Την αποφασιστικότητά του να πετύχει στην αναγέννηση της ελληνικής διαιτησίας εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής του ποδοσφαίρου μας Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα.

Το μεγάλο στοίχημα του νέου αφεντικού της ελληνικής διαιτησίας είναι η ανακάλυψη και ανάδειξη νέων διαιτητών και η μελετημένη επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη όλων των ανθρωπίνων πόρων που μετέχουν στη διαιτησία. Διαβεβαιώνει πως όλοι οι έλληνες διαιτητές θα είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προκλήσεις των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων, ενώ συμφωνεί με την τοποθέτηση της τεχνολογίας του VAR, σημειώνοντας ωστόσο πως από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα πάντα.

Καταρρίπτει επίσης τον μύθο πως οι διαιτητές χαρίζουν πρωταθλήματα, ενώ σημειώνει με νόημα πως οι διαιτητές χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ό,τι κακό συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κύριε Περέιρα, οι Πορτογάλοι είναι λαός που μεταναστεύει και προσαρμόζεται εύκολα. Πόσο εύκολο ήταν για σας να πάρετε την απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα;

Δεν υπήρχε ιδιαίτερη δυσκολία στην απόφασή μου. Γνωρίζω την Ελλάδα, είναι μια χώρα που μου αρέσει πολύ και, όπως είπατε κι εσείς, ως λαός προσαρμοζόμαστε εξαιρετικά γρήγορα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με μένα εν προκειμένω. Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την επιλογή μου σε μια τόσο σημαντική θέση όπως αυτή του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Από όσα είχατε ακούσει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την εντύπωση που είχατε σχηματίσει, ποιο είναι το συμπέρασμά σας από την πραγματικότητα που αντικρίσατε;

Η οικονομική κρίση δεν αφορούσε και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκε προ ετών και η δική μου χώρα. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, παλέψαμε σκληρά και καταφέραμε με συνέπεια και πολλή δουλειά να βγούμε από αυτή. Ηδη στην Πορτογαλία έχει αντιστραφεί η κατάσταση και με επανεκκίνηση της οικονομίας. Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός, όπως και ο πορτογαλικός, έχει υποστεί πολλά, έχει κάνει θυσίες και εκτιμώ πως θα καταφέρει να βρει τον δρόμο του προς ένα καλύτερο μέλλον.

Μιλήσατε με τον Φερντάντο Σάντος πριν έρθετε στην Ελλάδα;

Ο Φερνάντο Σάντος είναι φίλος μου, επομένως ασφαλώς και μίλησα μαζί του. Κι εκείνος, όπως πάντα, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας όσα ήδη γνώριζα. Ο Φερνάντο αγαπά την Ελλάδα και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαιτητής;

Οπως και πολλά άλλα πράγματα που κάνουμε στη ζωή μας, η διαιτησία έχει τις δικές της δυσκολίες. Απ’ αυτές τις δυσκολίες μαθαίνεις, αποκτάς εμπειρίες, παραστάσεις. Το αν θα επιτρέψεις να σε εμποδίσουν οι δυσκολίες να πετύχεις τους στόχους σου είναι το προσωπικό στοίχημα που καλείται κάθε διαιτητής να κερδίσει. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τα εμπόδια, αλλά δεν είναι και αδύνατο.

Είναι χόμπι, έρωτας, επάγγελμα, διαστροφή;

Σε ό,τι με αφορά η διαιτησία είναι ένα χόμπι που το κάνεις γιατί σε γεμίζει, σε ικανοποιεί και το αγαπάς. Κατά τη γνώμη μου, απ’ αυτή τη σκοπιά οφείλει να προσεγγίσει την ενασχόλησή του με τη διαιτησία όποιος ενδιαφέρεται να είναι κομμάτι της.

