Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ερμηνεία τους στη διασκευή του «Bang bang» ξεπέρασε την αρχική εκτέλεση του τραγουδιού. Ο χρόνος μένει θα αποδείξει αν οι υποστηρικτές ή οι πολέμιοι αυτής της άποψης θα δικαιωθούν. Προς το παρόν οι Monophonics απολαμβάνουν την επιτυχία τους δουλεύοντας με συνέπεια και ορμή πάνω στην τέχνη τους. Η καλιφορνέζικη μπάντα που συνδέεται με την ψυχεδελική σόουλ θα εμφανιστεί απόψε στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων του Gazarte –στη σκηνή του οποίου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2012. Η επιτυχία του πρώτου λάιβ, τότε, επέβαλε μία

ακόμη παράσταση στην οποία αποθεώθηκαν.

Πολλές φορές έχουν αναφερθεί στην ξεχωριστή επικοινωνία που έχουν αναπτύξει με το μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας τονίζοντας, συχνά πυκνά, πόσο τυχεροί είναι για τον δυνατό αυτό δεσμό. Ισως ένα δείγμα της σχέσης που θέλουν να κρατήσουν ζωντανή είναι και η εμπιστοσύνη που είχαν δείξει σε μια ελληνική εταιρεία, την Picture Crafts, να σκηνοθετήσει το τραγούδι τους «Strange Love».

Ηπενταμελής psychedelic soul και heavy funk μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο έχει αναπτύξει ισχυρό μουσικό ιδίωμα με σαφείς αναφορές, ηχητικές αλλά και αισθητικές, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Φυσικά γνωρίζουν ότι αυτό το γνώρισμα δεν είναι καλοδεχούμενο από όλες τις μουσικόφιλες «τάξεις».

Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χαρακτηριστεί ρετρό μπάντα με νοσταλγική διάθεση.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ. Τους ίδιους δεν φαίνεται να τους απασχολούν οι λεζάντες που μπαίνουν κάτω από τη μουσική τους. Ο καθένας, όπως έχουν εξηγήσει, έχει διαφορετικούς λόγους για να του αρέσει ή όχι ένα γκρουπ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να φτιάχνουν μουσική που να «μιλάει» πρώτα σε εκείνους.

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων, το πώς δηλαδή θα εκλάβουν τη μουσική τους, είναι θέμα αποκλειστικά των ακροατών. Οπως λένε χαρακτηριστικά: «Η δουλειά μας είναι να γράφουμε μουσική που πρώτοι θα απολαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικός κανόνας όταν γράφουμε μουσική, όταν φτιάχνουμε τους δίσκους μας. Φυσικά θα χαρούμε διπλά αν όλο αυτό το μοιραστούμε και με άλλους».

Αναφέρονται και στο «πρώτο όνομα» της βραδιάς στην Τεχνόπολη, την LP –διαβάστε δίπλα τη συνέντευξή της –με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

«Εχουμε ακούσει και έχουμε ψάξει τη μουσική της. Διαθέτει δροσερό ήχο και στυλ, γράφει σπουδαία τραγούδια και τα παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μοιραστούμε την ίδια σκηνή» –θα προηγηθούν η Lola Marsh και η Angelika Dusk.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Στον χρόνο που τους αναλογεί πάνω στο stage, θα παρουσιάσουν κομμάτια από το άλμπουμ τους «In Your Brain» –σε αυτό χρωστούν άλλωστε την επιτυχία τους στην Ελλάδα. Θα χωρέσουν όμως κομμάτια και από την παλαιότερη δισκογραφία τους όπως το τελευταίο CD τους «Sound of Sinning».

Εκτός όμως από τις εμφανίσεις τους –χθες στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στην Αθήνα και αύριο στην Πάτρα –έχουν τον νου τους στραμμένο στο επόμενο δισκογραφικό τους βήμα.

«Πρόκειται να κυκλοφορήσει την άνοιξη ή το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν έξι τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο «Mirrors». Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλές λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι επιδιώκουμε να αναπτυχθεί και να ωριμάσει μουσικά, αλλά προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στη μουσική μας ταυτότητά. Αυτή άλλωστε έλκει το κοινό, μέσα από αυτή μας αναγνωρίζει. Ανάμεσα στις δισκογραφικές δουλειές μας μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα, ικανό να μας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτό που βγάλαμε, αλλά και να προετοιμαστούμε για το CD που πρόκειται να ακολουθήσει».

Τι σημαίνει για σας ψυχεδελική σόουλ;

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην αμερικανική μουσική. Εχει πολύ βαθιές ρίζες στο R&b, την εκκλησιαστική μουσική το ψυχεδελικό ροκ, το rock & roll.

Εμπεριέχει συναισθήματα αγάπης, απώλειας, χαράς, πόνου. Ολα όσα περνούν μέσα από τον κάθε άνθρωπο. Αυτός ο ήχος είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά από κάποιον που αγαπάμε βαθιά. Είναι ίσως αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη!

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα τραγούδι από κάθε δίσκο ποια θα ήταν αυτά;

Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να διαλέξεις ανάμεσα από πράγματα που αγαπάς πολύ. Σχεδόν πάντα όταν φτιάχνεις μια τέτοια λίστα, κάτι νομίζεις ότι ξέχασες ή κάτι αδίκησες. Αλλά ας κάνουμε μια απόπειρα: από το «Playin & Simple» το «Ashes», από το «Into the Infrasounds» το «Goliath», από το «In Your Brain» είναι ισόπαλα τα «They Don’t Understand» και «Mirage», από το «Sound of Sinning» το «Too Long».

Ποια στιγμή από κάποια συναυλία σας θα θέλατε να θυμάστε για πάντα και ποια προσπαθείτε να ξεχάσετε;

Η πρώτη μας συναυλία στην Αθήνα θα μας μείνει αξέχαστη! Αγαπάμε πολύ τη χώρα σας, τον πολιτισμό σας, την κουλτούρα σας. Επίσης η βραδιά που παίξαμε στο Θέατρο Apollo στο Χάρλεμ, μαζί με τον φίλο μας Ben L’ Oncle Soul.

Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα εκείνο το βράδυ. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας έχει και η συναυλία στο The Fillmore στο Σαν Φρανσίσκο.

Οσο για τη συναυλία που προσπαθούμε να απωθήσουμε από τη μνήμη μας, ήταν ένα φεστιβάλ στην Καλιφόρνια όπου το ρεύμα έπεφτε συνεχώς!