Από τα λαχανικά που είναι ταυτισμένα με το ελληνικό καλοκαίρι, η μελιτζάνα, αποτελεί το βασικό υλικό του αγαπημένου μουσακά, αλλά και το κύριο συστατικό σειράς από καλοκαιρινές συνταγές, όπως οι μελιτζάνες στο φούρνο με κρεμμύδι και ντομάτα, ένα νόστιμο πιάτο που τρώγεται ζεστό, αλλά και κρύο.

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες

αλάτι

100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

4 ξερά κρεμμύδια, μέτρια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες

250 γραμμάρια ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια, τριμμένες στον τρίφτη

1/2 κουταλιού σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 φλιτζανιού καυτό νερό

1/2 κ. σ. ζάχαρι

αλάτι

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στίβουμε. Χαράζουμε την ψίχα σε ρόμβους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τις τοποθετούμε σε μια στρώση σε πυρίμαχο σκεύος. Με ένα κουτάλι πιέζουμε την ψίχα ώστε να σχηματιστεί μια κοιλότητα.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια έως να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 2-3 λεπτά και τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση και ψήνουμε για 45 λεπτά. Αν περισσέψει γέμιση τη σκορπίζουμε στο ταψί. Σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες. Συνοδεύονται με φέτα, κατίκι ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας. Μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα, 10 λεπτά προτού το βγάλετε από το φούρνο.

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αλείψτε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και ψήστε στο γκριλ.