Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τη βία και την ανομία ως δεδομένα. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η τρομοκρατία και αυτό ακριβώς δεν πρέπει να κάνουμε. Συμπαραστέκομαι στην οικογένεια και στους οικείους του Λουκά Παπαδήμου. Η επίθεση εναντίον του είναι πλήγμα στη δημοκρατία και πρέπει να την καταδικάσουμε ενωμένοι.

Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική και για τους δημότες της Αθήνας, είναι αυτό που συζητώ μαζί τους περισσότερο. Η κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται με το εμπόριο ναρκωτικών, τα κρούσματα εγκληματικότητας και τη γνωστή κατάσταση στα Εξάρχεια. Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια στον δήμο. Μην ξεχνάτε ότι για δύο χρόνια δεν είχαμε καν τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.
Δεν φοβάμαι να κυκλοφορήσω σε κανένα σημείο της πόλης. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που φοβούνται. Το έχω αποδείξει με τις πράξεις μου. Εχω δεχθεί επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, από αναρχικούς, μαζί με την οικογένειά μου, και από συνδικαλιστές στη μεγάλη απεργία για τα σκουπίδια πριν από μερικά χρόνια. Αν φοβόμουν δεν θα τους πήγαινα σε δίκη.
Οταν ένας φίλος μου που δεν ζει στην Αθήνα επισκέπτεται την πόλη, τον πηγαίνω πάντα στην Πλατεία Αβησσυνίας με τα παλαιοπωλεία. Αυτό ήταν πάντα το αγαπημένο μου μέρος.
Η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να κριθεί όπως μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. Πρόκειται για ειδική περίπτωση και απαιτεί ειδικό χειρισμό. Σκεφτείτε το λίγο. Δεν είναι μόνο που σήκωσε πάνω της το Προσφυγικό. Γνωρίζετε έστω και μία πόλη σε όλο τον κόσμο που να πέρασε όσα έχει περάσει η Αθήνα όσο καιρό είμαι δήμαρχος;
Νομίζω πως η ωραιότερη πόλη σε όλο τον κόσμο είναι η πόλη όπου γεννήθηκα: η Νέα Υόρκη. Οχι μόνο επειδή είναι μια πόλη ζωντανή, αλλά γιατί έχει δοθεί η ευχέρεια στον δήμο να λειτουργεί ως μια μικρή κυβέρνηση, έχει λόγο σχεδόν στα πάντα και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είναι ένας πραγματικά μητροπολιτικός δήμος.
Αυτό θέλω κι εγώ για την Αθήνα. Με την τελευταία έκθεση documenta 14, η πόλη έδειξε ότι είναι ένας σύγχρονος πόλος πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως, η πολιτεία συμπεριφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λες και είναι ανήλικη. Φορτώνεται όλα τα βάρη, αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα και οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία εξαντλείται στις διαδικασίες, χάνεται έτσι η ευκαιρία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να είναι υπεύθυνοι μόνο για να διατηρούν το πράσινο και την καθαριότητα! Ξέρετε πως η Αθήνα υπάγεται στην κατηγορία των πόλεων με πάνω από 300.000 κατοίκους και άρα υποκύπτει σε συγκεκριμένους περιορισμούς; Αυτό, πέραν του ότι είναι προσβλητικό για την πρωτεύουσα, της κόβει τα φτερά, δεν την αφήνει να εξελιχθεί. Μάθαμε πρόσφατα ότι για να μπει κουλουρτζής μέσα στον Εθνικό Κήπο χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Το φαντάζεστε; Αυτά είναι πράγματα εξωφρενικά.
Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αλλάζει όψη. Ηδη έχουμε προχωρήσει στην πεζοδρόμηση μερικών δρόμων και σιγά σιγά θα προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εχουμε συμφωνήσει πως αυτό θα γίνει με κανόνες και τηρώντας τη νομιμότητα στα πάντα: τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το παρκάρισμα και την κυκλοφορία των οχημάτων, τις αφίσες και τα γκραφίτι.
Πολλοί λένε πως η πόλη είναι βρώμικη. Ωστόσο, και ξέρω πως αυτό μπορεί να ακουστεί αλαζονικό, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να κάνω και δεν έκανα στον τομέα της καθαριότητας της πόλης. Το πρόβλημα της Αθήνας με τα σκουπίδια είναι αυτό μιας σύγχρονης μεγαλούπολης και το αντιμετωπίσαμε με τους πόρους που είχαμε, με τα παλιά απορριμματοφόρα και με το μειωμένο προσωπικό. Μεγάλο κομμάτι του Κέντρου αποτελείται από δημόσιες υπηρεσίες και παρά το γεγονός ότι αυτά τα κτίρια επιβαρύνουν πολύ τον καθημερινό σχεδιασμό αποκομιδής απορριμμάτων, η νομοθεσία τα εξαιρεί από την πληρωμή δημοτικών τελών. Πιστεύω ότι από τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Εχουν εγκριθεί τα κονδύλια και έχουν τελειώσει οι διαγωνισμοί για τα νέα οχήματα και το επιπλέον υλικό. Ωστόσο, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως αν δεν λήξει το θέμα της Φυλής, το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Αθήνας δεν πρόκειται να λυθεί εντελώς.
Επιτέλους, η Βουλή υπερψήφισε την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους. Το καλωσορίζουμε, είναι κάτι που έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό, το είχαμε ζητήσει και εμείς. Τώρα η κεντρική διοίκηση πρέπει να φροντίσει ώστε το τέμενος να πληροί τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας.
Κάτι τελευταίο για την Αθήνα: τα προηγούμενα χρόνια το Athens Pride διεξαγόταν στην Κλαυθμώνος. Φέτος θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος. Οι συνθήκες ωρίμασαν πια και ο κόσμος είναι τόσος πολύς που δεν χωράει αλλού. Θα είμαι εκεί στην έναρξη της παρέλασης, όπως κάθε χρόνο.
Η Κεντροαριστερά πρέπει να προχωρήσει ενωμένη. Οχι μόνο για να έχει μέλλον η ίδια, αλλά για να έχει μέλλον η χώρα. Ο λαϊκισμός στον πολιτικό λόγο των μεγάλων κομμάτων μπορεί να έχει διχαστικές συνέπειες. Ο ευρύτερος χώρος του Κέντρου μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες –και γι’ αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό.