Περιηγήση στα σημαντικότερα ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Ανάστασης διοργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία του Πειραιά. Παράλληλα, θαύμασαν τα μοναδικά γλυπτά που κοσμούν το νεκροταφείο.

«Το νεκροταφείο της Ανάστασης είναι ένα σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας. Γνωρίζετε όλοι, ότι στις δεκαετίες της οικονομικής ευμάρειας στον Πειραιά ως μια πόλη βιομηχανική και πόλη εμπορίου, οι αστοί, οι πλούσιοι Πειραιώτες τότε ανέθεσαν σε σημαντικούς καλλιτέχνες να κάνουν αυτά τα ταφικά μνημεία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Σκοπεύουμε να εντάξουμε το νεκροταφείο της Ανάστασης στο Δίκτυο Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ώστε να αναδειχθούν αυτά τα σημαντικά ταφικά μνημεία. Είμαστε σε μια διαδικασία», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη, στο νεκροταφείο της Ανάστασης δούλεψαν μεγάλοι γλύπτες, «οι οποίοι δούλεψαν και στην Αθήνα, γιατί οι αστοί Πειραιώτες ήξεραν αμέσως που να απευθυνθούν όταν έφτανε η στιγμή για να σκεφτούν την υστεροφημία τους».