Ο διαιτητής επηρεάζεται από την καυτή ατμόσφαιρα και τις μεγάλες ομάδες;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Επί σειράν ετών οι διαιτητές προετοιμάζονται να παίξουν σε αγώνες με τέτοιες συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν ακούνε τι γίνεται στις εξέδρες. Ωστόσο, την ώρα του αγώνα η συγκέντρωσή τους είναι στα όσα διαδραματίζονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Θυμάμαι ότι έχω διαιτητεύσει αγώνα με περισσότερους από 100.000 θεατές, στο Καμπ Νου, ημιτελικό Champions League, ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Βαλένθια. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός ακόμη πριν ξεκινήσει το ματς κι εγώ είχα αναγκαστεί να σφυρίζω όσο πιο δυνατά μπορούσα για να ακουστώ! Αλλά το μυαλό μου, όταν άρχισε, ήταν προσηλωμένο σε όσα γίνονταν στο γήπεδο. Αυτό συμβαίνει με όλους τους διαιτητές.

Οι διαιτητές κάνουν λάθη όπως κάνατε κι εσείς στην καριέρα σας. Τι πρέπει να γίνει ώστε οι φίλαθλοι να πεισθούν πως τα λάθη είναι ανθρώπινα;

Καταρχάς χρειάζεται υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο. Μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα και με σχέσεις αρμονικές, έχοντας κοινό στόχο την αναγέννηση της διαιτησίας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση σταθερότητας, που είναι απαραίτητη στον τομέα της διαιτησίας. Κάνοντας το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή δεσμεύομαι για την ανεξαρτησία και αμεροληψία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και των αποφάσεων που θα λαμβάνονται. Αλλά για να κάνουμε όλα τα βήματα που απαιτούνται για την αναγέννηση της διαιτησίας χρειάζεται να νιώθουμε και να έχουμε τη βοήθεια, την υποστήριξη και την κατανόηση όλων.

Το VAR θα βελτιώσει την εικόνα του πρωταθλήματος;

Κάθε τεχνολογικό μέσο μπορεί να βοηθήσει. Η διαιτησία παγκοσμίως έχει αποδείξει ότι προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας εποχής χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είτε αυτό είναι το VAR είτε η τεχνολογία γραμμής, η ενδοσυνεννόηση, τα περιβραχιόνια για τους βοηθούς διαιτητές και αρκετά άλλα. Ομως η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα πάντα. Χρειάζεται, όπως προανέφερα, σκληρή προπόνηση, επιμονή, υπομονή και καλή εκπαίδευση για να ανέβουν επίπεδο οι διαιτητές.

Πιστεύετε πως η διαιτησία μπορεί να κρίνει τον τίτλο σε ένα πρωτάθλημα;

Αποψή μου είναι πως ύστερα από έναν αγωνιστικό μαραθώνιο 30 αγώνων όποιος και αν κατακτά το πρωτάθλημα είναι αυτός που το αξίζει.

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα που αντίκρισε ο Περέιρα όταν άνοιξε τα βιβλία της ελληνικής διαιτησίας. Τονίζει: «Υπάρχουν άτομα έτοιμα να εξελιχθούν, να βελτιώσουν ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν να οδηγήσουν την ελληνική διαιτησία στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται χρόνος, αλλά μπορούν να πετύχουν».

Υπάρχει σωτηρία για την ελληνική διαιτησία;

Ασφαλώς. Είμαι ο πρώτος που το πιστεύει και είμαι αποφασισμένος να πετύχω στην αναγέννηση της ελληνικής διαιτησίας. Αν δεν το πίστευα δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα. Αλλά για να πετύχουμε πρέπει να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί. Εμείς στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, οι διαιτητές, οι ανά ΕΠΣ επιτροπές διαιτησίας, οι σύλλογοι. Ως ομάδα θα πετύχουμε. Ο καθένας μόνος του όχι. Ηδη έχουμε σταχυολογήσει τις άμεσες προτεραιότητες και αποφάσεις μας. Μεταξύ αυτών είναι η ανάδειξη διαιτητών, προγράμματα διατήρησης και ανάπτυξης ικανοτήτων και ταλέντων των διαιτητών, ακόμη και αλλαγές ή προσαρμογές στην οργάνωση της διαιτησίας. Αλλο ένα θέμα, το ίδιο σημαντικό, είναι η αξιολόγηση των διαιτητών, οι προαγωγές και οι υποβιβασμοί τους, διαδικασία η οποία θα είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά μας. Μέσω μιας σωστής και καλά μελετημένης επένδυσης στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη όλων των ανθρωπίνων πόρων που συμμετέχουν στη διαιτησία, θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε κάθε στιγμή σε μια μαθησιακή ευκαιρία.

