Η Κωνσταντινούπολη έχει σημαδέψει την καριέρα και τη ζωή του. Εκεί κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα και συστήθηκε στο κοινό της Ευρώπης. Εκεί κατέκτησε το τελευταίο από τα τρία τρόπαια που έχει στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του. Εκεί αγωνίζεται κι εκεί θέλει να αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια της καριέρας του, η οποία μπαίνει σε άλλη διάσταση.

Ο 27χρονος Κώστας Σλούκας, πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη φορά, μίλησε στα «ΝΕΑ» και έδωσε απαντήσεις για όλα. Για το συναίσθημα να κατακτά την Ευρωλίγκα με τουρκική ομάδα, με αντίπαλο ελληνική και μάλιστα την πρώην του ομάδα. Για την ελληνική σημαία που δεν πήρε στον τελικό, αλλά την Τετάρτη γέμισε από αυτές η Ulker Arena. Για την ψυχρότητα που έβγαλαν οι δηλώσεις των αδελφών Αγγελόπουλων. Περιγράφει με παραδείγματα το μεγαλείο του Ομπράντοβιτς, μιλάει για τον ξεχωριστό Βασίλη Σπανούλη.

Είναι διαφορετικό να παίζεις για τούρκους οπαδούς; Πώς είναι το συναίσθημα να κερδίζεις την Ευρωλίγκα με τη Φενέρμπαχτσε;
Εχω εισπράξει μεγάλο σεβασμό από την ομάδα μου και τους οπαδούς της. Μου το έδειξαν την Τετάρτη, με τις ελληνικές σημαίες σε όλο το γήπεδο και το ζεστό χειροκρότημά τους. Με στηρίζουν και με έχουν αγκαλιάσει. Τα μηνύματα που λάμβανα όταν ήμουν τραυματίας μού έδωσαν δύναμη και δεν το ξεχνώ. Με την ευκαιρία θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί κάποιοι με επέκριναν επειδή δεν πανηγύρισα με τη σημαία μας. Δεν το έκανα γιατί στη ζωή μου έχω μάθει να μην προκαλώ. Δεν ήθελα να βρεθεί ένας οπαδός που να νιώσει πρόκληση και δεν ήθελα να υπάρξει περίπτωση να ασχοληθεί κάποιος με κάτι άλλο πέρα από την επιτυχία της Φενέρ. Και ειλικρινά θεωρώ πως είναι καλύτερο που την Τετάρτη για χάρη μου γέμισε το γήπεδο με ελληνικές σημαίες τις οποίες κρατούσαν τούρκοι οπαδοί παρά να ήμουν εγώ στο βάθρο με τη σημαία μας, με τον κίνδυνο κάποιος από την κερκίδα, έστω κι ένας, να αντιδράσει.
Κωνσταντινούπολη 2012 – Κωνσταντινούπολη 2017. Πρώτο και τρίτο τρόπαιο, αντίστοιχα. Πόσο έχει αλλάξει ο Κώστας από τότε;

Νομίζω πως σαν χαρακτήρας παραμένω ίδιος. Ισως πιο ώριμος. Η ζωή μου πάντως δεν έχει αλλάξει. Αγωνιστικά σίγουρα είμαι πιο ώριμος. Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι είσαι προσωπική επιλογή του προπονητή και μάλιστα του Ομπράντοβιτς. Μολονότι είχα τραυματισμό και έκανα το πρώτο χειρουργείο της καριέρας μου, επέστρεψα και ο κόουτς μού έδειξε πόσο σημαντικό με θεωρεί. Αυτό μου έδωσε άλλη αυτοπεποίθηση.

Τι είχε η Φενέρ σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες και κατέκτησε το τρόπαιο;

Σίγουρα το κοινό βοήθησε. Αλλά δεν είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας. Το σημαντικό είναι ότι νικήσαμε 100% δίκαια και όλοι πρέπει να θυμούνται ότι στο Βερολίνο φθάσαμε σε απόσταση ενός ριμπάουντ από τον τίτλο. Μας πόνεσε πολύ ο περσινός τελικός. Τον πόνο αυτό τον είχαμε όλη τη σεζόν συνοδηγό και στο τέλος της θέλαμε να τον πετάξουμε από το αμάξι μας. Είχαμε ομοιογένεια και δίψα για να πετύχουμε αυτό που δεν καταφέραμε πέρυσι.

