Οι πρώτοι καφέ κάδοι τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία του δήμου Ηρακλείου Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοααποβλήτων της πόλης.

Μέσα σε αυτούς τους κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, ώστε αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

Οι δημότες θα πρέπει να διαχωρίζουν καθημερινά τα οργανικά υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά θα τα ρίχνουν στον καφέ κάδο – προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη είναι αυτά που μπορούν να ρίχνουν στους καφέ κάδους.

Ωστόσο, αυτά που απαγορεύεται να ρίχνουν οι δημότες είναι: Κόκαλα, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Οι ηλεκτρικές συσκευές πετιούνται στους ειδικούς κάδους ή, όταν πρόκειται για ογκώδεις θα πρέπει να καλέσουν στο 8018019090 προκειμένου να απομακρυνθούν δωρεάν από το σπίτι τους, στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιεί ο δήμος. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.

Ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου θα περνάει και θα αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.