Δευτέρα πρωί. Αρχή της εβδομάδας. Οι γιορτές, ο αγιασμός, το ξεφάντωμα στο οικόπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με αφορμή την έκδοση της οικοδομικής άδειας έχουν τελειώσει. Τα χαμόγελα δίνουν τη σκυτάλη στη δουλειά.

Τι συμβαίνει εκεί; Και πού ακριβώς βαδίζει η ΑΕΚ; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων μέχρι να εκκινήσουν τα έργα και φυσικά έως ότου επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος των απανταχού φίλων της ομάδας, να αποκτήσει η ΑΕΚ ξανά το δικό της σπίτι;

Αυτοψία έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ» και, ω της τύχης, συνάντησαν τον Νίκο Στράτο. Να επιβλέπει. Να τρέχει. Να παρακολουθεί. Να δίνει το «παρών» ως –αφανής για μεγάλο διάστημα –εργάτης της ΠΑΕ και ως γενικός διευθυντής της Δικέφαλος ΑΕ.

Πού ακριβώς είμαστε, κύριε Στράτο;

Ολοκληρώνουμε την περίφραξη. Κλειδώνουμε τον χώρο. Μετά αρχίζουμε τα έργα στον εσωτερικό χώρο, κάτι πολύ σημαντικό. Σκοπεύουμε δε να καλύψουμε το γύρω γύρω της περίφραξης με φωτογραφίες του γηπέδου ή ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Δεν έχει μορφοποιηθεί ακόμη η σκέψη, αλλά θέλουμε να καλύψουμε την όποια άσχημη εικόνα. Θα χρειαστεί να σκάψουμε σε οκτώ μέτρα βάθος προκειμένου να αρχίσει η θεμελίωση για το γήπεδο. Συνολικά θα φύγουν περίπου 45.000 με 50.000 τόνοι χώμα.

Το χτίσιμο, ρωτά ο κόσμος και δικαίως, πότε προβλέπεται να αρχίσει;

Εχουμε τη σύμβαση με τον εργολάβο που θα επιβλέψει το όλο έργο. Η θεμελίωση θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Υπολογίζουμε Οκτώβριο ή Νοέμβριο να είμαστε έτοιμοι. Και επειδή όλοι ενδιαφέρονται για το πότε θα τελειώσουμε, εκτιμώ ότι σε δύο αγωνιστικές περιόδους θα μπούμε στην Αγια-Σοφιά. Δηλαδή την περίοδο 2019-20.

Την ώρα που κάνουμε την κουβέντα με τον πολύπειρο παράγοντα, κόσμος περνά, βγάζει φωτογραφίες, λέει «καλή αρχή» απευθυνόμενος στον Νίκο Στράτο. Διότι οι φίλοι της ΑΕΚ ανέκαθεν ήθελαν να χτιστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της ομάδας. Τώρα, για όσους έχουν κάποιες απορίες σχετικά με το πώς θα είναι ή κάποιες άλλες λεπτομέρειες, ιδού: τις επόμενες ημέρες και ελπίζοντας να μην καθυστερήσει τις εξελίξεις η θερινή ραστώνη, η ΑΕΚ θα εντείνει τις επαφές της με την περιφέρεια και την Ρένα Δούρου. Με απώτερο στόχο να προχωρήσουν και τα έργα της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, του δρόμου που έρχεται από τη Νέα Ιωνία. Θα πρόκειται για έργα παράλληλα, δεν θα δοθούν τα χρήματα στην ΑΕΚ, αλλά θα είναι 15 εκατ. ευρώ και άλλα 5 ο ΦΠΑ. Το κομμάτι της εξωτερικής ανάπλασης είναι το μείζον και ο δρόμος θα υπογειοποιηθεί. Μιλάμε για την παλιά Θύρα 3, εκεί όπου πήγαν από ένα χρονικό σημείο και μετά στο Νίκος Γκούμας τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Για να έχετε πλήρη εικόνα οι παλαιότεροι φίλοι της ομάδας, η παλιά 18 θα μεταφερθεί στη Θύρα 3. Εκεί οι επίσημοι, εκεί τα αποδυτήρια, εκεί όλες οι ανέσεις και οι άπλετοι εσωτερικοί χώρου του γηπέδου – στολιδιού. Πολύ απλά γιατί από τον πεζόδρομο της παλιάς Θύρας 18 και του Members Club δεν μπορούσαν να κινηθούν πολλά οχήματα και σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν αναχρονιστικό. Σύμφωνα δε με τη μελέτη, τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν κατευθείαν στα αποδυτήρια από την υπόγεια οδό χωρίς να ενοχλεί ή να βλέπει κάποιος. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη να μπορούν να παρκάρουν μέσα μέχρι και τέσσερα πούλμαν.

Γιατί τόσα, κύριε Στράτο;

Διότι ο στόχος μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται ακόμη και τέσσερις ομάδες, ώστε να καθίσταται δυνατή και η διεξαγωγή τουρνουά στο μέλλον –όλα τα έχουμε προβλέψει.