Γιάννης Ραγκούσης

Γιάννης Ραγκούσης

Με κυβέρνηση ΝΔ ψηφίζω μόνο Πρόεδρο Σημίτη ή Γιώργο

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2017 08:00 |

«"Πράσινος σανός" τα περί αυτόνομης παράταξης όταν δεν συνοδεύονται από καθαρή απάντηση στο ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη ΝΔ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Ραγκούσης και παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα απαντά στις κατηγορίες ότι «γλυκοκοιτάζει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης «δεχτεί την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη».
Σχολιάζοντας τις διαφωνίες επί της διαδικασίας εκλογής, ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως «θα είναι μεγάλη η ευθύνη εκείνου που θα μπλοκάρει μια συναινετική λύση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία», ενώ διαφωνεί με την καταψήφιση προοδευτικών νομοσχεδίων, σημειώνοντας πως «η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο τρολαρίσματος από τον Πάνο Καμμένο».

Τι διαφορετικό υπάρχει στην υποψηφιότητά σας;

Για να μιλήσω για τις διαφορές θα πρέπει να κρίνω τους συνυποψήφιούς μου. Δεν θέλω να το κάνω, έτσι θα μιλήσω για μένα και τη διαδρομή μου. Είμαι αυτοδημιούργητο μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως χιλιάδες, και από το 1983 υπηρέτησα με αυταπάρνηση τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν. Εμεινα σταθερός στις αξίες μου, γι' αυτό και αντέδρασα στη «λίστα Λαγκάρντ». Δεν σιώπησα και δεν το μετανιώνω. Παραιτήθηκα, πηγαίνοντας σπίτι μου βαθιά πληγωμένος. Δεν αντάλλαξα τις αρχές μου με κυβερνητικές θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά - Μπαλτάκου ή με μια βουλευτική έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν θέλω να εκλεγώ για το παρελθόν μου. Ζητώ να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης για το μέλλον - αυτό που οι εθελοντές της καμπάνιας μου ονόμασαν «ατζέντα Ραγκούση».

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι η θετική ψήφος για εμένα δεν θα είναι λευκή επιταγή. Θα εμπεριέχει τρεις εντολές. Εντολή για θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις θητείες βουλευτών και υπουργών. Στα επόμενα ψηφοδέλτια θα μετέχουν μόνον όσοι έχουν λιγότερα από 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Εντολή για μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Εντολή για ριζική αλλαγή πολιτικής ατζέντας υπέρ της νέας γενιάς και των παραγωγικών ηλικιών. Δηλαδή, για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με σκοπό την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα.

Συμφωνείτε με τυχόν αναβολή της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα; Πώς βλέπετε όλη τη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία;

Τα διαδικαστικά έχουν φτάσει να αποκτήσουν πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση. Η εξ αποστάσεως μπορεί να γίνει εφόσον επιτευχθεί ένας συναινετικός συνδυασμός που θα διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας. Θα είναι μεγάλη η ευθύνη αυτού που θα την μπλοκάρει.

Μιλάτε ανοιχτά για «αντι-δεξιό» μέτωπο και πολλές φορές κατηγορείστε ότι «γλυκοκοιτάτε» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Μιλώ για την ηγέτιδα προοδευτική δύναμη. Γι' αυτό πιστεύω ότι δεν είναι στόχος μας το εκλογικά ηττημένο Ναι στο δημοψήφισμα, μια ήττα που παραλίγο να οδηγήσει την πατρίδα μας στη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσωπικά αναφέρομαι στο διάδοχο σχήμα της μεγάλης παράταξης του ΠΑΣΟΚ του 2009, του 1996, του 1981. Δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσουμε ως ΠΑΣΟΚ του 1974. Απόλυτη προϋπόθεση γι' αυτό, όμως, είναι να πούμε όχι στη συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οσο για τα περί ΣΥΡΙΖΑ: εγώ δεν εξαγοράστηκα ποτέ στη δημόσια διαδρομή μου. Δεν είμαι άνθρωπος της διαπλοκής. Οσοι ή όσες λένε ότι γλυκοκοιτώ τον ΣΥΡΙΖΑ το λένε για να αποφύγουν να απαντήσουν εκείνοι έντιμα και ανοιχτά. Από το 2010 αγωνίζομαι ώστε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου, να ηττηθούν στρατηγικά κι όχι συγκυριακά. Πολιτικοί χορηγοί του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι όσοι θέλουν να γίνουμε ξανά δεκανίκι της Δεξιάς, για να ξαναγίνουν υπουργοί και κρατικά στελέχη. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα μείνει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κι επομένως θα γίνει ξανά κυβέρνηση.

Ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές ζητάτε από τους συνυποψήφιούς σας να ξεκαθαρίσουν αν θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως η πορεία του SPD μπορεί να συγκριθεί με τον δικό σας νέο φορέα;

Δεν είναι μόνο το SPD. Στην ίδια γραμμή είναι η ηγεσία του ισπανικού σοσιαλιστικού PSOE καθώς και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα - πρόκειται για μια προοδευτική ευρωπαϊκή γραμμή. Σε κάθε περίπτωση δέχομαι να ακούσω την αντίθετη άποψη και, αν αυτή επικρατήσει, θα την αποδεχτώ και θα υπηρετήσω τη μεγάλη παράταξη ως μειοψηφία. Ομως δεν δέχομαι την υποκρισία, τις κρυφές ατζέντες και τις συμφωνίες πίσω από τις πλάτες των πολιτών. Το θέμα αυτό είναι ζήτημα στρατηγικής και φυσιογνωμίας για τη νέα παράταξη. Πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μην ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Τα περί αυτόνομης παράταξης, όταν δεν συνοδεύονται από καθαρή απάντηση στο ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη ΝΔ, είναι «πράσινος σανός».

Η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη ΝΔ φτάνει μέχρι και την ψήφο για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Καθαρές κουβέντες και γι' αυτό. Θα εκλεγεί εύκολα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνον εάν ο κ. Μητσοτάκης δεχτεί είτε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου είτε την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη.

Μπορούν να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή; Γιατί διαφωνείτε με την απόφαση της ΔΗΣΥ να καταψηφίζει όσα προοδευτικά νομοσχέδια δεν στηρίζονται από τους ΑΝΕΛ;

Πιστεύω ότι πια έχουμε αλλάξει εποχή. Οταν κάποιος συμφωνεί με κάτι, πρέπει να το υπερψηφίζει. Αυτό που έχει σημασία, τελικά, είναι να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών. Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο τρολαρίσματος από τον Πάνο Καμμένο. Δεν μπορείς να αφήνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα στα χέρια του κάθε ακροδεξιού, ο οποίος τελικά λέει πως θα τα ψηφίσει ενώ δεν τα πιστεύει.

Αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο θα δηλώσετε ανοιχτά ποιον υποστηρίζετε;

Σε εσάς ως δημοσιογράφο δηλώνω πως ο πρώτος γύρος είναι που θα χαρίσει τη μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη. Στους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα τη μεγαλύτερη ανησυχία.

2
TS.
02/10/2017 17:20
Έγινε στέλεχος και ο Ραγκούσης; Θέλει να μας "σώσει"!!! Όπως μας έσωσε και σαν "γραμματέας - κηπουρός " του Γιωργάκη!!!
THEO
02/10/2017 09:50
Δηλαδή αυτός ο κύριος που θέλει να ηγηθεί της κεντροαριστεράς εξακολουθεί να ανοηταίνει και να προκαλεί με την βλακώδη υποστήριξη στον ΓΑΠ.Βλέπετε,"κηπουρός" ήταν και θα είναι ο άνθρωπος τι άλλο μπορούσε να πεί;