Μία τετραμελής ομάδα φοιτητών του τμήματος Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ανέπτυξε μία καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων.

Ο Θανάσης Κουκούλης, η Ειρήνη Μορίκη, η Διαμαντίνα Ψευτογκά και η Εύα Τσακαλή συμμετέχουν στο Global Humanitarian Tech Hackathon 2017, που οργανώνεται από το THE Port/CERN , στη Γενεύη, 6-8 Οκτωβρίου 2017.

Η ομάδα πρότεινε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση.

Η ιδέα των τεσσάρων φοιτητών «Trash, we can!» απέδειξε ότι η καινοτόμος εκπαιδευτική διαδικασία του μαθήματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» (διεθνοποίηση, εξωστρέφεια, καλλιέργεια της άμιλλας, επικέντρωση και επίλυση υπαρκτών προβλημάτων) είναι μια πρόσφορη οδός για την εμπέδωση της πραγματικότητας του «πράσινου επιχειρείν» στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Σημειώνεται πως το Hachathon@CERN οργανώνεται από το THE Port Association /CERN, που προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων ανθρωπιστικού, κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Διεπιστημονικές ομάδες που στελεχώνονται από επιλεγμένα μέλη -επιστήμονες του CERN και ειδικούς σε διάφορα πεδία καινοτομίας- δουλεύουν εντατικά μαζί, σ΄ένα τριήμερο εργαστήριο επίλυσης προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος η πρόταση συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα. Στο φετεινό Hachathon, οι προκλήσεις που θα συζητηθούν αποτυπώνονται σε 5 προγράμματα που παρουσιάζονται στο δικτυακό τόπο του Hackathon @CERN. Ανάμεσα τους και το «Trash, we can!».