Υπήρχε παλιότερα η αντίληψη ότι για κάθε πιάτο υπάρχει ένα συγκεκριμένο κρασί. Αυτό όμως λειτουργούσε σε μια περίοδο με πολυτελή γεύματα, πολυέξοδα. Σήμερα πια ο καταναλωτής πάει για φαγητό και θέλει ένα κρασί που να ταιριάζει σε όλα τα πιάτα και στις γεύσεις του. Οι οινοποιοί προσανατολιζόμαστε στο να φτιάχνουμε κρασιά που να πηγαίνουν με όλα. Το κεντρώο κόμμα που ονειρεύομαι εγώ πρέπει να έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και τις ελπίδες όλου του πληθυσμού.

Δεν υπάρχει πιο ηλίθια φράση από την Κεντροαριστερά. Με ενοχλεί πολύ που αυτή η νέα πολιτική κίνηση περιορίζεται εκεί. Για μένα, στις μέρες που ζούμε, δεν υπάρχει πια ούτε Κεντροδεξιά ούτε Κεντροαριστερά. Υπάρχουν οι ακροδεξιοί, οι κομμουνιστές και από εκεί και πέρα όλα τ’ άλλα έχουν τόσο μπερδευτεί –ιδεολογίες και καταστάσεις –που υπάρχουν μόνο δύο πια διαχωρισμοί: οι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές και οι συντηρητικοί. Σε όλες τις πλευρές. Ας μείνουν οι ακραίοι. Πόσοι είναι; Δεν βαριέσαι. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.

Προσωπικά έχω σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, με πρότυπο τον Χέλμουτ Σμιτ. Πιστεύω στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και στην ανάπτυξη που βασίζεται μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία –ρόλος του κράτους είναι να θέτει τους όρους κάτω από τους οποίους αναπτύσσεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εχω κατά καιρούς στηρίξει τον Μάνο, Το Ποτάμι και έχω δηλώσει ΠΑΣΟΚ. Πολλοί μου λένε ότι είμαι «όπου φυσάει ο άνεμος». Ενα πράγμα ξέρω από τη ζωή μου. Τίποτα δεν μένει σταθερό. Υπάρχουν βασικές αρχές και από εκεί και πέρα οποιαδήποτε ιδέα αλλάζει –αλλιώς ήμασταν το ’70, αλλιώς το ’80, αλλιώς το ’90. Αν δεν αντιληφθούμε τις αλλαγές και αν δεν προσαρμοστούμε σ’ αυτές, τελειώσαμε.

Είχα πιέσεις να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής. Αλλά είμαι όπως τα αέρια, ασυμπίεστος! Ούτε θα δηλώσω ποιον στηρίζω για την ηγεσία του νέου φορέα. Από τους υποψήφιους αρχηγούς πολλοί έχουν έρθει να με δουν. Η Γεννηματά, ο Σταύρος, ο Μανιάτης. Με τον Καμίνη μιλάω –έχουμε πολύ παλιά και καλή σχέση. Μου κάνει εντύπωση που όλοι θέλουν να τους στηρίξω. Εχω δηλώσει ότι η προσφορά μου στον δημόσιο βίο είναι να είμαι ένας καλός δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ πως ο δήμος είναι το κύτταρο της κοινωνίας και αυτή τη στιγμή οι δήμοι είναι ευνουχισμένοι. Αν δεν συνειδητοποιήσει η κεντρική εξουσία ότι πρέπει να δώσει ευθύνες και αρμοδιότητες στους δήμους, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.

Το νέο εγχείρημα πρέπει να έχει μέλλον. Ορισμένοι μιλούν από τώρα για τις μετεκλογικές τους συμμαχίες. Εάν δεν γίνει αντιληπτό πως μόνο με συγκυβερνήσεις και συνεργασίες ο κόσμος ησυχάζει και πιστεύει πως τα πράγματα πάνε καλά, αυτό δίνει την αίσθηση στον πολίτη ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον αρχηγό είναι σε ποια καρέκλα θα κάτσει.

Οταν ανακοινώθηκε ότι προωθείται το σχέδιο για απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές, θεώρησα ότι προωθείται μια αντίληψη συναινετικών διαδικασιών. Ειδικά για τον δήμο, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια δεν έχει μεγάλες διαφορές, είναι ένας. Δεν είναι τρόπος πολιτικής τοποθέτησης πώς θα μαζεύεις τα σκουπίδια, είναι θέμα πρακτικής εφαρμογής. Οπωσδήποτε η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, διότι καμιά φορά δημιουργεί και προϋποθέσεις για αλισβερίσι περίεργο. Νομίζω όμως ότι ο μόνος τρόπος για να καλλιεργηθεί αυτή η νοοτροπία είναι η απλή αναλογική.

Ενα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι ότι έχω βάλει αντιδημάρχους στην ηλικία των παιδιών μου –κι εγώ, όπως φαίνεται, δεν είμαι και τόσο νέος. Ολοι είναι επαγγελματίες, δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και αφοσιώθηκαν στα δημοτικά για εφτά χρόνια. Οταν αναλάβαμε, κάναμε υπερβάσεις στον οργανισμό του δήμου, σπάσαμε τον πάγο ανάμεσα στις Διευθύνσεις και δώσαμε στους υπαλλήλους του δήμου να καταλάβουν ότι είναι εδώ για να τρέχουν τον δήμο –οι αιρετοί απλά επιβλέπουν και προωθούν τις δικές τους αντιλήψεις.

Δεν πιστεύω ότι η Eldorado θα φύγει τελικά. Αυτό που με θλίβει είναι ότι ο Τσίπρας μιλάει για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, αλλά με τη συμπεριφορά την κυβερνητική ούτε μισός επενδυτής δεν θα εμφανιστεί. Τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά ότι υπάρχει δασική έκταση στο Ελληνικό; Δεν είναι μόνο αυτά τα μεγάλα. Πολλά μικρά, όπως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, μπλοκάρονται άνευ λόγου. Επομένως είναι θλιβερή η κατάσταση. Στη ΔΕΘ είπε αυτά που έπρεπε να πει για το κόμμα του, δεν πείθει κανέναν άλλο.

Το περιστατικό της Σαλαμίνας δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αν κάτι παρόμοιο γίνει εδώ, μέσα στον κόλπο, καήκαμε. Ποιος θα είναι ο φορέας που σε άμεση ετοιμότητα θα αντιδράσει σε κάτι τέτοιο; Το χειρότερο απ’ όλα είναι μια πετρελαιοκηλίδα. Ποιος θα την αντιμετωπίσει; Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Δήμος, η Πολιτική Προστασία; Αν δεν οριστεί με νόμο ποιος είναι ο υπεύθυνος και δεν δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπιστεί, θα το βρούμε μπροστά μας.