Υπάρχουν κάμποσα κοινά στοιχεία που «δένουν» τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα, οι οποίοι θα ξαναβρεθούν ενώπιος ενωπίω απόψε (19.45) στην Ülker Arena της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Παναθηναϊκός (12-5) επιστρέφει στον τόπο του περσινού… εγκλήματος κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (11-6).

Αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, παίζουν στην ίδια θέση, έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία (ο Καλάθης κλείνει τα 29 στις 7 Φεβρουαρίου, ο Σλούκας έσβησε προχθές 28 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του), ψήθηκαν στον… φούρνο των ντέρμπι των Aιωνίων και μετά την αποχώρηση του Σπανούλη και του Ζήση έγιναν οι καινούργιοι Διόσκουροι στην εθνική ομάδα, με την οποία οργίασαν στο περσινό Ευρωμπάσκετ…

Α, και κάτι ακόμη που έχει το χάζι του: ο ένας πέρασε και ο άλλος εξακολουθεί να βρίσκεται στη δούλεψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Αυτό σημαίνει ότι όταν παίζουμε καλά, ο κόουτς μάς λέει με το μικρό όνομά μας, αλλά όταν τσατίζεται, παίρνει εκείνο το μελιτζανί χρώμα στο πρόσωπό του και θέλει να μας βάλει χέρι για κάποιο λάθος, τότε ο Νικ είναι ο μίστερ Καλάθης και εγώ ο μίστερ Σλούκας» σχολιάζει γελώντας ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, που πάντως ήταν υποψιασμένος για τα δύο πρόσωπα του Ζοτς…

«Ναι, ήξερα γι’ αυτές τις μεταλλάξεις στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στους παίκτες, αναλόγως της απόδοσής τους. Το είχα διαβάσει στην αυτοβιογραφία τού Γιασικεβίτσιους, όμως είναι άλλο να το ακούς και άλλο να το ζεις».

Αμφότεροι διάγουν τους καλύτερους βίους τους στην Ευρωλίγκα και το αποψινό συναπάντημά τους παράγει μεγάλη ίντριγκα. «Είμαστε φίλοι και γουστάρουμε να παίζουμε μαζί. Το καλοκαίρι είχαμε μια καταπληκτική συνεργασία και είναι κρίμα που δεν προχωρήσαμε πιο μακριά. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τον Νικ να παίζει τόσο καλά όσο φέτος και χαίρομαι πολύ, επειδή ναι μεν ζει λίγο στον κόσμο του, αλλά πρόκειται για σπουδαίο παίκτη και φοβερό παιδί. Παίζει ελεύθερα, έχει ωριμάσει πολύ και νομίζω πως αυτήν τη στιγμή είναι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη», βγάζει το καπέλο ο Σλούκας στον Καλάθη.

«Εάν μπορούσα να του κλέψω κάτι, θα ήταν η αμυντική ικανότητά του και η ευχέρειά του στο ανοικτό γήπεδο. Από τα δικά μου στοιχεία, ίσως θα ήθελε το σουτ έπειτα από ντρίμπλα, αλλά έχει βελτιωθεί παρά πολύ και σε αυτό».

Και ελόγου του πάντως δεν πάει πίσω: απέναντι στους 14,1 πόντους, τα 3,6 ριμπάουντ, τις 8,3 ασίστ και τα 1,9 κλεψίματα του Καλάθη, ο Σλούκας αντιπαραβάλλει τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του: 10,1 πόντοι, 2,4 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ και μισό κλέψιμο σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σλούκι Λουκ ξέρει τι δώρο θέλει για τα προχθεσινά γενέθλιά του: «Εκτός από την υγεία που είναι το παν, να γίνομαι κάθε χρόνο καλύτερος και να παίζω στα φάιναλ φορ. Πραγματικά αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή φάση και αυτό οφείλεται στο ότι ωριμάζω και αξιοποιώ τις εμπειρίες και τις εικόνες που συλλέγω κάθε μέρα, έχοντας μάλιστα το προνόμιο να μαθητεύω στο σχολείο που λέγεται Ομπράντοβιτς».

Σε αυτό το σχολείο ο θεσσαλονικιός πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού νιώθει σαν να κάνει το διδακτορικό του. «Πέρα απ’ όλα τα άλλα, ο Ομπράντοβιτς έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μπαίνει στο μυαλό και πιάνει τον σφυγμό κάθε παίκτη, λες και έχει πνευματιστικές ικανότητες! Με εμπιστεύεται και μου δίνει ελευθερία, αλλά συνάμα είναι σκληρός απέναντί μου και όταν κάνω κάποιο λάθος, φοβάμαι ότι θα με καρυδώσει»!

Ο αποψινός αγώνας μοιάζει με ένα παράθυρο με θέα στο… Βελιγράδι και ο Σλούκας τον περιμένει με ανυπομονησία. «Είμαστε η ομάδα που έφτασε πιο κοντά στο να νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά στην έδρα μας είμαστε ασταθείς. Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρωλίγκας και για να τον νικήσουμε πρέπει να παίξουμε έξυπνα, να τιμωρήσουμε τις αλλαγές που κάνει στα σκριν και να κόψουμε τις συνεργασίες του Νικ με τον Γκιστ».