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το μπάτζετ και ότι παίξατε εντός έδρας. Μάλιστα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Φενέρ απλά απέφυγε την αποτυχία. Το σχόλιό σου;

Το μπάτζετ, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν εξασφαλίζει κάτι. Είναι διαφορετικό να ξεκινάς τη σεζόν με το «πρέπει» να πας φάιναλ φορ γιατί είναι στην πόλη σου και το «πρέπει» να το κατακτήσεις. Κι άλλες ομάδες έχουν μεγάλο μπάτζετ, αλλά δεν έφθασαν καν στο φάιναλ φορ. Η ομάδα υπέφερε πολλά στη διάρκεια της σεζόν. Κάναμε σκληρές ήττες και αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις.

Ο Ζοτς είναι ο καλύτερος από όλους

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος προπονητής στην Ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το δηλώνουν οι επιτυχίες του, το μπάσκετ που παίζουν οι ομάδες του, το δηλώνουν και οι παίκτες του. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Κώστας Σλούκας. Του ζητήσαμε όμως να μας το πει με παραδείγματα γιατί καλά λόγια για τον Σέρβο έχουμε ακούσει από όλη την μπασκετική κοινωνία.

«Είναι ο καλύτερος όλων! Εχω την τύχη να δουλέψω με μεγάλους προπονητές. Ολοι αξιόλογοι, αλλά ο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος από όλους. Αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάθε άλλον πότε θα φωνάξει για να προκαλέσει τον παίκτη, πότε θα τον επιβραβεύσει, πώς θα τον κάνει να νιώσει ευτυχισμένος. Για παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι είναι ξεχωριστός θα πω ότι πήραμε την Κυριακή την Ευρωλίγκα και την Τετάρτη στο ματς με την Τόφας ήταν πιο σκυλιασμένος από ποτέ. Είχε μεγαλύτερη δίψα από όλους για να νικήσει και μας τη μετέφερε. Αλλά θα πω και κάτι αγωνιστικό. Οταν ρε φίλε σε κάθε τάιμ άουτ σχεδιάζει από το μυαλό του τις επόμενες δύο-τρεις επιθέσεις για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και οι επιθέσεις εφόσον τις εφαρμόσουμε σωστά έχουν 100% ποσοστό επιτυχίας για ελεύθερο σουτ και τεράστιο ποσοστό ευστοχίας, τι να λέμε;».

Προκάλεσε αίσθηση η αντίδρασή σου όταν σε ενημέρωσαν ότι ξεπέρασες τον Κούκοτς με το 5/5 σε ημιτελικούς. Το «γελάει ο κόσμος» που αποκρίθηκες επιβεβαιώνει τη σεμνότητα και την ταπεινότητα που σε διακρίνουν. Ομως μετά, αναλογιζόμενος το ρεκόρ σου και ότι ιστορικά καταγράφηκες στο ίδιο γκρουπ παικτών με τόσο σπουδαίους του αθλήματος, τι έλεγες στον εαυτό σου;

Οτι είμαι τυχερός και ευλογημένος που ήμουν μέλος σημαντικών ομάδων, με σπουδαίους προπονητές και μεγάλους παίκτες. Εφθασα τα τρία ευρωπαϊκά. Οσα έχει ο Βασίλης (Σπανούλης). Συγκρίνεται ο Βασίλης με εμένα; Η αξία του και το ταλέντο του πολλαπλασιάζουν την τιμή που νιώθω, επειδή έφθασα αριθμητικά τους τίτλους του. Ούτε με τον Κούκοτς μπορώ να συγκριθώ ούτε με τον Σπανούλη. Σκέψου ότι όλο το βράδυ στο γλέντι της ομάδας μονολογούσα «τι λέτε ρε; φθάσαμε τα τρία ευρωπαϊκά». Ακόμη δυσκολεύομαι να το πιστέψω

Αγωνιστικά τι λείπει από τον Σλούκα και πρέπει να το αποκτήσει ώστε να πλησιάσει και σε ποιότητα ακόμη περισσότερο την ελίτ του μπάσκετ;

Αρκετά. Θέλω να δουλεύω και να βελτιώνομαι κάθε χρόνο. Την αντίληψή μου, τα drive μου, όπως λέει ο κόουτς, να γίνω πιο επιθετικός, την τεχνική μου, το σουτ. Ολα. Και θα τα δουλεύω για να γίνομαι καλύτερος.

Πρώτα θα μιλήσω με τη Φενέρ και τον κόουτς, με πλήγωσε ο κόσμος στο ΣΕΦ

Η συζήτηση με τον Κώστα Σλούκα ήταν μεγάλη. Δεν μπορούσε να μη γίνει αναφορά στον Ολυμπιακό και στην ψυχρότητα που φάνηκε να υπάρχει στην ατμόσφαιρα μετά τον τελικό. Ο Ελληνας διεθνής σχολίασε όσα γράφτηκαν για ψυχρή χειραψία με τους αδελφούς Αγγελόπουλους όταν επισκέφθηκε τα αποδυτήρια των Ερυθρολεύκων αλλά και τις δηλώσεις των μεγαλομετόχων του Ολυμπιακού.

«Η αντίδρασή τους στα αποδυτήρια δεν ήταν τόσο δραματική όσο μου λες ότι περιγράφτηκε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις είχε τελειώσει ένας τελικός που δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν και αυτό είναι στενόχωρο για όποιον φθάνει τόσο κοντά. Οι Αγγελόπουλοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να φθάσει ο Ολυμπιακός ψηλά και ως μέλος αυτής της ομάδας έχω προσθέσει στο βιογραφικό μου δύο από τους τρεις τίτλους της Ευρωλίγκας. Ξέρουμε και οι δύο πλευρές πώς είχε η κατάσταση και εγώ εκείνο που κρατάω είναι το πώς έφυγα από το γραφείο τους μετά το τελευταίο ραντεβού μας. Τους σέβομαι και θα τους ευχαριστώ για πάντα που μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω σε υψηλό επίπεδο για έξι χρόνια στον Ολυμπιακό».

Τόνισες ότι προτεραιότητά σου είναι η Φενέρ και σε σχετική ερώτηση είπες ότι δεν θα έλεγες όχι σε ελληνική ομάδα, αν μετά τις συζητήσεις με την τουρκική ομάδα δεν ανανεώσεις. Επειδή στην Ελλάδα οι ομάδες που χωρούν τον Σλούκα είναι δύο, δεδομένου ότι έχεις παίξει στον Ολυμπιακό, να υποθέσω ότι μια πρόταση από τον Παναθηναϊκό θα τη σκεφτόσουν δύο φορές;

Τονίζω ότι πρώτα θα μιλήσω με τη Φενέρ και συγκεκριμένα με τον κόουτς. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό μου. Μιλώντας υποθετικά και καθώς είμαι επαγγελματίας, είναι λογικό να εξετάσω άλλες προτάσεις αν πρέπει να το πράξω. Οι επιλογές σου ορίζουν τι θα διαλέξεις. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια πως θα σκεφτώ ιδιαιτέρως την περίπτωση του Παναθηναϊκού. Δεν είναι εύκολη απόφαση, θέλω όμως να εκμυστηρευτώ και το εξής: η ψυχρή έως αρνητική αντίδραση που είχε ο κόσμος στο ΣΕΦ όταν πήγα με τη Φενέρ με στενοχώρησε πολύ. Με πλήγωσε! Εξι χρόνια, αναγνωρίζω ότι με υποστήριξαν και ότι ο Ολυμπιακός μού έδωσε πολλά, αλλά έδωσε κι εγώ. Πότε δεν κρύφτηκα, πότε δεν κορόιδεψα. Με πλήγωσε που με αντιμετώπισαν τόσο ψυχρά.