Ανεβαίνει σταδιακά ο υδράργυρος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσουν δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υιοθετεί ο πληθυσμός – και κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες και οι φροντιστές των βρεφών – τα μέτρα πρόληψης που συστήνει το υπουργείο Υγείας. Νούμερα ένα στη λίστα με τις συστάσεις είναι η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως και συνεπώς η αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Η επιλογή ανοιχτόχρωμων και ελαφρών ρούχων με ανοιχτό λαιμό αλλά και η χρήση καπέλου ή ομπρέλας επίσης προστατεύουν από τα συμπτώματα των υψηλών θερμοκρασιών.

Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. Αναφορικά με τη διατροφή, είναι απαραίτητη η πρόσληψη άφθονων υγρών (κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών), η αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και η υιοθέτηση μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συχνά ντους επίσης λειτουργούν προστατευτικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα  βρέφη και τα παιδιά, καθώς πρέπει ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Οταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λπ.

Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

n Ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

n Ολα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

n Ολα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.