Ιταλοί και Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη εισπνεόμενη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Στο μέλλον ίσως αρκούν μερικές βαθιές εισπνοές για να αντιμετωπισθεί η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νέα μέθοδος, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμασθεί μόνο σε πειραματόζωα, θα βοηθήσει να ξεπερασθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στις σημερινές ενέσιμες και από του στόματος θεραπείες.

Το εισπνεόμενο φάρμακο εμπεριέχεται σε βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια, τα οποία περιέχουν πεπτίδια. Όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους), τα σωματίδια αυτά εισδύουν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και βρίσκουν γρήγορα το στόχο τους στον καρδιακό ιστό, όπου απελευθερώνουν το φάρμακο, αποκαθιστώντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Τα νανοσωματίδια είναι φτιαγμένα από φωσφορικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που υπάρχει άφθονη στα οστά. Το φάρμακο μέσα στα νανοσωματίδια αποκαθιστά τα κανάλια μεταφοράς ασβεστίου στην επιφάνεια των κυττάρων της καρδιάς, πράγμα που βοηθά τη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μικέλε Μιράγκολι του Πανεπιστημίου της Πάρμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν ότι η νέα τεχνική θα διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα για τη συγκεκριμένη καρδιοπάθεια χορηγούνται με τη μορφή χαπιού (που ο ασθενής δεν θυμάται πάντα να πάρει) ή ενδοφλέβιας ένεσης (που προκαλεί δυσφορία σε μερικούς ασθενείς).

Τα εισπνεόμενα φαρμακευτικά νανοσωματίδια, που έχουν διάμετρο μικρότερη των 50 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), δεν προκάλεσαν κάποιες τοξικές βλάβες στον ιστό της καρδιάς των πειραματόζωων (ποντικιών). Θα ακολουθήσουν περαιτέρω δοκιμές σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.