Φλώρινα: Πέθανε ο Μήτσος, ο «μεγάλος δραπέτης»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2017 14:15 |
Φλώρινα: Πέθανε ο Μήτσος, ο «μεγάλος δραπέτης»

Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες από φυσιολογικά αίτια η γηραιότερη αρκούδα του Καταφυγίου, ο Μήτσος. Οι φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχοντας παρατηρήσει ότι τελευταία δεν εμφανιζόταν τον αναζήτησαν στο χώρο του και τελικά τον εντόπισαν να κείτεται μέσα σε φυσική φωλιά στο Καταφύγιο, όπου και επέλεξε, όπως φαίνεται, να πεθάνει.

Ο Μήτσος «έφυγε» σε βαθιά γεράματα σε ηλικία περίπου 29 ετών. Σημειώνεται πως οι αρκούδες στη φύση ζουν περίπου 20 χρόνια. Ήταν μία από τις πρώτες αρκούδες που εντάχθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρχικά και μετάπτεια στο Καταφύγιο. Έως τότε είχε μία αρκετά περιπετειώδη ζωή.

Ο Μήτσος ήταν αρκούδα «χορεύτρια» και ζούσε στην Τρίπολη. Αρχικά κατασχέθηκε από τον αρκουδιάρη αλλά, καθώς δεν υπήρχε τότε κατάλληλος χώρος για φιλοξενία, του επεστράφη με την προϋπόθεση να μην τον εκμεταλλεύεται με σκοπό το κέρδος. Έπειτα όμως από καταγγελίες πολιτών που τον είδαν να χρησιμοποιείται και πάλι ως θέαμα, κατασχέθηκε οριστικά το 1992 σε ηλικία 3 ετών. Μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Από εκεί προσπάθησε πολλές φορές να αποδράσει γι’ αυτό και του αποδόθηκε το παρατσούκλι «δραπέτης». Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα... συνεργάσιμος με τους ανθρώπους του Ζωολογικού και έπειτα από κάθε απόπειρα απόδρασης επέστρεφε στο χώρο του έπειτα από τις υποδείξεις τους.

Τελικά το 1993 μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Περιβαλλοντικού Κέντρου όπου και υποβλήθηκε σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. Όπως άλλωστε στις περισσότερες αρκούδες «χορεύτριες», οι κυνόδοντές του ήταν σε κακή κατάσταση εξαιτίας της διατροφής του και των συνθηκών διαβίωσής του σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Ο Μήτσος ήταν μία εντυπωσιακή σε μέγεθος αρκούδα. Το βάρος του κατά περιόδους έφτανε τα 250 κιλά! Παρόλα αυτά ήταν πολύ ήρεμος και στην καθημερινή συμβίωσή του με τις υπόλοιπες αρκούδες δεν υπήρχαν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας φιλοξενεί 14 αρκούδες που είτε λόγω αιχμαλωσίας είτε για άλλους λόγους δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Καταφύγιο τον επόμενο χρόνο πρόκειται να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον αρκούδων αλλά και στους επισκέπτες να έχουν μία ακόμη πιο έντονη επαφή με την φύση και την άγρια ζωή.
3
Helene
10/11/2017 02:39
RIP , Μήτσο , γλυκιά «χορεύτρια» !

Και ΚΑ'ΝΤΕ , ... Εθνικο Ευεργετη το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος !!!
Τι περιμενετε , ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ;;;
venus
10/11/2017 17:47
Ο Μήτσος είχε έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο,καθώς και μια αξιοπρεπή ζωή. Χάρει στούς εκούσιους ευεργέτες που είχε, κατάφερε να απελευθερωθεί απο το χαλκα που τόν έσερναν χρόνια απο τη μύτη για να διασκεδάζει κάποιους ηλίθιους περαστικούς. Κάποιες «γλυκές» κρυφοχορεύτριες πήραν σαν αφορμή την είδηση τού θανάτου του στις εφημερίδες , και ανακάτωσαν ιδρύματα και κυβερνήσεις με νεκρά ζώα μόνο και μόνο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσαν να τό είχαν κάνει και χωρίς να αμαυρώνουν ένα πλάσμα, που όχι μόνο είναι πια νεκρό, αλλά δεν θα μπορούσε ούτε καν να υπερασπίσει τον ευαυτόν του. Venus
Τουρκαλβανός τσάτσος
10/11/2017 17:44
Μα πας καλά;! "Χορεύτρια" ο Μήτσος; Ο Μήτσος σε πληροφορώ είχε _ηδήξει το μισό αρκουδοπληθυσμό στην Πίνδο! Γιατί νομίζεις ότι το έσκαγε; Για να πάει να φάει μανιτάρια; Παρτο πίσω το "χορεύτρια" αμέσως! Ορίστε μας!