Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν πιο θετικά τις μονογαμικές σχέσεις συγκριτικά με τις συναινετικά μη μονογαμικές. Η μονογαμία θεωρείται ανώτερη όσον αφορά την προώθηση της εμπιστοσύνης, της οικειότητας και της δέσμευσης. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που οι άνθρωποι συνδέουν με τη μονογαμία είναι η καλύτερη υγεία. Ο πρωταρχικός λόγος που οι μονογαμικές σχέσεις χαρακτηρίζονται ως πιο υγιείς από τις ανοικτές σχέσεις είναι επειδή θεωρούνται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Αυτή η κοινή πεποίθηση δεν προκαλεί έκπληξη. Θεωρητικά, η μονογαμία θα πρέπει να μειώσει, εάν όχι να εξαντλήσει εντελώς, τον κίνδυνο μόλυνσης. Είναι όμως έτσι;

Σε σχετική μελέτη που υλοποιήθηκε διαδικτυακά, φάνηκε πως οι άνθρωποι σε συναινετικά μη μονογαμικές σχέσεις ανέφεραν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους από αυτούς που είχαν οι μονογαμικοί (6,4 έναντι 3,9 αντίστοιχα). Αυτό φυσικά ήταν αναμενόμενο.

Επίσης, περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοικτές σχέσεις δήλωσαν ότι σήμερα έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των μονογαμικών δήλωσε το ίδιο!

Αυτό το υψηλό ποσοστό εξαπάτησης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποτιθέμενων μονογαμικών δήλωσε ότι οι σύντροφοί τους δεν γνώριζαν για την απιστία τους. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανοιχτές σχέσεις, οι μονογαμικοί ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικά λιγότερο συχνά.

Το πιο εκπληκτικό εύρημα που προέκυψε από αυτή τη μελέτη ήταν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ μονογαμικών και συναινετικά μη μονογαμικών στα αναφερόμενα ποσοστά σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Περίπου 1 στα 5 άτομα σε κάθε τύπο σχέσης ανέφεραν ότι είχαν προηγουμένως κάποιο ΣΜΝ.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανοικτή σχέση δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, παρά το γεγονός ότι είχαν περίπου 40% περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τους μονογαμικούς.