Οι γιορτινές ημέρες είναι περίοδος χαράς, όμως συνήθως οι προετοιμασίες και οι υποχρεώσεις απορροφούν σε τέτοιο βαθμό την ενέργειά μας, ώστε το τελευταίο που θέλουμε είναι να κολλήσουμε γρίπη ή κάποιο μικρόβιο, που θα μας ρίξει στο κρεβάτι.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν φτιάξει μία λίστα με πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε τους κινδύνους και να καλωσορίσουμε το 2018 απαλλαγμένοι από αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και χαρτομάντιλα –εάν σταθούμε τυχεροί.

Μην πλένετε ποτέ το κρέας. Το ωμό κρέας (όπως και τα πουλερικά) δεν πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγείρεμα. Το ίδιο ισχύει και για το χοιρινό που αποτελεί την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συνταγή στις περισσότερες περιοχές της χώρα μας. Και αυτό διότι το τρεχούμενο νερό διευκολύνει την εξάπλωση των βακτηρίων σε ολόκληρη την επιφάνεια του κρέατος, στον νεροχύτη και στα χέρια.

Το ψήσιμο σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την απομάκρυνση των βακτηρίων. Για τον καθαρισμό του ωμού κρέατος συνιστάται η χρήση απορροφητικού χαρτιού. Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι αμέσως μετά θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.

Δώστε φιλιά στον αέρα. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που η εποχική γρίπη και οι ιώσεις πρωταγωνιστούν, γι’ αυτό και εκείνοι που ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών αποφεύγουν την ανταλλαγή φιλιών.

Ετσι, όταν θέλουν να χαιρετήσουν τους καλεσμένους τους προτιμούν τη ζεστή χειραψία. Οι ειδικοί όμως, σημειώνουν ότι η πρακτική αυτή κάθε άλλο παρά προφυλάσσει. Γιατί; Διότι οι περισσότεροι ιοί μεταφέρονται μέσω των χεριών.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Infection Control» συμβουλεύει να ασπαζόμαστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κατά την έλευση του νέου έτους με… πεταχτά φιλιά ή έστω με ένα τσίμπημα στο μάγουλο.

Αλλάζετε τακτικά τις πετσέτες τις κουζίνας. Η κουζίνα παραπέμπει σε… εργοστάσιο παραγωγής κατά την προετοιμασία του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Συχνά δε, οι προετοιμασίες μάς παρασύρουν σε τέτοιο βαθμό, που ξεχνάμε τους κανόνες υγιεινής.

Κάπως έτσι, χρησιμοποιούμε και ξαναχρησιμοποιούμε την πετσέτα της κουζίνας ή το βετέξ, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων. Ιδίως δε, στην περίπτωση που το απορροφητικό πανί ξεχαστεί έστω και για μερικά δευτερόλεπτα στον νεροχύτη δίπλα στο χρησιμοποιημένο ξύλο κοπής, είναι βέβαιο ότι έχει μολυνθεί.

«Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πετσέτες μίας χρήσης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απαραίτητη η συχνή πλύση τους σε υψηλή θερμοκρασία με ισχυρά απορρυπαντικά», σημειώνει η καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Sally Bloomfield.

Πλύνετε τα χέρια σας μετά το κόψιμο της σαλάτας. Στα ωμά λαχανικά είναι πιθανόν να «κρύβεται» το E. Coli –ένα βακτήριο που ευθύνεται μεταξύ άλλων για στομαχικές διαταραχές, προειδοποιεί η Sarah Coe, διατροφολόγος στο Βρετανικό Ιδρυμα Διατροφής.

Συνεπώς, όταν κόβουμε σαλάτα πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί όπως όταν κόβουμε κρέας. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας μετά την προετοιμασία των ωμών λαχανικών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξύλο κοπής για τα λαχανικά πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό για την κοπή του κρέατος.

Χρησιμοποιήστε μεμβράνη τροφίμων όταν το φαγητό είναι ζεστό. Ενα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε –σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς –είναι ότι περιμένουμε να κρυώσουν τα περισσεύματα του φαγητού πριν τα τυλίξουμε με μεμβράνη τροφίμων. Ομως, η συνήθεια αυτή βοηθά στην ανάπτυξη μικροβίων.

«Με τον τρόπο αυτό προκαλείται υγροποίηση –με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον που επιτρέπει στους μικροοργανισμούς του φαγητού να αναπτυχθούν», σημειώνει ο δρ Paul Matewele, ειδικός στη Μικροβιολογία και την Ανοσολογία στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «όταν το φαγητό είναι ζεστό, είναι σχεδόν απίθανο να έχει βακτήρια. Συνεπώς, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να τυλιχθεί».

Ο ασθενής του σπιτιού πρέπει να έχει τα πιατικά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει, τότε ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης για τα υπόλοιπα μέλη, είναι να θέσετε αυστηρούς κανόνες στη κουζίνα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι ο ασθενής θα έχει τα δικά του πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τα οποία και θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά μέχρι να αναρρώσει.

«Με την πρακτική αυτή μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουν οι υπόλοιποι», εξηγεί ο John Oxford, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

Στην περίπτωση δε που στο σπίτι υπάρχει πλυντήριο πιάτων, τότε η πλύση τους θα πρέπει να γίνεται σε αυτό, προσθέτει ο ειδικός, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του νερού σκοτώνει τα μικρόβια και τους ιούς.