Η «Κραυγή» είναι ο διασημότερος πίνακας του Νορβηγού Εντβαρντ Μουνκ. Η πρώτη εκδοχή του 1893 φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας. Το Μουσείο Μουνκ έχει τη δεύτερη ζωγραφική εκδοχή, αυτή του 1910, και ένα παστέλ. Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέτερ Όλσεν. Ενώ ο Μουνκ δημιούργησε και μια λιθογραφία της εικόνας.

Τώρα ο εμβληματικός πίνακας με την αγωνιούσα μορφή και τον κόκκινο σαν αίμα ουρανό έγινε action div στο πλαίσιο της σειράς The Table Museum της ιαπωνικής εταιρίας Figma. Και ήρθε για να συναντήσει τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου, την Αφροδίτη της Μήλου (με τα χέρια της), τον Σκεπτόμενο του Ροντέν σε δύο εκδόσεις (τον ορειχάλκινο και το γύψινο εκμαγείο του), και τον Ανθρωπο του Βιτρούβιου, το γνωστό σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Μπορεί κανείς να παίξει με την «Κραυγή»; Βεβαίως και μπορεί. Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, αν και η έκφραση του προσώπου δεν αλλάζει, τα χέρια και η μέση μπορούν να αποδώσουν δεκάδες διαφορετικές πόζες. Η φιγούρα κοστίζει περίπου 50 ευρώ, ενώ οι προπαραγγελίες έχουν αρχίσει και θα διαρκέσουν μέχρι την πρώτη Δεκεμβρίου.