Καρδιά

Η μεταλλική βαλβίδα

Είμαι άνδρας 86 ετών. Εγχειρίστηκα το 2004 στην καρδιά, με διπλή παράκαμψη και τοποθέτηση μεταλλικής αορτικής βαλβίδας. Παίρνω καθημερινά αντιπηκτικό χάπι (με την ουσία ασενοκουμαρόλη), που χρειάζεται αιμοληψία κάθε μήνα για μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (ο οποίος είναι 4,4 ή χαμηλότερος). Υπάρχει φάρμακο που να μην απαιτεί αιμοληψία, όπως αυτό που δίδεται σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή; (Ν.Κ.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το αντιπηκτικό φάρμακο και να κάνετε αιμοληψία κάθε μήνα για τη μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης. Τα νέα αντιπηκτικά από το στόμα, που δεν χρειάζονται αιμοληψία, δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμη διεθνώς για τις περιπτώσεις μεταλλικής βαλβίδας. Το ΙΝR σας θα πρέπει να είναι 2-3,5 και γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμόζετε ανάλογα τη δόση του αντιπηκτικού σας, σε συνεργασία πάντα με τον καρδιολόγο γιατρό σας.

Διατροφή

Η ζάχαρη καρύδας

Μου είπαν ότι η ζάχαρη καρύδας είναι καλύτερη από τη συνηθισμένη ζάχαρη και ότι επιπλέον έχει αντικαρκινική δράση. Είναι σωστό; (E.B., Aλιμος)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από εκχύλισμα κομμένων λουλουδιών κοκοφοίνικα. Δεν προέρχεται από τον καρπό της καρύδας, που είναι το πιο ευεργετικό μέρος του φυτού.Το κύριο συστατικό της ζάχαρης καρύδας είναι η σακχαρόζη (70%-79%), ακολουθούμενηαπό τη γλυκόζη (3%-9%). Η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) αποτελείται κατά το ήμισυ από φρουκτόζη (σακχαρόζη = φρουκτόζη + γλυκόζη). Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να έχει ωφέλιμα συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Εχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (Γ.Δ.) από την κοινή ζάχαρη (ο δείκτης αυτός κατατάσσει τους υδατάνθρακες ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος). Ωστόσο, η ζάχαρη είναι ζάχαρη, ανεξάρτητα από τη μορφή της. Εάν τρώτε πολλή ζάχαρη καρύδας, θα επιβαρύνετε το ήπαρ σας, και σε περίπτωση παρουσίας μεταβολικού συνδρόμου – ινσουλινοαντίστασης θα την αποθηκεύσετε απευθείας σε λίπος. Επίσης, επειδή η ζάχαρη καρύδας δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερη για να πάρετε το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας και καθώς έχουν ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, να επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες χωρίς λόγο. Τέλος, δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι διαθέτει αντιοξειδωτική ή καρκινοπροστατευτική δράση.