«Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται με τις αντιφάσεις του κι εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα!..». Η Λιάνα Κανέλλη δεν ασχολείται με το περίγραμμα όταν αναλύει την πολιτική εικόνα που βλέπει μπροστά της. Η βουλευτής του ΚΚΕ μας μιλάει για τη συγκυρία, το ΚΚΕ, την Αριστερά, τις εφημερίδες –για χρόνια εργάστηκε και στα «ΝΕΑ» και από τη πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων –τα γεωπολιτικά και την Ευρώπη.

Τι περιμένετε στις 15 Ιουνίου από το Eurogroup;

Θα κάνουν μια πρόταση στον Τσίπρα. Θα είναι τελική σε αυτή τη φάση, εδώ πάμε με τέταρτα ημιχρόνων, η οποία θα είναι χειρότερη από αυτή που δεν αποδέχθηκε πριν.

Είστε υπέρ μιας εθνικής γραμμής για το χρέος;

Δεν είναι εθνική, γιατί δεν υπήρξε ποτέ λαϊκή υπόθεση. Επομένως, φτιάχνοντας εθνική γραμμή θα είναι σαν να βάζεις ολόκληρο τον λαό να εξυπηρετήσει εκείνους που τα φάγανε.

Παρατηρούμε όμως κάποιες συναινέσεις για το θέμα…

Οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να νομίζουν πως θα επιζήσουν μέχρι το 2060. Ο λαός που υφίσταται αυτή την πολιτική, εθνική ή κομματική, όχι.

Αλήθεια, διαπραγματεύεται ο Τσίπρας;

Με τον εαυτό του και με τις αντιφάσεις του σίγουρα. Κι εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα.

Τι είναι η κυβέρνηση για εσάς;

Το τρενάκι των ΑΝΕΛ. Στέκεται επειδή υπάρχει ο Καμμένος. Μια «Κάλπικη λίρα» χωρίς Λογοθετίδη. Με ελάχιστα έργα. Πολύ παραμύθα.

Μα, ο Καμμένος δεν πάει στις διαπραγματεύσεις…

Αν κρίνω πως μπορεί να διαθέτει την εθνική ανεξαρτησία για το ΝΑΤΟ κατά βούληση, προφανώς αυτός κυβερνά.

Αιχμάλωτη κυβέρνηση; Αυτό είναι;

Η κυβέρνηση πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει τον λογιστή του καπιταλισμού, χωρίς να φοράει μαύρα μανίκια. Κι έτσι μαύρισε τους αγκώνες της.

Γερμανία – Ρωσία – ΗΠΑ. Πώς βλέπετε το διεθνές κάδρο;

Το παιχνίδι παίζεται εκεί που ανοίγουν και κλείνουν οι αγωγοί. Εκεί που περνάει ηExxonMobil. Αν δεις το τόξο των ενεργειακών δρόμων, ξέρεις τα σημεία όπου μπορεί κάποιος να ανάψει το σπίρτο. Το δυστύχημα είναι πως τα σπίρτα γύρω μας είναι πολύ περισσότερα. Η Ελλάδα προσφέρει το ιστορικό λούστρο και τη γεωστρατηγική της υπεραξία σε αυτούς που είναι καταλληλότεροι να τη χρησιμοποιούν ως ιμπεριαλιστή, ενώ στην πραγματικότητα γυαλίζει τις μπότες.

Βαλκάνια; Τουρκία;

Με γεωγραφικούς όρους κοιτώ τον Βορρά. Νοτιανατολικά το παιχνίδι ανήκει στο Ισραήλ. Κάποιος θα πρέπει να αναρωτιέται αν έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο Λίβανος ή αν θα έχει μια τέτοια το βρετανικό έδαφος σε Κύπρο που δεν εντάχθηκε ποτέ σε ΕΕ –άρα δεν το ενδιαφέρει αν θα βγει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ. Η επισφάλεια που λέγεται Τουρκία όσες φορές επέζησε το έκανε επειδή είχε ασφαλιστική εταιρεία την Ελλάδα. Ή διατύπωνε τις αξιώσεις της.

