Ηταν ένα βράδυ πριν ανεβεί στη σκηνή των Μπολσόι. Η Σβετλάνα Ζαχάροβα μπήκε στο καμαρίνι της και βρήκε μέσα στο ντουλάπι της κομμένη στη μέση τη στολή της. Η παράσταση ξεκινούσε σε ένα λεπτό. Από τότε, εκτός από την ανάμνηση του πρώτου σοκ, κουβαλάει και μία ακόμη: τα τρεμάμενα χέρια των βοηθών που προσπαθούσαν να φέρουν πάλι στα μέτρα της τη στολή. Θα μπορούσε να είναι μια σκηνή από τον «Μαύρο κύκνο» του Αρονόφκσι, την ταινία που αφηγήθηκε τις σκοτεινές όψεις από το σύμπαν του χορού.

Η σουπερστάρ πρίμα μπαλαρίνα ποτέ δεν έμαθε ποιος ήταν ο ένοχος. Ομως τίποτε δεν μπορούσε να της σταθεί εμπόδιο για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Και κάθε της παράσταση στο μέλλον ήταν μια υπενθύμιση ότι ο χορός αυτής της μπαλαρίνας «είναι γεμάτος ομορφιά και ποίηση», όπως έγραψε ο Ρενέ Σαρβέν, όταν την παρακολούθησε το 2001 στην Οπερά του Παρισιού.

Εστω και χρόνια μετά τη χρυσή εποχή, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη στόφα μιας πρίμας μπαλαρίνας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, μέσα από τη σπονδυλωτή παράσταση «Amore». Είναι ένας ιδανικός τίτλος, λένε οι χορογράφοι που την επιμελούνται Γιούρι Ποσόκοφ, Πάτρικ Ντε Μπάνα και Μαργκερίτ Ντανλόν, καθώς δεν χρειάζεται μετάφραση. Πριν ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Ζαχάροβα απάντησε στις ερωτήσεις μας αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις ταραγμένες σχέσεις της πατρίδας της Ουκρανίας με τη Ρωσία, τη χώρα που την ανέδειξε και την εξέλεξε μάλιστα και βουλευτή.

Η παράστασή σας έχει τίτλο «Amore». Τι ρόλο έχει παίξει η αγάπη στη ζωή σας;
Τον μέγιστο. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής. Αν δεν έχεις αγαπήσει δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου. Ο,τι και να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με αγάπη και ο χορός είναι από τις μεγάλες μου αγάπες.
Από όλα τα επίθετα που σας έχουν αποδώσει, ποιο θεωρείτε υπερβολικό και ποιο αποδίδει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο έκφρασής σας;
Δεν στέκομαι στα επίθετα. Ο χορός θέλει καθημερινή άσκηση, είναι ένα είδος πρωταθλητισμού. Κάθε φορά πρέπει να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Εάν άκουγα τα επίθετα, πιστεύω ότι θα έμενα πίσω και δεν θα προχωρούσα ως χορεύτρια.

Είχατε εκλεγεί παλιότερα μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου. Γιατί αφήσατε την πολιτική;

Αυτή τη στιγμή δίνω όλη την ενέργεια στην οικογένειά μου και στη δουλειά μου.

Αν μπαίνατε ξανά στο στίβο της πολιτικής σε ποια θέματα θα ρίχνατε το βάρος;

Με απασχολούν όλα όσα απασχολούν τους πολίτες. Αυτό που προσπάθησα και προσπαθώ είναι να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων και των συμπολιτών μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία για ένα χορευτή;

Δεν αισθάνομαι να έχω κάνει κάποια θυσία. Ο,τι αγαπάς στη ζωή σου απαιτεί αφοσίωση και εγώ έχω αφοσιωθεί στον χορό με όλο μου το είναι. Αν πρέπει να θεωρηθεί κάτι σαν θυσία είναι ότι πρέπει να είσαι πειθαρχημένος στο σκληρό καθημερινό σου πρόγραμμα. Αλλά αυτό πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής.
Ποια ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια για σας;

Τα χρόνια της εκπαίδευσης που ήθελαν σκληρή δουλειά και πολλές ώρες ώστε να μπορέσεις να κατακτήσεις τα όνειρά σου. Αυτά όμως εκτός από σκληρά χρόνια ήταν και πολύ δημιουργικά επειδή είχα πολύ σημαντικούς δασκάλους στο πλευρό μου.

Εχει αλλάξει ο χορός σε σχέση με την εποχή που ξεκινούσατε;
Ολα έχουν αλλάξει γύρω μας. Και ο χορός, ως ζωντανός οργανισμός, απορροφά νέες τάσεις.

Θα μπορούσατε να περιγράψετε σε κάποιον που δεν έχει χορέψει ποτέ στη ζωή του το συναίσθημα ενός χορευτή;

Το αίσθημα της ελευθερίας που σου δίνει ο χορός είναι μοναδικό.

Εχετε μια κόρη. Θα την αποτρέπατε ή θα την ενθαρρύνατε να ασχοληθεί με τον χορό ;
Θα την αφήσω ελεύθερη να επιλέξει, απλώς θα τη συμβουλεύσω να δοθεί με πάθος σε ό,τι αποφασίσει να κάνει στη ζωή της.
Μια αγαπημένη σας φράση που επαναλαμβάνετε συχνά ή το μότο σας;
Δουλειά και πειθαρχία.