Δυναμώνει το εποχικό κύμα της γρίπης στη χώρα μας καθώς περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισαν με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία τους.

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητά τους τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί από την αρχή του νέου έτους έως σήμερα και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταγράφουν ημέρα με την ημέρα αυξητική τάση.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει ότι «δεν είναι αργά να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ιδίως δε εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όμως αμέλησαν να υποβληθούν έγκαιρα στον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14 θύματα της εποχικής γρίπης, εκ των οποίων κανένα δεν είχε εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τον διπλό εμβολιασμό. Ειδικότερα (και) στη χώρα μας αρκετοί γιατροί συστήνουν ατύπως στους ασθενείς τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα να σηκώνουν το μανίκι τους δύο φορές το χρόνο –να εμβολιάζονται αρχικά τον Οκτώβριο και να υποβάλλονται σε δεύτερη δόση στην καρδιά του χειμώνα. «Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα αναφορικά με το πόσο η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική ή όχι», σημειώνει Σωτήρης Τσιόδρας και προς το παρόν συνιστάται μόνον σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όπως οι μεταμοσχευμένοι. «Κατά τα άλλα, δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζει τα αντισώματα ο διπλός εμβολιασμός. Δυνητικά μπορεί να τα ενδυναμώνει, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να τα αναστέλλει», προσθέτει.

Ηπιο κύμα. Σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τη δυναμική του φετινού εποχικού κύματος γρίπης στην Ελλάδα και προς το παρόν βαθμολογείται ως ήπιο. Ο ειδικός, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη του το παράδειγμα των ΗΠΑ, κρατά στάση αναμονής δηλώνοντας ότι «η γρίπη έχει μία δυναμική σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει». Ειδικότερα, η Αμερική βιώνει ένα από τα σφοδρότερα κύματα εποχικής γρίπης, καθώς οι νοσηλείες συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο με αμείωτο ρυθμό, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα 84 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υγειονομικοί φορείς κάνουν έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν έστω και τώρα, καθώς τα οφέλη και του αργοπορημένου εμβολιασμού είναι σημαντικά. «Συμβάλλει στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ενώ παράλληλα προστατεύεται το οικογενειακό περιβάλλον».

Τι να προσέχουμε. Οι επιστήμονες παγκοσμίως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα προσωπικής υγιεινής καθώς έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν σημαντική ασπίδα προστασίας κατά της εποχικής γρίπης.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι είναι το νούμερο ένα στην πρόληψη, επισημαίνουν. Επιπλέον, τα αντισηπτικά υγρά ή τζελ για τα χέρια, είναι επίσης μια καλή επιλογή στην περίπτωση που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε νιπτήρα.

Εν τω μεταξύ, όταν κανείς βρίσκεται σε δημόσιους χώρους –π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στην εργασία του –είναι καλό να αποφεύγει να ακουμπά επιφάνειες από τις οποίες περνάνε πολλά χέρια (χειρολαβές, πόμολα).

Σημαντικό μυστικό για την προστασία των πολιτών είναι να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, την μύτη και το στόμα, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και συνεπώς είναι δυνητικά εκτεθειμένοι στον ιό της γρίπης.

Οι επιστήμονες εντούτοις προσθέτουν ότι εκείνοι που μένουν πιστοί όλο το χρόνο σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και εντάσσοντας στην καθημερινότητα την φυσική άσκηση πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη άμυνα στη γρίπη. Ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση είναι ακόμα δύο σημαντικές παράμετροι που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.