Ο ετήσιος αριθμός των αμβλώσεων κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000

Ελλάδα: Σε κορίτσια κάτω των 16 ετών το 20-25% των εκτρώσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2017 03:27 |
Στην Ελλάδα περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.
Ελλάδα: Σε κορίτσια κάτω των 16 ετών το 20-25% των εκτρώσεων
Ολο και σε νεαρότερη ηλικία ξεκινούν πλέον οι έφηβες τη σεξουαλική τους ζωή στην Ελλάδα, ενώ το 20-25% των εκτρώσεων αφορά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη της συστηματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στη χώρα μας. Η ιστοσελίδα prosexo.gr, με θεματολογία για την αντισύλληψη έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας (11 – 12 Φεβρουαρίου, Αθήνα), ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας/Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού Νικόλαος Σαλάκος, σημείωσαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες, είναι χαρακτηριστική η μείωση του μέσου όρου ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ, το 42% των εφήβων ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές τους πριν τα 19 έτη, ενώ σε αναφορές άλλων μελετών, αυτό το ποσοστό αγγίζει το 71%. Στην Ελλάδα περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.

Στα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν και δεδομένα για ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις. Στις ΗΠΑ, περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση (συνολικά το 6% όλων των εφήβων), με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής διακοπής κύησης. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών.

Η διακοπτόμενη συνουσία, κυρίαρχη μέθοδος αντισύλληψης

«Αυτά τα στοιχεία μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια που αποτελεί προεξάρχοντα άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο "Αρεταίειο" Νοσοκομείο για περισσότερο από 35 χρόνια», σημείωσε ο κ. Δεληγεώρογλου και πρόσθεσε πως υπάρχει παγκοσμίως προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του προφυλακτικού.

Στην Ελλάδα, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία (40%), μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%. Αλλες μέθοδοι, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας.

«Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας που προτιμάται μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, αναλογεί σε 20% ανεπιθύμητης κύησης, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή», επισήμαναν οι ομιλητές.

Το ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού, όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο.

Οσον αφορά τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, το αντισυλληπτικό δισκίο κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως, μολονότι τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά στην Ελλάδα. Το ποσοστό αποτυχίας του με την ιδανική χρήση είναι μόλις 0,1%, ωστόσο η αναγκαιότητα καθημερινής λήψης αυξάνει αυτό το ποσοστό σε 6-8% μεταξύ των εφήβων.

Μολονότι το κύριο μειονέκτημά του είναι η μη προστασία από τα ΣΜΝ, πλεονεκτεί στη βελτίωση των εμμηνορρυσιακών διαταραχών, της δυσμηνόρροιας, της ακμής και του δασυτριχισμού, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Ανάποδος
16/02/2017 10:35
Όπως είχε πεί κάποιος γνωστός, γιατί να μπείς στη διαδικασία της έκτρωσης και να κινδυνεύσεις ; Ας γεννηθεί και το σκοτώνεις μετά. Σε πειράζει που θα το δείς ; Και από την άλλη χιλιάδες ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και παιδεύονται δεκαετίες...
Καθαρός Ουρανός
16/02/2017 05:41
Εξαιρετικά τεχνική αφήγηση. Αδύνατο να φανταστείς 150.000 χιλιάδες ανθρώπους στην σειρά. Να διαιρεθούν δια 365 μέρες του χρόνου είναι 400. Κάθε μέρα 400. 200 αγόρια και 200 κορίτσια κάθε μέρα που ανατέλλει. Ο Μινώταυρος έτρωγε μόνο 14 νέους κάθε εννέα χρόνια.

όλες οι τελευταίες ειδήσεις