Με μία επιστολή τους προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, το δήμο του νησιού αλλά και το Λιμεναρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων κάτοικοι αλλά και μέλη ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης καταγγέλλουν πως σε τμήμα της παραλίας του Αγίου Φωκά στην Τήνο πραγματοποιήθηκαν παράνομες χωματουργικές εργασίες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «στο μεσαίο και ανατολικό τμήμα της παραλίας ογκώδη χωματουργικά μηχανήματα ισοπέδωσαν το αμμώδες τμήμα και απομάκρυναν τα βότσαλα και σε κάποια σημεία ίχνη παράκτιας βλάστησης (π.χ. το προστατευόμενο κρινάκι της άμμου Pancratiym maritimum). Ο «υποτιθέμενος» καθαρισμός της παραλίας πέρα από την όποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησης συμφερόντων, υποκρύπτει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αποτελεί παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα, οδηγώντας στη συστηματική διάβρωση των ακτών…Επιπροσθέτως, κατά την περσινή χρονιά στο συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάστηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα σε τουλάχιστον τρεις φωλιές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta».

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το δημοτικό συμβούλιο της Τήνου, αγνοώντας την περσινή καταγραφή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην παραλία, προκήρυξε την ενοικίαση του συγκεκριμένου τμήματος. Ζητούν, δε, να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για το αν πρόκειται να ληφθεί υπόψιν το θέμα της προστασίας των φωλιών αλλά και ποιο ποσοστό της συνολικής παραλίας έχει παραχωρηθεί.