Βλέπετε θερμό επεισόδιο δηλαδή;

Παράξενο που δεν έχει γίνει ακόμη. Κι αν δεν έχει γίνει οφείλεται στην ψυχραιμία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι η Ευρώπη πού πάει;

Κατά διαόλου. Με την παλιά της μέθοδο. Βγάζει τα μαύρα σκυλιά του φασισμού για να της δείξουν τον δρόμο.

Η Γερμανία έχει ευθύνη;

Επειδή υπήρξε ιστορικά μια ναζιστική έκφραση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν θα με πείσουν πως ο φασισμός έχει εθνικότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν, είναι η γνώμη μου για την ΕΕ. Επαιξε πολύ το παραμύθι της. Ηταν ένωση ιδιωτικών συμφερόντων.

Και το ΚΚΕ όμως, παρότι έχει μιλήσει για όλα αυτά, δεν ισχυροποιείται..

Ευτυχώς το ΚΚΕ έχει πίσω του 100 χρόνια και άρα δεν θα προσαρμοστεί. Δυστυχώς καλλιεργήθηκε ο μύθος στους πολίτες πως είναι καλύτερο να ονειρεύεσαι παρά να δρας. Πίστευαν πως οι ξυπόλυτοι μπορούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ να ασχολούνται με το γοβάκι της πριγκίπισσας.

Και το facebook;

Είναι η βιτρίνα για να σου δείξουν το γοβάκι. Σου επιτρέπουν να νομίζεις πως επειδή σπας το γοβάκι εικονικά, θυμώνεις και την πριγκίπισσα.

Μα το ΚΚΕ μοιάζει να μην παρεμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο.

Μου μιλάς όπως οι παγιδευμένοι άνθρωποι μιλούν για το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει το πρόσωπο των ιδεών του. Ευτυχώς άντεξε να μη δανείζεται μόνο φάτσες. Το ΚΚΕ είναι πολύ καλό σενάριο. Μετατρέπει τους ανθρώπους σε πρωταγωνιστές. Δεν ψάχνει πρωταγωνιστές για να καλύψει το κακό του σενάριο. Η λέξη κομμουνισμός είναι η πιο ζητούμενη στο Ιντερνετ.

Τα ΜΜΕ;

Τα ΜΜΕ είναι ευθεία αντανάκλαση του πανικού μιας αστικής και μικροαστικής νομενκλατούρας της Ελλάδας. Τώρα παίζει με την κουρελού των ΜΜΕ τα ρέστα της.

Να υπάρχουν εφημερίδες;

Μόνο το κοινό μπορεί να απαντήσει. Αν κλείσουν πάντως, περισσότερο θα ρίξω τις ευθύνες στο κοινό παρά στους ανθρώπους που εργάζονται στις εφημερίδες. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι.

Τι να κάνει ο κόσμος;

Να αναστηθεί διά επαναστάσεως. Να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Ως λαϊκή εξουσία.

Με τα όπλα;

Η επανάσταση έχει τη δική της νομιμότητα. Οταν θα υπάρξουν οι συνθήκες, ο λαός δεν θα έχει τα όπλα απέναντί του. Μπορεί να μην χρειαστεί καν να τα χρησιμοποιήσει.

Η τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο;

Προβοκάτσια και μάλιστα χαμηλής ιδεολογικής πτήσης.

Αν ήταν υψηλής θα συμφωνούσατε;

Κάθε άλλο. Κατηγορηματικά όχι. Το παιχνίδι το παίζουν ταdrones. Οποιος τα έχει στα χέρια του μπορεί να διαμορφώνει την απαραίτητη δοσολογία τρομοκρατίας και την ανάλογη δοσολογία καταστολής.

Το ΚΚΕ θα τα έβρισκε με άλλες δυνάμεις;

Κάθε φορά που μου το λένε αισθάνομαι πως κάποιος έχει ανοίξει τη Βίβλο και με ρωτάει για την επιστροφή του Ασώτου.