Το ξηρό, σκασμένο, ταλαιπωρημένο δέρμα, μαρτυρά ότι είναι αφυδατωμένο και «διψάει» για περιποίηση. Το συχνό μπάνιο ή ντους, τα σκληρά σαπούνια και η ηλικία αποτελούν μερικούς από τους συνήθεις (πλην όμως, αθώους) υπόπτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το κρύο.

Η λύση δεν είναι άλλη από την ενυδάτωση και όπως αναφέρει ο καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Dr Kenneth Arndt «οι ενυδατικές κρέμες λειτουργούν ως φράγμα ανάμεσα στο δέρμα και τον κρύο, ξηρό αέρα», με αποτέλεσμα να βρίσκονται πρώτες στη λίστα των συμβουλών για υγιές και απαλό δέρμα.

Μάλιστα η δερματολόγος της Mayo Clinic στη Μινεσότα των ΗΠΑ Dr Dawn Davis τονίζει ότι η ενυδάτωση της επιδερμίδας πρέπει να γίνεται την κατάλληλη ώρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Ομως, πια είναι αυτή; Η ειδικός έχει εντοπίσει ότι υπάρχει ένα χρονικό «παράθυρο» μόλις τριών λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου το δέρμα έχει την ικανότητα να… ξεδιψάσει στο μέγιστο.

«Η ενυδατική κρέμα πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους. Τότε δίδεται η δυνατότητα στο δέρμα να παγιδεύσει τη δροσιά του νερού με τη βοήθεια της κρέμας» υπογραμμίζει η ειδικός. Εάν όμως περάσουν τα τρία πρώτα πολύτιμα λεπτά, η υγρασία του δέρματος θα χαθεί στον αέρα.

Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή των προϊόντων που περιέχουν τα πλέον θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ενυδάτωση στα κύτταρα της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας, εγκλωβίζοντας την υγρασία.

Ετσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τρία βασικά συστατικά που περιέχουν οι κρέμες, και μπορούν να ξεδιψάσουν την επιδερμίδα:

1. Τα υγραντικά στοιχεία, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας. Στη λίστα περιλαμβάνονται η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η ροσβιτόλη, η λεκιθίνη και λιπόφιλα συστατικά όπως τα κεραμίδια που «αποταμιεύουν» ποσότητες νερού στο δέρμα.

2. Τα φιλμογενή συστατικά (occlusives) –όπως είναι για παράδειγμα η βαζελίνη, η σιλικόνη και η λανολίνη –που σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη και παγιδεύουν το νερό.

3. Τα μαλακτικά στοιχεία, αυτά δηλαδή που περιέχουν έλαια, νερό και γαλακτωματοποιητές, που βοηθούν στην ανάμειξη των άλλων δύο στοιχείων. Η σύνθεση αυτή καταλήγει στη δημιουργία πιο «ελαφρών» προϊόντων και άρα πιο εύκολων στη χρήση.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, τα πυκνότερα και πιο λιπαρά προϊόντα (όπως είναι βαζελίνη και τα έλαια) είναι πιο αποτελεσματικά. Και καθώς δεν περιέχουν νερό, είναι προτιμότερο η επάλειψη τους να γίνεται ενόσω το δέρμα είναι ακόμη νωπό μετά το μπάνιο.

Από την άλλη, οι ενυδατικές λοσιόν –που περιέχουν νερό και έλαια –μπορούν να χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

– Σύντομα ντους: η διάρκειά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-10 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, με τους επιστήμονες να επιμένουν ότι το ζεστό νερό και τα συχνά ντους ξηραίνουν την επιδερμίδα.

– Σαπούνι με μέτρο: προτιμήστε τα καθαριστικά χωρίς σαπούνι. Επιπλέον αποφύγετε τα αφρόλουτρα που περιέχουν άρωμα και αλκοόλ, καθώς αφαιρούν τα φυτικά έλαια. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά που χρησιμοποιούμε κατά την πλύση των ρούχων.

– Ακούστε το δέρμα σας: αποφύγετε τα σφουγγάρια και τους σπόγγους κατά το μπάνιο και σκουπίστε το δέρμα σας μαλακά (ταμποναριστά).