Μια γιγάντια, υπαίθρια σκακιέρα θα στηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Λόφο Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη. Η «Σκακιέρα του Κόσμου», ένα λειτουργικό έργο τέχνης από Χαρτί και Σωσίβια, είναι η δράση του Πανεπιστημίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η «Σκακιέρα του Κόσμου» είναι έμπνευση της καλλιτέχνιδος και μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, Φερενίκης Τσαμπαρλή, η οποία υιοθετήθηκε από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και αποδίδει υλική, πλην συμβολική, αξία σε δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας στο Αιγαίο και το Πανεπιστήμιο: Την ανακύκλωση κι επανάχρηση «άχρηστων υλικών», του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου αλλά και των σωσιβίων των προσφύγων που σωρεύονται καθημερινά, στις ακτές δίπλα στα κτίρια του Ιδρύματος μας και σε όλα τα νησιά. Και τα δύο υλικά, «φέρουν» μέσα τους αγώνα ζωής, των νέων να σπουδάσουν και των προσφύγων να επιβιώσουν.

Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μέτρων μετασχηματίσθηκαν, με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών και εθελοντριών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου και της ομάδας TEDxLesvos. Το πρωτογενές υλικό εκατοντάδων Προσφυγικών Σωσιβίων, μετέφερε από τη χωματερή ο Δήμος Μυτιλήνης. Κι εμείς, με μεγάλο σεβασμό, ενσωματώσαμε στην ακαδημαϊκή πράξη τα υλικά του αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας.

H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση