Ενας Σκωτσέζος στη Χώρα των Βάσκων, ο Μπεν Σάροκ, είναι ο σκηνοθέτης του εξαίσιου «Πικαδέρο» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες. Στην ταινία οι «πικαδέρος» του τίτλου είναι δημόσιοι χώροι όπου οι νέοι μπορούν να κάνουν σεξ με το ταίρι τους. Ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας τόσο για την ταινία του όσο και για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

Η ταινία έχει ένα ιδιαίτερο θέμα που από μόνο του λειτουργεί ως κράχτης. Πώς προέκυψε;

Πηγαινοέρχομαι ανάμεσα στη Χώρα των Βάσκων και στη Σκωτία πολλά χρόνια. Και είδα πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση την καθημερινότητα των ανθρώπων. Προφανώς και υπάρχουν οι πληγές, η πείνα, η εξαθλίωση. Αλλά αυτό αγγίζει τελικά τα πάντα. Και, ξέρετε, αλλιώς την βιώνουν οι τριαντάρηδες, αλλιώς οι εικοσάρηδες. Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα, να στήσω δηλαδή μια ταινία πάνω σ’ αυτό. Μέσα σε μια στιγμή, μπορώ να πω. Στη συνέχεια, έψαχνα κάτι άσχετο διαδικτυακώς και έπεσα πάνω σε μια ιστοσελίδα όπου μπορούσες να βρεις «pikaderos», δηλαδή δημόσιους χώρους όπου μπορούσες να κάνεις έρωτα με το ταίρι σου.

Είναι σίγουρα μια διαφορετική ματιά πάνω στη μάστιγα της κρίσης που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη.

Η κρίση έχει πολλές πλευρές. Κάτι πολύ βασικό, που μας διαφεύγει, είναι πως οι νέοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τους γονείς τους. Το γεγονός πως εγώ ο ίδιος δεν ήμουν, ας πούμε, ντόπιος, αλλά Σκωτσέζος, νομίζω πως είχε και αυτό μια πρόκληση. Σίγουρα είμαι ένας επισκέπτης που παρατηρεί αυτή τη κατάσταση εξ αποστάσεως. Αλλά αυτό τελικά νομίζω πως με βοήθησε και να εντοπίσω το χιούμορ της κατάστασης, αλλά και να ξεφύγω λίγο από τον ωμό ρεαλισμό –και ειδικά το τελευταίο ήταν η πρόθεσή μου από την αρχή.

Μιλήσατε για ρεαλιστικό σινεμά. Η ταινία όμως, ενώ καταπιάνεται με ένα υπαρκτό πρόβλημα, μοιάζει να απέχει κάπως απ’ αυτό.

Σίγουρα υπάρχουν σκηνοθέτες που τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά για μένα η απόσταση έχει τη δική της σημασία. Γενικά, να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι φίλος αυτού που αποκαλούμε «ρεαλιστικό σινεμά». Νομίζω πως η αισθητική της ταινίας το μαρτυρά με έναν τρόπο.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι στο φιλμ μέχρι τώρα;

Το θετικό είναι πως τελικά οι Βάσκοι αγάπησαν το φιλμ, το οποίο, μεταξύ μας, ξέρω πως δεν είναι φτιαγμένο για να αρέσει στους πάντες. Τελικά όμως, οι δεσμοί που ενώνουν τους Σκωτσέζους και τους Βάσκους είναι πιο ισχυροί απ’ όσο μπορούσα να φανταστώ –ίσως επειδή κι εμείς, όπως κι εκείνοι, αναζητούν μια ανεξαρτησία όντας παγιδευμένοι γεωγραφικά.