Για όλα τα κακά του ελληνικού ποδοσφαίρου υπεύθυνοι είναι οι διαιτητές;

Αυτή η αντίληψη είναι η πιο βολική για όλους. Εχει διαφορά να λέμε ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη – άλλωστε πόσοι απ’ όλους όσοι βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο δεν κάνουν; – και άλλο να χρησιμοποιούνται για άλλοθι.

Ποιο στοιχείο των ελλήνων διαιτητών σάς εντυπωσίασε περισσότερο και ποιο σας απογοήτευσε;

Δεν είμαι άνθρωπος που εντυπωσιάζεται ή απογοητεύεται εύκολα. Είμαι ψύχραιμος και προσπαθώ να κρίνω όσο το δυνατόν δικαιότερα όλους. Οπως είπα και πριν, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι η διάθεση των διαιτητών για εξέλιξη, βελτίωση, μάθηση και σκληρή δουλειά. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κρατάω και αξιολογώ ως σημαντικά αυτή τη χρονική στιγμή.

Τελικά είπατε ότι υπάρχουν στοιχεία στην UEFA πως το 75% των παιχνιδιών της Football League είναι χειραγωγημένα; Πώς μπορεί να αποδειχθεί αυτό; Είναι σωστό να υπάρχουν υποψίες για παιχνίδια όταν δεν μπορούν να αποδειχθούν;

Οπως δημοσίως δήλωσα προ ημερών για το θέμα, δεν είπα ότι το 75% των αγώνων της Football League είναι χειραγωγημένοι, αλλά ότι το 75% είναι υπό διερεύνηση βάσει των όσων αναφέρονται σε εκθέσεις της UEFA. Η αναφορά αυτή δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι πως ήταν χειραγωγημένοι. Το αν κάποιοι αγώνες είναι ή όχι χειραγωγημένοι είναι δουλειά των δικαστικών Αρχών να το βρουν. Αυτό που έχω πει ήδη και επαναλαμβάνω δοθείσης της ευκαιρίας είναι πως δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να δούμε σε τέτοιες υποθέσεις αναμεμειγμένους διαιτητές.

Τελικά, οι έλληνες διαιτητές είναι τόσο κακοί όσο πιστεύουμε στην Ελλάδα;

Αυτό δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Είναι παγκόσμιο. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη πιστεύουν και λένε διαρκώς ότι έχουν τους χειρότερους διαιτητές. Κάτι που ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έλληνα και ενός πορτογάλου διαιτητή;

Στην εθνικότητα, σε τίποτε άλλο! Στην καρδιά τους, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, όλοι έχουν τη διαιτησία. Δεν υπάρχουν σύνορα που να τους διαχωρίζουν σε Έλληνες, Πορτογάλους κ.λπ.

Εχετε διαπιστώσει αν οι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα επηρεάζονται από τις μεγάλες ομάδες;

Κάτι τέτοιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω πως κανένας διαιτητής δεν επηρεάζεται και δεν θα επηρεάζεται ούτε στο μέλλον από οποιαδήποτε ομάδα. Ταυτόχρονα είναι και δική μας ευθύνη να προετοιμάζουμε τους διαιτητές να μην υποκύπτουν ή επηρεάζονται σε πιθανές τέτοιες πιέσεις. Και εννοείται ότι και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας πρέπει και θα είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη.

Εχετε σκεφτεί να προτείνετε ξένους διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Μια τέτοια απόφαση εκ μέρους μου θα ήταν σαν να έστελνα σε όλους τους διαιτητές μήνυμα ότι τους θεωρώ ακατάλληλους. Συνεπώς, αν πίστευα κάτι τέτοιο, δεν θα αναλάμβανα τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι οι έλληνες διαιτητές θα είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις και προκλήσεις όλων των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων.