Παρά τις βροχές των τελευταίων ημερών, το καλοκαίρι εδώ και σκέφτεστε ότι και εφέτος μάλλον αργήσατε να φροντίσετε να χάσετε τα 4-5 κιλά που σας βαραίνουν ενόψει των διακοπών σας. Αναρωτιέστε μήπως πρέπει να υιοθετήσετε εκείνη την αποτελεσματική δίαιτα εξπρές, που είχατε αρχίσει πέρυσι, αλλά την σταματήσετε πριν δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά σκέφτεστε μήπως είναι καιρός να στραφείτε στην υγιεινή διατροφή, κάνοντάς την τρόπο ζωής.Αφού ξαναδιαβάσετε τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες μιας υγιεινής διατροφής, αποφασίζετε:

Ως γνωστόν η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί κανένα μυστικό συνδυασμό, έχει να κάνει κυρίως μετην αίσθηση του μέτρου ως προς τηνποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Για αρχή αυξήστε το νερό που καταναλώνετε. Πίνετε οπωσδήποτε 8 -10 ποτήρια νερό ημερησίως γιατί βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και τονώνει τον οργανισμό.

Κάντε την άσκηση τρόπο ζωής, έστω και στο ελάχιστο, περπατώντας για παράδειγμα 20 λεπτά ημερησίως.

Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενθυμούμενη ότι απαιτούνται 4-5 γεύματα με ποικιλία τροφίμων για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και τη ρύθμιση της πείνας.

Τρώτε με αργό ρυθμό, μασώντας κάθε μπουκιά πολύ καλά, ώστε η τροφή που φτάνει στο στομάχι να έχει ήδη διασπαστεί και να διευκολύνεται η πέψη.

Μην παραλείπετε το πρωινό, βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στον περιορισμό του «τσιμπολογήματος» μέχρι το κύριο γεύμα.

Τρώτε το τελευταίο σας γεύμα 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Προτιμήστε κατά την παρασκευή των γευμάτων σας, το ψήσιμο και το βράσιμο από το τηγάνισμα, που σας επιβαρύνει με θερμίδες.

Απομακρύνετε τα ορατά λίπη και τις πέτσες κατά την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Προτιμήστε το ελαιόλαδο, αλλά σε μικρή ποσότητα, π.χ. βάλτε 1 μόνο κουταλιά της σούπας στην κατά προτίμηση πράσινη σαλάτα σας.

Τρώτε φρούτα, αλλά με μέτρο, καθώς τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, δηλαδή και θερμίδες, τις οποίες μπορεί να μην έχουμε εκτιμήσει σωστά. Με βάση την υγιεινή διατροφή 1 φρούτοισοδυναμεί με 1 μέτρια φέτα καρπούζι, 10 κεράσια, μισό μήλο, μισή μέτρια μπανάνα, 10 ρόγες σταφυλιού, 1 σύκο, 5-6 φράουλες κ.ο.κ.

Αποφύγετε τα προϊόντα light, τα οποία μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή αλατιού.

Περιορίστε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλκοόλ.

Προτιμήστε τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης.

Τέλος, να θυμάστε ότι 1 μερίδα κρέατος είναι περίπου 150 γραμμάρια μαγειρεμένο, 1 μερίδα ζυμαρικά είναι ίση με ένα βαθύ πιάτο, όπως και τα όσπρια, ενώ τα γαλακτοκομικά πρέπει να είναι έως 2% λιπαρά.

Αλήθεια ακόμη αμφιταλαντεύεστε όσον αφορά στο δίλημμα δίαιτα εξπρές ή υγιεινή διατροφή;