιβάλλονται σκληρά μέτρα και ακολουθεί νέο άτυπο Μνημόνιο…

Και οι δύο έχουν δίκιο. Εμείς είμαστε οι ιδρυτές του τραγικού που σημαίνει ότι σε μία κατάσταση και οι δύο έχουν δίκιο. Οντως βγαίνουμε από τα Μνημόνια και έχουμε μία ελευθεριότητα στα επιτόκια. Και βεβαίως θα είμαστε υπό επιτήρηση όχι όπως όλες οι άλλεςχώρες. Η επιπλέον επιτήρηση είναι μία μορφή επιτακτικού Μνημονίου αλλά υπό ελάφρυνση κάπως.
Δύο χρόνια στο υπουργείο Παιδείας…

Χάρηκα όταν ανακάλυψα πως πολλοί στο εξωτερικό διδάσκουν ελληνικά χωρίς να έχουν καμία σχέση συγγενική ή φυλετική με τους Ελληνες. Ρώτησα έναν Ουζμπέκο και μία Κιργισία που διδάσκουν ελληνικά και μου είπαν ότι το κάνουν διότι στη Σοβιετική Ενωση είχαν μεταφραστεί ο Ρίτσος και ο Καζαντζάκης. Τους ερωτεύτηκαν και ήθελαν να μάθουν τηγλώσσα τους. Εχω υπογράψει τρία μνημόνια. Με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, του Βελγίου (το γαλλόφωνο κομμάτι) και της Ρωσίας. Και στις τρεις χώρες έχουν μπει τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα επιλογής στα σχολεία και μπορούν να την επιλέγουν και για το μπακαλορεά τους. Επίσης χάρηκα διότι επιστρέψαμε στο ελληνικό Δημόσιο 292.000 ευρώ για 20 μήνες που θα πληρώναμε κερατιάτικα. Διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν νοικιάσει για το λύκειο του Μονάχου ένα κτίριο το οποίο πληρώναμε 63.000 τον μήνα. Σε μιάμιση μέρα εξοικονομήσαμε 300 χιλιάρικα.